Haberler

Türkiye'nin İlk ve Tek Radyo ve Demokrasi Müzesi Açılıyor

Türkiye'nin ilk ve tek butik müzesi olan Radyo ve Demokrasi Müzesi Perşembe günü açılıyor.
İzmir'e butik müzeler kazandırmaya devam eden Konak Belediye Başkanı Dr.

Türkiye'nin ilk ve tek butik müzesi olan Radyo ve Demokrasi Müzesi Perşembe günü açılıyor.

İzmir'e butik müzeler kazandırmaya devam eden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesi'nden sonra dördüncü halkayı Radyo ve Demokrasi Müzesi ile ekledi. Müze pek çok ünlü radyocunun ve İzmirlilerin katılımıyla Perşembe günü saat 13.00'de açılacak.

Basmane'de Altınpark kazı alanı karşısında bulunan Sarmaşıklı Ev restore edilerek Radyo ve Demokrasi Müzesi yapıldı. Vatandaşların bağışlarıyla onlarca radyo toplandı. Çalışmayacak durumda olanlar titizlikle tamir edilerek müzeye kazandırıldı. Yüzden fazla radyonun yer aldığı müzede dünyada radyo yayınının yapılmaya başlandığı 1921'den günümüze kadar teknolojiyle birlikte gelişen radyonun serüvenine tanıklık edilecek.

İNTERAKTİV RADYOLAR

1921-1939, 1939-1945, 1945-1964, 1964-1980, 1980 -2002 ve sonrası olarak devam eden yılların radyo ve yayınlarının yer aldığı müzede plak ve pikaplar yer alıyor. Dönemlere ait odalarda interaktiv radyolar da bulunuyor. Bu radyolardan dönemin siyasi liderlerinin döneme damgasını vurmuş konuşmalarını ve hit olmuş müziklerini dinlemek mümkün. İlk odada Atatürk'ün 10. Yıl ve Meclis konuşmasını dinlerken, 1945-1964 yıllarını kapsayan dönemde Adnan Menderes'in Yassıada savunması, 1964-1980'li yılları kapsayan odada Deniz Gezmiş'in mahkeme savunması, Kenan Evren'in darbe konuşması, Beatles, Semiha Yankı gibi döneme damgasını vuran kişilerin, olayların ve şarkıların yer aldığı radyoları açarak onlar dinlenebilecek. 1970'li yıllarda İzmir Belediyesi'nde, daha sonra da Konak'ta kullanılan iki ses kayıt cihazı ile bir posta pulu makinesi de yeni nesiller için müzede sergilenecek.

EN DEMOKRATİK ARAÇ RADYO

Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin hem Türkiye'ye hem de dünyaya örnek bir çalışma olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, radyoların, Türkiye'de demokratik atılım sürecinde önemli bir işlev gördüğünü ifade etti. Tartan, radyo ve demokrasinin birbiriyle son derece yakından ilişkili olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü; radyo yayını ses dalgaları yoluyla bize ulaşır. Ses dalgaları da havanın içinde yol alır. Havanın kamu malı olması nedeniyle radyo, en demokratik araçtır ya da öyle olması gerekir. Öte yandan, radyo alıcısı ucuz ve kolay olduğu gibi, vericisini kurmak da diğer kitle iletişim araçlarına oranla daha ucuz ve kolaydır. Tüm bu nedenlerle demokratik bir araç olmaya en uygun araçtır. Başta üçüncü dünya ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede radyonun ilk yıllarına bakıldığında eğitim ve bilgilendirme amacıyla kurulmuştur. Radyo, demokratik ve gerçek çoksesliliği sağlayabilecek avantajlara, yeteneğe ve potansiyele sahiptir. Bu nedenle demokratik ve çok sesli bir araç olmaya zorunlu olduğu da söylenebilir."

Türkiye'nin her yerinden Radyo ve Demokrasi Müzesi'ne katkılar geldiğini belirten Tartan, sözlerine şöyle devam etti: "Radyo, bir zamanlar toplumsal yaşama yön verdi; savaşları, barışları, iyi ve kötü olayları ilk duyuran o sihirli kutu oldu bize. Ülke olarak askeri darbelere radyo yayınlarıyla uyandık. Anadolu, tiyatroyu radyodan tanıdı. Yine o dönemlerde resmi kurumlarda, iş hayatından şimdikinden çok farklı cihazlar kullanılıyordu. Bunun en yakın örneklerinden birkaç tanesini Konak Belediyesi depolarından çıkararak müzemizde sergileyeceğiz."

AÇILIŞA KİMLER GELECEK

Müzenin açılış sunumunu ünlü televizyon programcısı Seda Akgül üstleniyor.

Show Radyo'nun muhalif programcısı Nihat Sırdar, Güçlü Mete, Show Radyo Teknik Müdürü Murat Seymen, NTV Spor Radyo'dan Mehmet Ayan, Türkiye de özel radyoculuğun kurucularından Ender Uslu, Best Fm'den Cem Aslan, seslerini radyodan ilk duyduğumuz efsane spikerler Halit Kıvanç ve Orhan Ayhan, TRT İzmir Radyosu spikerleri ve prodüktörlerinden Murat Can Canbay, Funda Koray, Zafer Akçay, Arife Soydemir, Hakan Urgancı, TRT Radyo Müdürü Oğuz Kaçtan gibi pek çok isim açılış günü İzmirlilerle birlikte bu heyecana ortak olacak. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hakan Tartan Türkiye Konak İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title