Haberler

Tunceli'de "Alevi İnancında Hızır" Programı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Etkinlik salonundan görüntüler Alevi dedesinin açılışta dua okuması Tunceli Valisi Osman Kaymak'ın konuşması Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek'in konuşması Katılımcılardan görüntüler Farklı bölgelerden gelen Alevi dedelerinin deyiş okuması Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Medine Sivri'nin panelde konuşması Semah gösterisi Tunceli'de "Alevi inancında Hızır" programı Vali Kaymak: "Tüm Anadolu'da darda ve zorda kalan canlarımız 'Yetiş ya Boz Atlı Hızır' sedalarıyla yardıma çağırdığı Hızır'ı inanç dünyasına almış, gönlünde Hızır için özel bir muhabbet yaratmıştır" Tunceli'de 30 ilden Alevi dedesi ve akademisyenlerin katılımıyla "İnançsal, tarihsel ve kültürel boyutlarıyla Alevi inancında Hızır" programı düzenlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Etkinlik salonundan görüntüler

Alevi dedesinin açılışta dua okuması

Tunceli Valisi Osman Kaymak'ın konuşması

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek'in konuşması

Katılımcılardan görüntüler

Farklı bölgelerden gelen Alevi dedelerinin deyiş okuması

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Medine Sivri'nin panelde konuşması

Semah gösterisi Tunceli'de "Alevi inancında Hızır" programı

Vali Kaymak:

"Tüm Anadolu'da darda ve zorda kalan canlarımız 'Yetiş ya Boz Atlı Hızır' sedalarıyla yardıma çağırdığı Hızır'ı inanç dünyasına almış, gönlünde Hızır için özel bir muhabbet yaratmıştır"

Tunceli'de 30 ilden Alevi dedesi ve akademisyenlerin katılımıyla "İnançsal, tarihsel ve kültürel boyutlarıyla Alevi inancında Hızır" programı düzenlendi.

Vali Osman Kaymak, burada yaptığı konuşmada, programı, Valiliğin önderliğinde Tunceli Üniversitesi ve Tunceli Cemevi ile ortaklaşa düzenlediklerini belirtti.

Böyle bir etkinliğin Tunceli'de düzenlenmesinin manevi anlamda çok önem taşıdığını dile getiren Kaymak, Tunceli bölgesinin Anadolu'da Alevi inancının en önemli tarihi belgesi olduğunu ve nüfusunun büyük çoğunluğu Alevi inancına mensup kentte, Alevi dede ocaklarının en önemli temsilcilerinin bulunduğunu söyledi.

Kaymak, yörede tekke, ziyaret, yatır, makam, mezar ve türbe gibi adlarla anılan sayısız "kutsal mekana" sahip olduklarını anlattı.

Kutsal mekanlar üzerine araştırmalar yapılması, Aleviliğin asli inanç profilini daha net ortaya konulmasını sağlayacak sayısız bilgiyi ortaya çıkaracağını vurgulayan Kaymak, şunları kaydetti:

"Alevi inancında dede ocaklarında 'el ele el Hakk'a' şeklinde ifade edilen iç kurumsal, tarihsel bağlantının da en önemli örneklerini yine Tunceli bölgesinde gözlemlemek mümkündür. İçinde bulunduğumuz günler Alevi-Bektaşi inancında kutsal kabul edilen Hızır ayına tekabül ediyor. Tüm Anadolu'da darda ve zorda kalan canlarımız 'Yetiş ya Boz Atlı Hızır' sedalarıyla yardıma çağırdığı Hızır'ı inanç dünyasına almış, gönlünde Hızır için özel bir muhabbet yaratmıştır."

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek de etkinlikle Hızır inancı ve orucuyla ilgili inançsal ve tarihsel bilgileri bilimsel ve akademik bir şekilde yarınlara aktarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından farklı bölgelerden gelen Alevi dedeleri bölgelerinden deyişler okudu, semah dönüldü.

Program, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Medine Sivri, İnönü Üniversitesi'nden Doç. Dr. Banu Mustan Dönmez ve Kastamonu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Fahri Maden'in "Alevi inancında Hızır" hakkındaki sunumları ile sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tunceli Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik 1 Mayıs kurumsal mesaj örnekleri! Şirket çalışanlarınıza gönderebileceğiniz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları 1 Mayıs kuaförler açık mı, berberler kapalı mı? X CEO'su Linda Yaccarino kimdir? İşte Yaccarino'nun kariyeri Taksim 1 Mayıs'ta neden yasak? 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamak yapmak niye yasak, Taksim 1 Mayıs'ta neden kapalı? Dabke dansı nedir, dabke dansı yasak mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title