Haberler

Türkiye Çin İslam Kültür Sanat Eserleri Sergisi Düzenlenecek

Güncelleme:

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Paçacı, 13-18 Eylül'de Çin'de düzenlenecek etkinlikleri başkent Pekin'de basına tanıttı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Çin Devlet Din İdaresi Başkanlığı ve Çin İslam Cemiyeti'nin ortak düzenlediği ve Yinchuan Belediyesi'nin de katkı sağladığı "2013 yılı Türkiye-Çin İslam Kültür Sanat Eserleri Sergisi", 13 Eylül Cuma günü Çin'de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Resmi temasları kapsamında Pekin'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in açılışını yapacağı sergide, Türk İslam sanatına ait nadide eserler sergilenecek.

Sergi öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Mehmet Paçacı, düzenlediği basın toplantısında, 13-18 Eylül'de yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Etkinliklerin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini ve toplumların birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlamayı amaçladığını ifade eden Paçacı, şöyle konuştu:

"Yaklaşık bir hafta boyunca etkinlikler kapsamında İslam kaligrafik sanatına ait hat eserleri, Türk İslam kültürüne ait sanatların tanıtımı, İstanbul Topkapı Sarayı'nda bulunan Kutsal Emanetlerin fotoğraflarının sergilenmesi, Kur'an ziyafeti, mehter ve sema gösterileri, etkinliğin içeriğine uygun olarak dini mimari ve tarihi kültürel mekanların tanıtımı, bu eserlerin yapımını üstlenen vakıf geleneğinin anlatımı ve Türk toplumunun kültürünün tanıtımı gibi birçok alanda etkinlikler ve gösteriler düzenlenecek."

Geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çin Din İşleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında iki ülke arasında din eğitimi, din hizmetleri ve dini yayınlar alanında ortak çalışmaların yapılacağını kaydeden Paçacı, bu çerçevede temel dini bilgilerin anlatıldığı eserlerin Çince'ye çevrilmesinin tamamlandığını, bu eserlerle Türkiye'deki meşhur hafızların Kur'an tilavetlerinin yer aldığı CD'lerin Çince çevirilerinin ziyaretçilere hediye edileceğini dile getirdi.

Paçacı, Çin ile Türkiye'nin kadim bir medeniyete sahip olduğunu bildirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini, bu etkinliklerle kültürel temasların ileri seviyelere taşınacağını ifade etti.

Türkiye'den ve Çin'den yoğun katılımın beklendiği etkinlikler 13-18 Eylül'de Çin'in kuzeyindeki Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nin başkenti Yinchuan'da yapılacak. - Pekin

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Mehmet Paçacı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title