Haberler

UİB İhracatta İkinci

Güncelleme:

Uludağ İhracatçı Birlikleri, ekim ayı ihracat rakamları açıklandı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı. Birlik tarafından Ekim ayında yapılan ihracat 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın 10 aylık bölümü dikkate alındığında ise birlik, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,83 oranında büyüyerek 19,7 milyar dolar dış satışa imza attı. Bu verilere göre UİB, Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan Türkiye genelindeki ikinci birlik olarak koltuğunu korudu.

UİB bünyesinde faaliyet gösteren 5 ihracatçı birlik tarafından gerçekleştirilen ihracat oranı kurum tarafından yazılı olarak açıklandı. Birlik bünyesindeki lokomotif olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 3,88 düşüşle, 1 milyar 511 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in 1 Ocak- 31 Ekim 2014 tarihleri arasındaki 8 aylık ihracatı ise yüzde 4,59 artarak 16 milyar 368 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 6,03 artarak, 19 milyar 784 milyon dolar seviyesine ulaştı.

UTİB'İN İHRACATI YÜZDE 11,65 ARTTI

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,65 artış göstererek, 117.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB' in 1 Ocak - 31 Ekim 2014 tarihleri arası ihracatı ise, yüzde 7,20 artarak 1,1 milyar dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 8,53 artarak 1.4 milyar dolara ulaştı.

UHKİB'DEN YÜZDE 18'LİK ARTIŞ

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında yükselişle 45,5 milyon dolara ulaştı. UHKİB'in son 10 aylık ihracatı da yüzde 12,76 oranında yükselişle 490,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 9,14 artarak 572.6 milyon dolar oldu.

UMSMİB İHRACATI YÜZDE 2,43 YÜKSELDİ

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ekim ayı ihracatı ise, yüzde 2,43 artarak, 16,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB, 2014 yılı 10 aylık toplam ihracatı 154,2 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise, yüzde 5,38 artışla 186,6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

UYMSİB İHRACATI DÜŞTÜ

Ekim ayında ihracatı yaklaşık yüzde 5,10 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 6,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in ilk 10 aylık ihracatı 90 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 2,78 oranında azalarak 103,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

'İHRACAT SON ÇEYREKTE ARTAR'

İhracat oranları ile ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, son 12 aylık ihracat rakamlarına bakıldığında UİB bünyesinde bulunan 5 ihracatçı birliğinin de artış trendinde bulunduğunu belirterek, son bir yılda UİB ihracatının bir önceki döneme göre yüzde 6,14'lük artış ile 23,7 milyar dolara dayandığını dile getirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yılın çeyreklerine göre gerçekleşme ve beklentileri değerlendiren 'Eğilim Anketi' çalışmasının 2014 yılı 3'üncü çeyrek gerçekleşme ve 4'üncü çeyrek beklenti sonuçlarını değerlendiren Sabuncu, anket sonuçlarına göre ihracatçı firmaların yüzde 45'inin Ekim - Aralık döneminde ihracatın artacağı yönünde görüş belirtmesini gerçekçi olarak nitelendirdi. Yılın son çeyreğinde Türk ihracatçısının yeni pazarlarda var olan ağırlıklarını artıracağı düşüncesinde olduklarını dile getiren Sabuncu, "Türk ihracatçısı yeni pazarlara odaklanmış durumda. Dolayısıyla mevcut ihracatın son çeyrekte artacağı düşüncesindeyim" dedi.

'TÜRKİYE ÖNÜMÜZDEKİ 4 SENE SIÇRAMA YAKALAYABİLİR'

Yüksek katma değerli ürün üretme konusunda firmaların çalışmalarını sürdürmeleri gerektiğini kaydeden Sabuncu, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 4 senelik dönemde bir sıçrama yakalayabileceğini ifade ederek, "2023 yılına yaklaşılırken Türk ihracatçısı üretim ve yeni pazarlar konularına önem vermelidir. Önümüzdeki dönemde yüksek bir sıçrama yakalayabilmek için sanayilerimizdeki Ar - Ge ve inovasyon kapasitelerini geliştirmeliyiz" diye konuştu.

'CARİ AÇIĞIN İLACI, NET DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLAYAN SEKTÖRLER'

Türkiye'nin 2023 yılı için planlanan ihracat hedeflerine ulaşabilmek adına üretim ve ihracata dayalı büyümenin devam etmesi gerektiğine değinen Sabuncu, enflasyon ve cari açık konusuna da dikkat çekti. Türk sanayisinin katma değeri yüksek ürünleri üretip, ihraç etmesi gerektiğini savunan Sabuncu, cari açığın ilacının net döviz girdisi sağlayan sektörlerde bulunacağını dile getirdi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title