Haberler

Uluslararası Engelliler Din Eğitimi Metot ve Hizmetleri Çalıştayı

Bağcılar Belediyesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Engelsiz Dünya Platformu tarafından düzenlenen "Uluslararası Engelliler Din Eğitimi Metot ve Hizmetleri Çalıştayı"nın açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, eşi Şeyma Şahin, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın katılımıyla başladı.

Bağcılar Belediyesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Engelsiz Dünya Platformu tarafından düzenlenen "Uluslararası Engelliler Din Eğitimi Metot ve Hizmetleri Çalıştayı"nın açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, eşi Şeyma Şahin, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın katılımıyla başladı.

Açılışta konuşan Sare Davutoğlu, çalıştayın toplumda dezavantajlı durumda olan engellilerin din eğitimi konusuna odaklandığını belirterek, herkesi güçlendirmek ve daha güçlü hale getirmenin her toplumun en önemli görevi olduğunu ifade etti.

İnsanlara ihtiyaç duydukları her alanda eğitim sunulması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, engellilerin eğitimi konusunda iki yönü olduğunu vurgulayarak, "Bunlardan biri engelli insanlarımızın din eğitimi diğeri ise toplumun engellilerimiz konusundaki eğitimdir" dedi.

"ÇALIŞTAY ENGELLİLERİMİZ İÇİN YENİ UFUKLAR ORTAYA ÇIKARACAKTIR"

Bu yönde atılan çabaların önemine değinen Sare Davutoğlu, "Bu çabalar sadece kişisel olarak engellilerimizi zenginleştirmiyor, aynı zamanda toplum ve engellilerimiz arasında karşılıklı gönül köprüleri kurmak için çok güzel fırsatlar vaat ediyor. Umuyorum ki çalıştayımızın ortaya koyacağı neticeler hem bu alanda yapılacak başka çalışmalara zemin hazırlayacak, hem de engellilerimiz için yeni ufuklar ortaya çıkaracaktır" diye konuştu.

"259 BİN 282 ENGELLİ ÖĞRENCİMİZE HİZMET VERİLDİ"

Sare Davutoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2011'de yayınladığı rapora göre 1 milyardan fazla insanın farklı türlerde engellilik yaşadığını

belirterek 200 milyon insanın ise hayatını sürdürme sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Davutoğlu, "Engelliler konusunda yapılacak her çalışma ancak resmi politikalarla desteklendiğinde sağlam bir zemine oturacaktır. Ülkemizde son 13 yılda engellilere yönelik önemli çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların başında eğitim hizmetleri geliyor. 2014-15 eğitim-öğretim yılında bin 254 okulumuzda 10 bin 596 öğretmenimiz özel eğitim okulları ve sınıflarıyla 259 bin 282 engelli öğrencimize hizmet verildi. Bu rakamın 2002 yılında 53 bin 306 olduğunu düşünürsek aldığımız yolun büyüklüğünü daha iyi anlayabiliriz" dedi.

"EVDE BAKIM YARDIMI ALAN VATANDAŞLARIMIZIN SAYISI EYLÜL 2015 İTİBARİYLE 467 BİN 778'E ULAŞTI"

Eğitimin en iyi sonuçlarından birinin engelli istihdamının artması olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bugün 41 bin 628 engelli vatandaşımız kamu kurumlarında çalışıyor. 2002'de 68 bin 870 engelli birey kamu ve özel sektörde çalışırken şu anda 133 bin 703 engelli vatandaşımız çalışma hayatında yer alıyor. Yüzde 94 oranında bir artış sağlanmış oldu. Çalışamayacak durumda olan engellilerimiz için sosyal devlet ilkesi uyarınca gerekli hizmetlerin yapıldığını görüyoruz. Türkiye genelinde evde bakım yardımı alan vatandaşlarımızın sayısı Eylül 2015 itibariyle 467 bin 778'e ulaştı. Son 13 yılda yeni uygulamaların yanı sıra var olan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi için büyük bir çaba sarfedildi" şeklinde konuştu.

Sare Davutoğlu, engelli vatandaşlarının din eğitimi metot ve hizmetlerini tartışırken en önemli referans noktasının Türkiye açısından 'Kur'an-ı Kerim' ile 'sünnet' olacağını söyledi.

BAKAN GÜRCAN: DİB İLE ENGELLİLERİN DİN HİZMETLERİNE ERİŞİMİ İÇİN KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan ise engellilere yönelik bir çok kurum ve belediyelerle ortaklaşa projelere imza attıklarını söyledi.

Bu konuda herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini vurgulayan Gürcan, "Engellilerimizi toplumdan soyutlamadan ihtiyaç duydukları sağlık, eğitim ve ibadet gibi hizmetleri alması için projeleri hizmete sunuyoruz. Onların, hastane, okul, camilerde erişilebilirliklerini sağlayan çalışmalar yapıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızla da engellilerin din hizmetlerine erişimi, için koordineli çalışıyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından Engelliler Sarayı'ndan hizmet alan Zeynep Akar, Sare Davutoğlu'na hat çalışması bir tablo hediye ederken, Senem Ünal ise 'Peygamberim' adlı şiirini okudu. Sare Davutoğlu ve programa katılanlar günün anısına toplu hatıra fotoğrafı çekildi. Uluslararası Engelliler Din Eğitim, Metot ve Hizmetleri Çalıştayı 11 ülkeden akademisyenlerin ve konu uzmanlarının katılacağı programlarla 3 gün boyunca devam edecek. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Ahmet Davutoğlu Sare Davutoğlu Ayşen Gürcan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title