Haberler

"Türkiye İtibar Endeksi" Açıklanıyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin akademik denetiminde hazırlanan ve şirketlerin kamuoyu nezrindeki itibarını ölçümleyen "Türkiye İtibar Endeksi'nde (TİE) sona gelindi.26 ilde 4 bin kişi ile görüşülerek raporlaştırılacak endeksin sonuçları, 2.'nci Türkiye İtibar Zirvesi'nde açıklanacak.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin akademik denetiminde hazırlanan ve şirketlerin kamuoyu nezrindeki itibarını ölçümleyen "Türkiye İtibar Endeksi'nde (TİE) sona gelindi. 26 ilde 4 bin kişi ile görüşülerek raporlaştırılacak endeksin sonuçları, 2.'nci Türkiye İtibar Zirvesi'nde açıklanacak.

İş dünyasının kurumsal itibar navigasyonu olarak tanımlanan Türkiye İtibar Endeksi 7 Mart'ta açıklanacak. Konu ile ilgili İstanbul Ticaret Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında Türkiye İtibar Endeksi'nin gerçekleştirildiği sektörler, endeksin hangi model ile yapıldığı, sonuçlarının Türkiye ve Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere katkısının ne olacağı anlatıldı.

TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Can Çağdaş, şirket ya da kurumların güvenilirliğinin maddi olmayan en önemli ölçütünün itibar olduğunu belirterek, "Biz bu fikirden yola çıkarak ülkemizde lokomotif sektör olarak adlandırılabilecek 12 sektörü belirledik. Bu sektörlerde en çok tanınan şirketlerin kamuoyundaki itibarını ölçmek üzere yola çıktık" dedi.

Konunun akademik boyutunda İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin desteğini gördüklerini anlatan Çağdaş, "Gerek araştırmanın bilgi toplama aşamasında kusursuz yapılması, gerek elde edilecek datanın sağlıklı olarak yorumlanması ve gerekse de raporlaştırılması aşamasında değerli bir akademik oluşumun çalışmalarımıza destek vermesi şeffaflık açısından da çok önemlidir. Umarız ve dileriz gelecekteki müşterek çalışmalarımız üniversitemizin çatısı altında yapılandırılacak bir itibar enstitüsünün de müjdecisi olur

ve burada eğitim alacak öğrenciler de endeks sonuçlarından bir laboratuar mantığında yararlanabilir" diye konuştu.

TİE Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Fatma Çelenk ise 'Şirketler daha önceleri kendi itibarlarını ne kadar para harcadıkları ile ölçüyorlardı. Rekabet arttıkça nasıl harcadıkları ile ölçmeye başladılar. Bugünlerde ise nereye harcadıkları ile ölçüyorlar' dedi.

TİE projesinin araştırma hizmet sponsoru X-Sights AŞ Genel Müdürü Çiğdem Penn araştırmanın iki boyutta yürütüldüğünü ifade ederek, "Biz bu araştırmamızda 2 bin görüşmeyi yüz yüze yapıyor ve buna paralel 2 bin tane de online araştırma yapacağız. Bu ikisinin sonucu birbiri ile kıyaslayıp hangi güven aralığında örtüştüğünü göreceğiz. Endeks çalışmasının sürekli olması için platformun her zaman arkasında duracağız" diye konuştu.

İ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, ise akademik destekçi kuruluş olarak endeksten beklentilerinin büyük olduğunu söyledi.

Karar alma ve uygulama süreçlerinin her aşamasında kritik bir veri ve bilgiye sahip olmanın önemli bir avantaj olduğunun altını çizen Nazım Ekren, "Günümüzde bunlardan en önemlisi itibar olarak adlandırdığımız konsept. Bu aynı zamanda krizlerin söz konusu olduğu bu dönemde istikrarın ve istikrarsızlığın doğuşu ve gelişimindeki en önemli unsularda bir

itibardır. Genel olarak bakıldığında güvenilirlik, risksizlik, saygınlık ve prestij olarak ifade edilebilecek itibar konsepti birkaç alanda kullanılabilir özellik taşımakta. Ekonomik, siyasal, kültürel, soysal alanlarda benzer konsepti üretmek mümkün. Belirttiğim alanlarda da önümüzdeki dönemlerde de farklı itibar endeksleri üretmeyi planlıyoruz. Ulusal ve küresel ölçekte de üretmeyi düşünüyoruz. Kamu ve özel birey ve kurumlar için de benzer bir endeksin üretilmesi belki bir dönem sonra ihtiyaç olabilir.

Endeksin ana konusu ekonomik ve finansal içerik olarak belirlenmiş formatta ve sektörlerdeki endeksi ifade ediyoruz. Daha sonra ifade edilen alanlarda da farklı endeksler üretmeye başlayacağız" dedi.

Ekren, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin çalışmanın akademik içerik kısmında olacağını belirterek, "İtibarın oluşumunu, gelişimini etkileyen faktörlerin gelişiminde ve değerlendirmesine üniversiteye bilimsel alt yapıyı sağlayacaktır. Bu çalışmanın nihai amacı İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde itibar enstitüsünü oluşturma olacaktır" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nazım Ekren Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title