Haberler

Türk Toraks Derneği: "Gazlar, Kalıcı Akciğer Hasarına Neden Olabiliyor"

Sağlık dernekleri, Gezi Parkı olaylarında kullanılan gazların insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Sağlık dernekleri, Gezi Parkı olaylarında kullanılan gazların insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Dernekler, kullanılan gazların insan sağlığı üzerinde kalıcı hastalıklar meydana getirdiğini belirtirken, Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise, "Gazlar kalıcı akciğer hasarına neden olabiliyor" dedi.

Türk Tabipler Birliği başta olmak üzere bir araya gelen Türk Farmakoloji Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Toraks Derneği ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Taksim Point Otel'de düzenledikleri basın toplantısıyla Gezi Parkı olaylarında atılan gaz bombalarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztuna, olaylarda hayatını kaybeden ve yaralananlar hakkında bilgi verdi. Kamuoyunda açıklanan rakamlardan daha fazla vakaların olduğunu iddia eden Öztuna, "Bu bizim de gözlemlediğimiz kadarıyla buz dağının görünen yüzü. Bunun çok daha üzerinde olduğunu biliyoruz" dedi.

Olaylarda yaralanan göstericilere yardım eden doktor hakkında soruşturulma açıldığını ifade eden Dr. Osman Öztuna, "Binlerce hekim yaralanan insanların yardımına koştu. İktidar hakkımızda soruşturma açtı. Sağlık Bakanlığı bizden yaralılara yardım eden hekimlerin listesini istedi ama bu isimleri vermeyeceğiz. Bizim insan sevgimiz devam edecek. Hiçbir baskı bizi yıldıramaz. Bundan sonra şiddete karşı direniş varsa birlik olarak organize hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.

Öztuna, 22 Haziran'da dünyadaki bütün sendikaların Gezi Parkı olaylarını protesto edeceğini söyledi.

TÜRK TORAKS DERNEĞİ: "GAZLAR, KALICI AKCİĞER HASARINA NEDEN OLABİLİYOR"

Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı konuşmada olaylarda kullanılan gazların kalıcı akciğer hastalıklarına neden olduğunu belirterek, "Türk Toraks Derneği akciğer sağlığını korumayı misyon edinmiş bir dernektir. Son yaşanan olaylarda kullanılan gazların akciğerleri doğrudan etkilediği, deneysel çalışmalarda ciddi olarak solunum hasarı yaptığı tespit edilen bu gazların yüksek dozda kullanıldığı takdirde uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ve aynı zamanda kalıcı akciğer hasarları yapma ihtimali olduğu da düşünülmüştür" dedi.

Prof. Dağlı, Gezi Parkı olayları sonrasında yaptıkları çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Dağlı, yapılan araştırmayı açıklayarak şunları söyledi; "Maruz kalanların yüzde 52'si kadın, yaşları 30. Yüzde 48'i üniversite mezunu, yüzde 21'i üniversite öğrencisi. Yüzde 41'İ 5 metreye kadar yakın bir mesafeden gaza maruz kalmışlar. Yüzde 21'i kapalı alanlarda maruz kalmışlar. Yaptığımız testler sırasında yüzde 78'inde öksürük, yüzde 74'ünde göğüs ağrısı yüzde 50'sinde balgamlı öksürük olduğunu tespit ettik. Yüzde 3'ü kanlı balgam çıkarıyordu. Kanlı balgam çıkaranların solunum fonksiyon testleri düşük bulunmuştu. Bu kişilerin yüzde 96'sı sağlık kurumuna başvurmamayı tercih etmiştir. Bu kişiler uzun dönem takip edilecekler ve kalıcı solunum sistemi etkileri değerlendirilecektir."

Prof. Dr. Dağlı, bu gazların insan üzerinde kullanılmaması için bilimsel çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

"1 MİLYON İNSAN TRAVMA YAŞADI"

Türkiye Psikiyatri Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Doğan Şahin ise, yaşanan olayların insan psikolojisindeki etkisine değindi. Şahin, yaşanan olayların psikoloji üzerinde işkence olabileceğini savunarak, "İşkence bir şeyden vazgeçmek için onu korkutmayı hedefler" diye konuştu. Gezi Parkı olaylarında 1 milyon insanın travma yaşadıklarını söyledi.

Farmakoloji Derneği adına konuşan Prof. Dr. Atilla Karaalp, kullanılan gazların neden olduğu hastalıkları sıralayarak, insan sağlığına olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi.

Halk Sağlığı Uzmanlar Derneği temsilen konuşan Prof. Dr. Selma Karabey ise, yaşanan süreci halk sağlığını doğrudan etkilediğini ifade etti.

Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer, Biber gazı kimyasal silah olarak kullanıldığını ileri sürerek, yapılan açıklamaların aksine biber gazının öldürücü olduğunu söyledi. Dernek olarak yasal süreç başlatacaklarını söyledi.

Eski İstanbul Barosu Başkanlarından Avukat Turgut Kazan da yaptığı konuşmada, Gezi Parkı olaylarında kullanılan gaz oranının uluslararası insan hakları anlaşmalarına aykırı olduğunu belirterek, biber gazı satışına ambargo konulmasını istediğini belirtti.

STK, temsilcileri daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Psikiyatri Derneği Türk Tabipler Birliği Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title