Haberler

Türkiye'de İdam Edilen ASALA Üyesinin Cenazesi 33 Yıl Sonra İade Edildi

Güncelleme:

Esenboğa Havalimanı'nda 9 kişinin öldüğü saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 1983'te idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesi, 33 yıl sonra Fransa'daki ailesine teslim edildi.

7 Ağustos 1982 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Ermeni silahlı terör örgütü ASALA'nın üstlendiği, 9 kişinin hayatı kaybettiği ve 72 kişinin de yaralandığı saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 28 Ocak 1983'te idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesi, 33 yıl sonra Fransa'daki ailesine gönderildi.

İDAMININ ARDINDAN TÜRKİYE'DE GÖMÜLDÜ

Ekmekçiyan, idamının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi. Ekmekçiyan'ın ailesi ise Fransa'da yaşıyordu. Aile avukatları Eren Keskin aracılığıyla oğullarının idamından yaklaşık 30 sene sonra cenazenin yaşadıkları Fransa'ya taşınması için mücadele başlattı.

ÖNCE İÇİŞLERİ ARDINDAN ADALET BAKANLIĞI "YETKİ BİZDE DEĞİL" DEDİ

Konuyla ilgili ilk başvurulan yer İçişleri Bakanlığı oldu. Bakanlık, yapılan başvuruya "Yetki bizde değil" yanıtını vererek, avukat Keskin'i Adalet Bakanlığı'na yönlendirdi.

Ailenin başvurduğu Adalet Bakanlığı da mezarın taşınması konusunda kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirterek, mezarlıklarla ilgili bakım, onarım, korunma gibi yetkilerin yerel yönetimlerde bulunduğunu söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nün mezar yerine dair bilgilendirmesi ve İl sağlık Müdürlüğü'nün onayından sonra nihai karar çıktı.

GEREKLİ İZİNLER TAMAMLANDI, CENAZE FRANSA'YA GÖNDERİLDİ

2016 yılının ilk günlerinde gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından Ekmekçiyan'ın cenazesi Fransa'daki ailesine nakledildi.

ESENBOĞA HAVALİMANI SALDIRISI

Esenboğa Havalimanı saldırısı, Ermeni silahlı terör örgütü ASALA tarafından 7 Ağustos 1982 tarihinde gerçekleştirilmişti. ASALA'nın Türkiye'de yaptığı ilk ve en kanlı eylem olan Esenboğa Havalimanı saldırısında, 9 kişi hayatı kaybetmiş 72 kişi de yaralanmıştı.

Saldırı, KLM havayolu şirketinin satış ofisine yakın bir noktada, pasaport kontrolü sırasında kimliği belirsiz kişilerin sakladıkları silahları ortaya çıkarmaları ve o esnada bir patlama yaşanması ile başladı.

ÇATIŞMA 2 SAAT SÜRDÜ

Zohrab Sarkisyan ve Levon Ekmekçiyan tarafından yapılan eylem öncesi görgü tanıklarının ifadesine göre faillerinden biri "Sizden 25 kişinin ölmesi ne fark eder? Bizden bir milyon kişi öldü" diye bağırdı. Bu sırada bazı yolcular kaçmaya başladı ve eylemi gerçekleştirenler kaçanlara ateş etti. Yaşanan arbedede kafeteryadaki 20 kişi rehin alındı, güvenlik güçleriyle çatışma başladı. İki saat boyunca yaşanan çatışma sonucunda, 9 kişi hayatını kaybederken 72 kişi yaralandı. Ölenler arasında üç Türk polis memuru, üç Türk yolcu, bir Türk havaalanı personeli, bir Amerikalı kadın yolcu ve bir Alman mühendis bulunuyordu.

EKMEKÇİYAN YARALI YAKALANDI

Çatışma sırasında Zohrap Sarkisyan öldürülürken, Levon Ekmekçiyan ise yaralı olarak yakalandı. Saldırı sonrası ASALA örgütü eylemi üstlendi ve Türk hükümetinin isteklerini yerine getirmemesi durumunda eylemlerine devam edeceğini duyurdu.

MAHKEMEDE "PİŞMANIM" DEDİ AMA...

Yakalanarak mahkemeye çıkarılan Levon Ekmekçiyan, bu saldırıya çeşitli eğitimlerle motive edildiğini ancak yaşanan saldırı sonrası yaptığının saçma ve yanlış olduğunu anladığını ifade etti. Ekmekçiyan, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını ayırmak ve başka bir devletin egemenliği altına girmeye yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı örgüte üye olmak yönetmek ve adam öldürmek suçlarından idam cezasına mahkum edildi ve 29 Ocak 1983'te idam edildi.

Hristiyan olmasına karşın Ekmeçiyan'ın cenazesi, Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilirken, aile cenazeyi alamadı. 2013 yılında Ekmekçiyan'ın Fransa'da yaşayan ailesi, Avukat Eren Keskin aracılığıyla hükümet ile görüşerek, ASALA militanı Levon Ekmekçiyan'ın cenazenin kendilerine verilmesini istedi.

AİLESİ TÜRKİYE'YE GELDİ

Başvurunun kabulü ve resmi prosedürün tamamlanmasının ardından geçtiğimiz gün Ekmekçiyan'ın ailesi Türkiye'ye geldi. Cebeci Asri Mezarlığı'nın 'kimsesizler' bölümüne defnedilen Levon Ekmekçiyan'ın mezarı, görevliler ve aile nezaretinde açıldı. Ekmekçiyan Ailesi, 33 yıl sonra Levon Ekmekçiyan'ın cenazesini teslim alarak, tekrar defnedilmek üzere Paris'e nakletti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Adalet Bakanlığı Eren Keskin Fransa Üst Manşet Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500

Yorumlar (46)

SELAM 2:

PKKLI TERÖRİSTLEREDE İDAM İSTİYORUZ. . .

43
5
yanıtYanıtla
dr:

adam dogru demis.1 milyon Ermeniyi katlettik.bedelini odemek zorundayiz.ama yaptigi saldiriyi hakli kilmaz bu.

11
36
yanıtYanıtla
Wtf:

Hadi defol ordan ermeni katliamı yalandır. Sende türk değilsin zaten. Türkmüş gibi yorum yapıp fikirlerini empoze etmeye çalışma. Devletşmşz arşivler burda gelin beraber inceleyelim bizde sizinkine bakalım diyor seninkiler yemedi.

yanıt41
yanıt3
GÖKTÜRK:

Allah sana Rahmet eylesin Abdullah ÇATLI. avrupanın farklı şehirlerinde 27 tane saldırı düzenledi ASALA''ya karşı. Ta avrupadan lübnana kaçak yolla gidip eğitim kamplarını bastı. kabri nur dolsun inşallah.

40
3
yanıtYanıtla
urfali arapMobil-ANDROID:

sivesi Kurt,tipe bak Kurt dersin gel gorki ermeni,buyurun pkk nin ic yuzu

41
1
yanıtYanıtla
Spiderman:

Asın tüm teröristleri bakın ortada terör kalıyor mu

34
4
yanıtYanıtla
mtMobil-ANDROID:

Ne defnediyorsunuz atın çöpe gitsin Türk düşmanlarının bu topraklarda işi ne pisliklerin

34
4
yanıtYanıtla
islambey:

ABDULLAH ÇATLI VE ARKADAŞLARI ÇIKMASAYDI BUNUN ASALA İTLERİ ÇOK ELÇİLİK GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİT EDERDİ

33
5
yanıtYanıtla
remzi kayıkçıMobil-ANDROID:

bu adamın tipi ile şuanki hdp 'lilerin tipi ne çok benziyorlar birbirlerine değilmi

36
1
yanıtYanıtla
koçhisar:

Ankaranin topragi nefes almis temizlenmistir. Iyi olmus vermisler leşi

31
3
yanıtYanıtla
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title