Haberler

Tuzluca'nın kurtuluşunun 93. yıl dönümü

Tuzluca'nın kurtuluşunun 93. yıl dönümü IĞDIR

Tuzluca'nın kurtuluşunun 93. yıl dönümü - IĞDIR

Tuzluca'nın kurtuluşunun 93. yıl dönümü

- Kutlamalar sırasında tören alanına giren kazlar zabıta ekiplerince uzaklaştırıldı - Ermenistan sınırındaki Aras nehrine de 93 karanfil bırakıldı, barış güvercinleri uçuruldu

IĞDIR (AA) - Tuzluca ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlamalar sırasında tören alanına giren kazlar, zabıta ekiplerince uzaklaştırıldı. Ermenistan sınırındaki Aras nehrine 93 karanfil bırakıldı, barış güvercinleri uçuruldu.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programa, Vali Ahmet Pek, Garnizon Komutanı Ali Kalyoncu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Erdem Yılmaz, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Emniyet Müdürü İbrahim Karadağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan ve kamu kurum müdürleri katıldı.

Başkan Türkan, burada yaptığı konuşmada, ilçenin düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümünü gurur içerisinde kutladıklarını belirterek, yaşanan işgaller karşısında tüm olumsuz şartlara rağmen aziz milletin manevi gücü ve bağımsızlık inancıyla kenti düşman işgalinden kurtardığını söyledi.

Tuzluca'nın özgürlüğüne kavuşturulduğunu hatırlatan Türkan, Iğdır'ın en büyük ilçesi olduğunu ve konumu bakımından da önemli yere sahip olduğunu vurguladı. Tuzluca'nın Iğdır'ın en büyük ilçesi olduğunu ve konumu bakımından da önemli yere sahip olduğunu ve ilk ismi Ayrımili olan ilçeye daha sonra Kulp adı verildiğini anlatan Türkan, şöyle devam etti:

"7 Ekim 1920'de işgalden kurtarıldıktan sonra 1924'ten itibaren ilçe statüsüne alınmıştır. 1934 yılında yapılan yeni düzenlemelerle ilçede bulunan kaya tuzundan esinlenerek ismi Tuzluca olarak değiştirilmiştir. Tarih boyunca 3 kıtada at koşturan ve bütün dünyaya hükmeden, gittiği yere medeniyet, adalet, hoşgörü, dayanışma, barış ve kardeşlik götüren bir ecdadın torunları olarak, ülkemizin, memleketimizin ilerlemesi, gelişmesi için bizler de kin, nefret, husumet ve ırkçılığın olmadığı, kardeşliğin, dayanışmanın, barış ve huzurun olduğu durumlar inşa etmeliyiz. Çünkü bütün dünya ırkçılıktan, kinden, nefretten çok çekti. Avrupa'yı yiyip bitiren ırkçılık oldu."

Konuşmaların ardından, çeşitli gösteriler yapıldı. Kafkas ekibi, halk oyunları oynadığı sırada alana giren kazlar katılımcıların ve protokolün ilgisini çekti. Öğrencilerin önünden geçen kazları, zabıta ekipleri tören yerinden uzaklaştırdı.

- Aras nehrine karanfil bırakıldı

Başkan Türkan ile Belediye Meclis Üyeleri ve ilçe halkı, kutlama etkinlikleri kapsamında Ermenistan sınırındaki Aras nehri kenarına geldi. Türkan ve beraberindekiler daha sonra barış güvercinlerini uçurup, nehre 93 karanfil bıraktı.

Türkan, yaptığı açıklamada, etkinlikler kapsamında Aras nehrinin sınır hattının sıfır noktasına geldiklerini belirterek, "Nehrin hemen karşı tarafında komşumuz Ermenistan var. 93 yıl önce halkımız, ecdadımız, dedelerimiz büyük sıkıntılar eziyetler ve işkenceler gördüler. Bizde bunları hatırlamak adına 93. yıl dönümü nedeniyle şehitlerimizin anısına 93 karanfili nehre bıraktık ve barış güvercinlerini uçurttuk. Aynı zamanda bölge barışı ve dünya barışına dikkat çekmek için bu etkinliği düzenledik. Buradan sınırın karşı tarafındaki komşumuza da sesleniyoruz. Diasporanın oyunlarına gelmeyin, barış ve kardeşlik için uğraşın. Yaşasın dünya barışı ve Türkiye'deki barış ortamı" şeklinde konuştu.

-kazların alana girmesi

-zabıtanın kazları kovalaması

-aras nehrine karanfillerin atılması

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

title