Haberler

Türkiye'nin İlk Arkeolojı Parkı Bursa'da Kuruluyor

Güncelleme:

Bursa'da ilk yerleşik hayatın yaşandığı Aktopralık Höyüğü'nde tarih öncesi yeniden canlanıyor.

8 bin 500 yıllık kalıntılar toprak altından itinayla çıkarılırken binlerce yıl önce insanların yaşayışları canlandırmalarla anlatılıyor.

İstanbul üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Akçalar'da bulunan arkeolojik alan, dev bir açık hava müzesine dönüştürülüyor. M.Ö. 5600'lü yıllardan geç Roma dönemine kadar uzanan kalıntılar, ilk çiftçi toplumların ortaya çıkışı ve Anadolu'dan Avrupa'ya yayılışları ile ilgili ipuçları veriyor.

Arkeopark'ta 7 bin 600 yıl öncesine ait köy yeniden inşa ediliyor, ziyaretçiler tarih öncesi yolculuğa çıkıyor

8 bin 500 yıl önce kerpiç tuğladan yapılan evler bitişik nizamda inşa ediliyordu. Evlerin çevresi yüzeyi kalker sıvalı derin bir hendek ile sınırlandırılıyordu. Evlerinin önünde avlular, merkezde ise ortak kullanılan büyük fırınlar yer alıyordu. Arkeopark'ta tarih öncesinin köy yaşantısı, zamanın malzeme ve teknikleri kullanılarak yeniden oluşturuluyor. Günümüzden yaklaşık 7 bin 600 yıl öncesini anlatan ve 4 yapıdan oluşan yerleşim canlandırması, ziyaretçilere o zamanın yaşayışı, tarih öncesi insanların kullandıkları alet ve gereçleri sessizce anlatıyor.

Arkeoloji parkında, ilk yerleşik toplumların yerleşimlerinin dışında oluşturdukları mezarlıklarını, mezarlıklarda ölülerini anne karnındaki gibi dizleri karnına çekilmiş şekilde gömdüklerini de görmek mümkün.

Arkeopark, ziyaretçilere interaktif bir eğitim imkanı da sunacak

Park alanında kurulacak atölyelerde interaktif eğitimler yapılacak. Ziyaretçiler atölyelerde, tarihöncesi insanların yaptıkları şekilde, alet yapma, yiyecek hazırlama, dokumacılık gibi etkinlikleri görme ve deneme imkanı bulacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Akçalar Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title