Haberler

İç savaşın vurduğu Libya'daki toplu mezardan 230 ceset çıkarıldı

Güncelleme:

İç karışıklık ve savaşlar nedeniyle uzun süredir istikrarın sağlanamadığı Libya'da tüyler ürperten bir gelişme yaşandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Asad Ahmad Khan, 2020 yılında kurtarılan başkent Trablus'un güneyindeki Terhune kentinde bugüne kadar çoğu kimliği belirsiz 230 ceset çıkarıldığını açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Asad Ahmad Başsavcı Khan, UCM'nin resmi sosyal medya hesabından yayınlanan konuşmasında, Libya'da gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından BM Güvenlik Konseyi'ne hitap ederek, konseye bilgi verdi.

"SES VE GÖRÜNTÜ KAYITLARI VAR"

Terhune'de gördüklerinin UCM'nin yargı yetkisine girdiğini belirten Başsavcı Khan, "Terhune'deki toplu mezarlardan en az 230 ceset çıkarıldı, bunlardan sadece birkaçının kimliği belirlendi. Terhune mağdurları ve aileleri ile görüşme imkanı yakaladım." ifadelerini kullandı. Başsavcı Khan, Terhune'de yaşanan katliamlara ve toplu mezarlara dair UCM'nin elinde ses ve görüntü kayıtları olduğunu da sözlerine ekledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi: Terhune'de çoğu kimliği belirsiz 230 ceset çıkarıldı

"KANITLAR VAR"

Öte yandan Başsavcı Khan, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile bağlantılı silahlı grupların Libya'nın çeşitli şehirlerinde yargısız infaz, adam kaçırma ve rehin alma gibi suçlara karıştığını belirterek, "Hafter bağlantılı grupların bu suçları işlediğine dair UCM'nin elinde kanıtlar var." değerlendirmesinde bulundu.

2 YILDAN BU YANA CESET ÇIKARILIYOR

6 Kasım'da Libya'ya gelen UCM Başsavcısı şu ana kadar Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ve Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Abdoulaye Bathily, Libya Askeri Başsavcısı Mesud Erhume Miftah ve ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile görüşme gerçekleştirdi. Terhune kenti, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerden 5 Haziran 2020'de kurtarıldı. O tarihten bu yana tespit edilen toplu mezarlardan hemen her gün cesetler çıkarılıyor. Hafter'e bağlı "Kaniyat" milis grubu, kentteki toplu mezarların sorumlusu olarak biliniyor.

İSTİKRAR SAĞLANAMADI

Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan "Arap Baharı" kapsamındaki devrim süreciyle, 42 yıl süren Muammer Kaddafi yönetimine karşı halk ayaklanması gerçekleşti. Bu ayaklanmaya karşı Kaddafi rejimini destekleyen kurumlar, aşiretler ve oluşumlar direniş gösterirken, devrim süreci 23 Ekim'de Libya Ulusal Geçiş Konseyi tarafından ilan edilen ''İstiklal Günü'' ile son buldu. Halife Hafter, 14 Şubat 2014'te başlattığı operasyonla Trablus hükümetine karşı darbe girişiminde bulunurken, Libya'nın doğusundaki Tobruk şehrinde bulunan Temsilciler Meclisi'nden destek buldu. Başkent Trablus'u ele geçirerek Faiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni sonlandırmak isteyen Hafter, 4 Nisan 2019'da başlattığı ve 14 ay süren saldırılarda üstünlük sağlayamadı.

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcı Tripoli Libya Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title