Haberler

"Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası"

Amasya'da 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası, Atatürk'ün 89 Yıl Önce Amasya'ya Girdiği Yerde Oluşturulan Kortej Yürüyüşüyle Başladı.

Amasya'da 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası, Atatürk'ün 89 yıl önce Amasya'ya girdiği yerde oluşturulan kortej yürüyüşüyle başladı.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmasından sonra milli mücadelenin ikinci durağı olan Amasya'ya silah arkadaşlarıyla birlikte 12 Haziran 1919 tarihinde gelip, Amasyalıların da büyük desteğiyle 22 Haziran 1919 tarihinde Amasya Tamimi'ni tüm dünyaya deklare etmesinin anısına düzenlenen "12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası", Atatürk'ün Amasya'ya girdiği yer olan Cülüstepe mevkisinde oluşturulan kortejin Yavuz Selim Meydanı'na kadar yürümesiyle birlikte başladı.

Kosova, Hindistan, Bulgaristan, Irak, Romanya, Kuzey Osetya, Makedonya ve Kazakistan Halk Dansları Toplulukları'nın da katıldığı kortejin başında Vali Celalettin Lekesiz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Küçükayan, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, AK Parti Amasya milletvekilleri Akif Gülle, Avni Demir, CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, daire müdürleri, askeri personel yer alırken, Amasyalılarda korteje büyük ilgi gösterdi.

Yavuz Selim Meydanı'nda düzenlenen resmi törende Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Vali Celalettin Lekesiz, şeref defterini yazdıktan sonra imzaladı. Şeref defterinde yazdığı yazıyı okuyan Vali Lekesiz, "Bundan 89 yıl önce Amasyalılar sizi nasıl coşkuyla karşılamışsa bizlerde bugün aynı heyecanı yaşıyoruz. Adeta o günleri yeniden yaşıyoruz. Şu an siz 89 yıl öncesinin coşku ve heyecanıyla bizimlesiniz. Biz o gün olduğu gibi bugünde sizi takip etmekte, sizin aydınlık yolunuzdan ilerlemekteyiz. İşte bu kararlılıkla çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkacağız. Bugün Amasya'dan tüm yurda dalga dalga yayılan coşkuyla en büyük eseriniz olarak bizlere emanet ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatacağımıza bir kez daha söz veriyoruz. İlke ve inkılaplarınız dünya durdukça var olacak ve bize yol gösterecek. Ardınızdan gelen gençlik bunu yapmaya muktedirdir" dedi.

Yurtdışından gelen halk dansları topluluklarının yanı sıra Halk Eğitim Merkezi tarafından kısa sürede çalıştırılan, mahalle ve köy muhtarlarından oluşan muhtarlar halkoyunları ekibinin gösterilerini Amasyalılar beğeni ile izlerken, yerinden fırlayan Belediye Başkanı İsmet Özarslan muhtarların arasına katılarak halay çekti.

(DY-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title