Haberler

Türkiye – ABD İş Konseyi'nin Tek İzmirli Üyesi

Güncelleme:

EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun Türkiye – ABD İş Konseyi Üyeliğine atandı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından, ABD-Türkiye ikili ticari ve ekonomik ilişkilerini "model ortaklık" seviyesine yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren Türkiye-ABD İş Konseyi Üyeliği'ne atandı. Özdolgun'u bu göreve Türkiye İhracatçılar Meclisi aday göstermişti. Özdolgun, Türkiye-ABD İş Konseyi Üyeliği'ne İzmir'den atanan tek isim oldu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009 yılı Nisan ayında Türkiye'yi ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde, ABD-Türkiye ikili ticari ve ekonomik ilişkilerini "model ortaklık" seviyesine yükseltmek hususunda mutabık kalınmış, bu çerçevede, "Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi" (ETSİÇ) mekanizması kurulması kararlaştırılmıştı.

"Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari İşbirliği Stratejik Çerçevesi" kapsamında, ikili bazda ve üçüncü ülkelere yönelik işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik proje önerileri üretmek, ticaret ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılabilmesine yönelik stratejilere dair Türk ve ABD Hükümetlerine ortak politika önerileri geliştirmek üzere, ABD- Türkiye İş Konseyi'nin kurulması kararlaştırıldı., Türkiye-ABD İş Konseyinin amaçları ve yapısını ortaya koyan Görev Tanım Belgesi ise, 25 Mayıs 2010 tarihinde hayata geçti.

İş Konseyinin Türk tarafı, TİM, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON ve İNTES tarafından aday gösterilenler arasında Ekonomi Bakanlığı'nca yapılan değerlendirme sonucunda, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından belirlendi. Türkiye ABD İş Konseyi 2. Dönem Türk Kanadı'nda; Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun dışında; Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Çolakoğlu Metalurji Üst Düzey Yöneticisi Uğur Dağbeler, Tusaş Havacılık Ve Uzay Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, İntel Türkiye, Ortadoğu Ve Afrika Başkanı Ayşegül İldeniz, Koçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nusret Uğur Koçoğlu, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas, Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öksüz, Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Uğur Ulusoy, Çukurova Isıtma Genel Müdürü Ve Ortağı Ömer Cihat Vardan, Ford Otomotiv Genel Müdürü Haydar Yenigün yer aldı.

ÖZDOLGUN: "GURUR VERİCİ BİR GÖREV"

ABD- Türkiye İş Konseyi Üyeliği'ne atanan EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, Türkiye ile ABD arasında ticari ve ekonomik işbirliğini arttıracak, üçüncü ülkelerde ortak çalışmalar yürütmeye zemin hazırlayacak ABD-Türkiye İş Konseyi Üyeliği'ne atanmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu, gurur verici bu görevi layıkıyla yerine getirmek için çaba göstereceğini ifade etti.

Ortağı olduğu Kozmopolitan Gıda A.Ş.'nin ABD'de kurduğu dağıtım ağıyla KOSGEB tarafından 2012 yılında Türkiye'de 680 bin şirket arasında "Yılın Küresel Doğan Girişimci Ödülü"nü kazandığını hatırlatan Özdolgun; "ABD ile verimli bir işbirliğimiz var. Bu tecrübelerimizi Türkiye-ABD ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için kullanma fırsatı buldum. Türkiye son 10 yılda ekonomik açıdan ciddi bir atılım gösterdi. Son 10 yılda ortalama yüzde 5.6'lık büyüme oranını tutturdu, kişibaşı milli gelir 3 bin dolardan 11 bin dolara çıktı. 75 milyonluk büyük bir Pazar konumuna yükseldi. Bu özellikleriyle yabancı sermayenin yatırım portföyüne rahatlıkla girebilecek konuma geldi. Görev süremde Amerikalı yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmaları için çaba göstereceğim" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye İş Konseyi Hasan Uğur Çağlayan Ege Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title