Haberler

Tunceli, Klip, Film ve Belgesel Yapımcıları İçin Doğal Plato Oldu

Tunceli'de çözüm süreciyle birlikte son 3 yıl içerisinde, 3 sinema filmi, 4 kısa film, bir çok belgesel ile 10 klip çekildi.

Tunceli'de çözüm süreciyle birlikte son 3 yıl içerisinde, 3 sinema filmi, 4 kısa film, bir çok belgesel ile 10 klip çekildi. Yönetmenler için doğal plato olan Tunceli'de en son olarak Türk Halk Müziği sanatçısı Mehmet Ekici, Zazaca söylediği Konağı Sey Rıza ( Seyit Rıza Konağı) adlı türküye klip çekti. Yönetmenliğini Caner Erzincan'ın yaptığı klip, 1937-38 olaylarında insanların öldürüldüğü mekanlarda çekildi.

Çözüm sürecenin başladığı 2013 yılından bu yana Tunceli çevresindeki dağlar ve doğal ortam, sinema ve klip sektörü için doğal plato oldu. Süreçle birlikte huzur ortamının hakim olduğu, yerli ve yabancı turistlerin uğrak merkezi haline gelen Tunceli'de son 3 yıl içerisinde 3 sinema filmi, 4 kısa film, bir çok belgesel ile 10 klip çekildi. Tuncelili olan Türk Halk Müziği sanatçısı Mehmet Ekici, ' Dersim İsyanı' lideri olarak kabul edilen Seyit Rıza'nın hayatını anlatan ve o tarihte yüzlerce sivilin öldürüldüğü mekanlarda çekilen 'Konağı Sey Rıza' klibi, Ovacık İlçesi'nin Ağdat Köyü, Munzur Vadisi Halbori Kayalıkları'nda çekildi. Kilip 1938 Dersim olaylarının lideri olan Seyit Rıza'nın Zazaca hayatını anlatıyor.

Klip yönetmenliğini yapan Caner Erzincan, klip çekimleri için Seyit Rıza'nın yaşadığı mekanların özellikle seçildiğini söyledi. Klibin ilk bölümü, 700 sivilin öldürülerek uçurumdan atıldığı iddia edilen Halbori Kayalıkları'nda, ikinci bölümü ise Seyit Rıza'nın konağı olarak bilinen ve ailesinin yaşadığı Ağdat Köyü'nde çekildi. Klibin son bölümü ise Aşağı Torunoba Köyü'nde çekildi. Klipte sanatçı Mehmet ekicinin dışında köylüler ve Tunceli'de halk arasında Uzun Mehmet olarak bilinen Mehmet Yıldız da rol aldı.

Sanatçı Mehmet Ekici, Tunceli'nin ve bu topraklarda yaşanan acıların kendisi için büyük anlam ifade ettiğini belirterek, "Dersim, Dersimli ve Alevi sanatçılar için çok anlam ifade eden bir yer. Her karışında bir anı, bir acı ve insan katliamı var. Dersim, dünyanın en güzel doğasına sahip ve bu doğa insanlara çok şey verdi. Ben yıllardır doğduğum bu topraklarda bir klip çekmek istiyordum. Seyit Rıza 1938 Dersim katliamında, bu halka önderlik etmiş ve idam sehpasına gitmişti. Hem Dersim 1938'i anmak, hem Seyit Rıza'yı anmak ve bunları gelecek kuşaklara unutturmamak için Seyit Rıza'nın yaşamını anlatan Konağı Sey Rıza, yani Seyit Rıza'nın Konağı türkümüzün klibini çekimeye karar verdik. Klip gerçek mekanlarda çekildi ve yöre insanı da klipte oynadı. Ben aynı zamanda bir ağıtta olan bu eserimi okurken, 1938'de katledilen insanlarımızın seslerini kulaklarımda çınladığını hissettiğim bir tarihe tekrar, tanıklık ederek yolculuk ettim. Amacımız gelecek kuşaklara bir tarihi mirası hatırlatmak, insanlarımızın yaşadığı acıları ve güzellikleri bir kliple de olsa arşivlere geçirmektir. Ayrıca klip çektiğimiz mekanlardaki tarihi kalıntılar yok olmak üzere, onların da gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız bu yöntemle" dedi.

Klibin yönetmeni Caner Erzincan da, sanatçı Mehmet Ekici ile daha önce başka projelerde biraraya geldiğini belirterek, "Bu parçayı daha önce bana anlattı, inanılmaz duygusal bir hikayesi var. Seyit Rıza ve 1938 katliamının anlatımı vardı eserde. Ben bu klibi çekerken çok heycanlandım ve büyük bir gurur duydum. Benim de iddialimde Dersim'de bir uzun metrajlı film çekmek ya da bir kilip çekmek vardı. Dersim 1938'de binlerce masum insanın katledildiği mekanlarda, böyle bir çalışma beni inanılmaz etkiledi. Ben de bir Alevi genci olarak, bu topraklarda atalarımızın yaşadığı acıları, bugün tekrar yüreğimde hisettim. Gelecek kuşaklara bir miras olarak kalacak. Bu klibi çekmek bana büyük bir gurur veriyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ekici Seyit Rıza Tunceli Dersim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title