Haberler

Tunceli 'Dersim' Oluyor

Güncelleme:

Pazar günü Tunceli'yi ziyaret edecek olan Davutoğlu'nun, kentte yapacağı konuşmada Tunceli'nin isminin 'Dersim' olarak değiştirileceği öne sürüldü.

Hafta sonu Tunceli'ye gidecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kentin isminin ' Dersim' olarak değiştirileceğini açıklaması bekleniyor. Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretiyle ilgili www. ankarareview.com sitesinde yer alan yazıda Ömer Şahin şunları dile getirdi.

İnternet sitesinde yer alan yazı şu şekilde;

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazar günü Tunceli'ye gidiyor. Başbakan'ın gidişi sıradan bir ziyaret olmayacak. "Hoca" tarihi açıklama ve adımlarla ezber bozmaya hazırlanıyor.

Bu ziyaret kronik hale gelen 'Alevi Sorunu'nun çözümünde bir 'milat' bile olabilir.Başbakan Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretini farklı kılan sebeplere gelince…

Başbakan, Tunceli'ye parti faaliyetinden öte Alevilerin yıllarca dile getirdiği sorunlarına çözüm projesini anlatmaya gidiyor. Gittiği zaman da sadece temennilerini söylemeyecek. Atılacak somut adımları açıklayacak. Başbakanlıkta bir süredir üzerinde çalışılan ve Davutoğlu'nun kamuoyuna açıklamasını Tunceli ziyaretine bıraktığı o kararlar çok önemli.

DAVUTOĞLU TUNCELİ DE NE AÇIKLAYACAK? ALEVİLERE HANGİ MÜJDELERİ VERECEK?

Sürekli "Tunceli" diye yazdığıma bakmayın. Başbakan Davutoğlu oraya gittiğinde "Dersim" diyecek. Hatta "Dersimli kardeşlerim" diye konuşmasına başlayacak.

Bundan daha önemlisi de şu: Ahmet Hoca'nın büyük sürprizinin yine "Dersim" olacağı söyleniyor.

Yani , yıllardır oluşturulan beklenti gerçekleşecek.

Tunceli isminin Dersim olarak değiştirileceği Başbakan tarafından açıklanacak. Bu "iade-i itibar" için Meclis'ten yasa çıkarılacağı ilan edilecek.
Bu açıklamanın epey gürültü koparması bekleniyor. Bir kaç gün gündemi işgal edecektir.

Bölgenin adı olan "Dersim",1935 yılında Tunceli olarak değiştirilmişti.

"Tunç gibi sağlam insanların yaşadığı yer" anlamına gelen Tunceli için kendi adıyla kanun çıkarılmıştı.

"Dersim" daha çok Tunceli'de yaşayan Alevilerin beklentisi olabilir.

Ülke genelindeki Alevi vatandaşların daha önemli öncelikleri olduğunu biliyoruz.

CEMEVLERİNE YASAL STATÜ GELİYOR

Hükümetin o konuda yaptığı çalışmalar hazır. "Alevi Çalıştay"larında tartışılan bazı formüller var idi. Cemevlerine "ibadethane" statüsü verilmesi zor gibi. Cami-cemevini eşitleyecek statüler iktidardan kabul görmüyor. Bunun yerine Cemevlerinin "Vakıf" şemsiyesi altına alınması gündemde…

Yani "kamu yararına dernek" statüsü ile kamu kaynaklarından, muafiyetlerden yararlandırılacak.

Cemevlerinin elektrik, su giderlerinin belediye tarafından karşılanması gibi…

Alevi Dedelerine maaş verilmesine kimi Alevi dernekleri soğuk baksa da hükümet olumlu yaklaşıyor. bin 400 civarında olduğu tahmin edilen Alevi Dedesi imamlar gibi maaşa bağlanacak.

"Zorunlu Din Dersi" ve ders kitaplarında Alevilere yönelik incitici sözlerin ayıklanması konusunda Ahmet Hoca'nın söyleyeceği sözler olacak!
Başbakanlık'ta bir süredir "Alevi Sorunu" üzerine çalışılıyor. Devletin resmi belgeleri taranıyor. Kaynaklar, Başbakan Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretinde Seyit Rıza'ya ilişkin önemli bir açıklama yapabileceğini de söyledi.

Malum, Seyit Rıza ve 7 arkadaşı idam edildikten sonra mezar yerleri gizlenmişti. "Dersim Katliamı"nın simge ismi Seyit Rıza'nın mezar yeri resmi kayıtlarda var ise nerede olduğu Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanabilir. Davutoğlu, en azından mezar yeri tespiti için elinden gelenin yapılacağını açıklayacaktır. AK Parti İl Kongresi'ne katılacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretinin en önemli durağının cemevi olacağını da söyleyelim.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Seyit Rıza Tunceli Dersim Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500

Yorumlar (49)

Fıtrat Mobil-ANDROID:

katledilen 13.000 kisi? bakın ciddi soyluyorum onumuzdeki 5-6 yıl icinde cok kotu seyler olacak gercekten bu gidisle halk isyan edecek herkes kürtler isyan eder derken türkler hukumete isyan edecek gezi parkı Sadece çevreci bir hareketti ve milyonlar sokağa indi bir sonraki cidden cok ağır olur asker zaten hukumetten nefret ediyo halkın yanına gecer bakalım ihtilalden sonra guney doğu kalır mı imam hatip diyanet kalır mı bakalım vakıflar kalır mı bunları dusunmek isinize gelmiyo tabi

26
8
yanıtYanıtla
kral sonyMobil-ANDROID:

bir tuncelili olarak dersim ismine karşıyız şıh hasan aşireti olarak, biz türkmeniz ve ismimiz türk ismi olmalı

22
10
yanıtYanıtla
ÇekoMobil-IOS:

Dersimliler söke söke almislar sen açiklasan ne yazar açiklamasan ne yazar.??

10
13
yanıtYanıtla
GökBilgeMobil-IOS:

TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR

11
9
yanıtYanıtla
gurbeci:

akp nin ayaklari kokmuya basladi

14
5
yanıtYanıtla
HAKKI DAYISI:

OLSUN, , BENCE COK GEC KALINDI BILE, , BENDE BIR SÜNNI MÜSLÜMAN OLARAK, , ISTANBUL, UN ESKI ISMI OLAN, , , , , ISLAMBOL, , , , OLARAK DEGISTIRIMESINI ISTIYORUM. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5
13
yanıtYanıtla
SAMSUN lu:

ALLAH GANİ GANİ BELANI VERSİN DAVULOĞLU

8
10
yanıtYanıtla
İHTİYAR:

AMA ŞU BİR GERÇEK BU HÜKÜMET ÇOK BAŞARILI YİĞİDİ ÖLDÜR HAKKINI YEME ALLAH YOLUMUZU AÇIK ETSİN

7
11
yanıtYanıtla
Tamam oldu:

Peki ne degisecek? Katledilen 13 bin kisi geriye mi gelicek?

12
5
yanıtYanıtla
mirzaMobil-ANDROID:

Dersim olunca sonuç değişecek mi? 1 tane Alevi vali, kaymakam, emniyet müdürü, atanmamışken..Askerdekiler pasifize edilip, yargıdakiler için yargıyı Dedelerden arındırmalıyız diyen bir anlayış Tunceli ismini Dersim yapsa ne olur, yapmasa ne olur...

10
7
yanıtYanıtla
Tüm 49 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title