Haberler

"Türkiye, Suriyeliler İçin Seferber Oluyor"

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz: "Ek kamp oluşturulması konusunda seferberlik başlatılmış durumda" "200 bin kişinin bir günlük maliyeti 1 milyon 600 bin lira iken şu anda bu masraf 200 bi...

ORHAN ÇİÇEK - İç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için yeni kamp arayışları devam ederken, mevcut kamplara harcanan para 1 milyar 250 milyon lirayı aştı.

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'nin değişik bölgelerinde 22 kamp bulunduğunu belirtti. 10 ildeki bu kamplarda 200 bini aşkın Suriyeli'nin barındığını kaydeden Dalmaz, ayrıca 500 bine yakın Suriyeli'nin de Mersin'den İstanbul'a kadar bir çok şehre yerleştiğini ifade etti.

Suriyelilerin en fazla Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay gibi sınır illerinde bulunduğuna dikkati çeken Dalmaz, şunları söyledi:

"Bunlarla ilgili her türlü tedbir alınıyor. Ek kamp oluşturulması konusunda seferberlik başlatılmış durumda. Şehirde kalacak imkanı bulunmayanların kamplara alınması konusunda tavır oluştu. Şu anda 20-25 bin kişilik bir rezerv var. İhtiyaçlar bitmiyor ama nerede, ne zaman bir patlama olacak ve ne kadar insan sınıra gelecek belli olmayınca, böyle bir rezervin elde tutulmasında fayda var. Çünkü öbür taraftaki süreç gerçekten insanları yoruyor ve bu süreçte ne olacağını da bilmiyoruz. Her an her türlü olay olabileceği gibi bizim tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor."

Dalmaz, yeni açılması planlanan kamplarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Mardin Midyat'taki kampta 10 bin kişilik kapasitenin yarısı doldu. Malatya'daki kampta 3 bin kişilik boşluk var. Yine Viranşehir'de 20 bin kişilik çadır kentimiz oluyor. O şu anda boş duruyor. Bir de Nusaybin'de 15 bin kişi civarında var. Osmaniye'de 5 bin kişilik rezerv var. Bunun yanında şu anda Aksaray'da, Konya'da veya Gaziantep ile Kilis arasında araştırmamız var. Ancak bazı yerde alan bulunuyor ama altyapıda sıkıntılar oluyor. Araştırmalarımız sürüyor."

"Harcanan para 1 milyon lirayı aştı"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) kamplara harcadığı paranın 1 milyar 250 milyon lirayı aştığını vurgulayan Dalmaz, bunun dışında sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin yaptıkları yardımlar ile alan kirası, kamu araçları ve personelinin maaşların bu rakama dahil olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin toplam harcadığı paranın ise 2 milyar lirayı bulduğunu dile getiren Dalmaz, kamplarda barınan Suriyelilerin kendi yemeğini kendilerinin yapmalarıyla önemli oranda tasarruf sağladıklarını belirtti.

Dalmaz, şöyle konuştu:

"Kamplarda daha önce hazır yemek dağıtıyorduk. Bu bize pahalıya mal oluyordu ve çoğu zaman da beğenilmiyordu. Dolayısıyla da israf çok fazla oluyordu. Kızılay Kartı uygulamasıyla 80 lira Dünya Gıda Programı tarafından, 20 lira da AFAD tarafından yüklenerek Suriyelilere veriliyor. Bu sistem bize trilyonlarca katkı ve tasarruf sağladı. Bu sisteme geçmeden önce 200 bin kişinin bir günlük maliyeti 1 milyon 600 bin lira iken şu anda bu masraf 200 bin liraya indi. Yani her gün 1 milyon 400 bin lira tasarruf ediyoruz. Bu çok büyük bir rakam. Bu para boşa gidiyordu."

Sağlık harcamaları noktasında da ayrıca masraf etiklerini kaydeden Dalmaz, uygulama sayesinde sevklerin de yüzde 50 azaldığını sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Dalmaz Gaziantep Türkiye Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title