Haberler

Tunca Nehri'nde kuraklık ve kirlilik tehlikesi

Güncelleme:

Edirne'deki Tunca ve Meriç Nehirleri kuraklık ve kirlilik nedeniyle tehlike altında. Nehirlerdeki düşen debi ve çöpler, canlı yaşamını olumsuz etkiliyor.

Tunca Nehri'nde koltuk çıktı

Tunca ve Meriç Nehirlerinde kuraklık tehlikesi

Edirne'deki nehirler kuruma noktasına geldi

EDİRNE - Edirne'nin önemli su kaynaklarından olan ve neredeyse kuruma noktasına gelen Tunca ve Meriç Nehri, kirlilikle ön plana çıkıyor.

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de etkili olan kuraklık nehirleri de olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda taşkınlarla anılan nehirler, bu yıl kuraklıkla boğuşuyor. Yaz mevsiminde etkili olan aşırı sıcak ve kuraklığa bağlı nehir debilerinde düşüş yaşandı. Tunca Nehri'ne atılan araç lastiği ve plastik atıkların yanı sıra geçtiğimiz günlerde nehir kenarında duran ve şimdilerde suya atılan koltuk ise görenleri hayrete düşürüyor.

Debilerin düşmesiyle birlikte nehir yüzeyi çöplerle kaplandı. Plastik atıklar, araç lastikleri ve diğer çöpler su seviyesinin düşmesiyle gün yüzüne çıktı. Ayrıca bölgede etkili olan kuraklık, nehirlerdeki canlı yaşamını da olumsuz etkiliyor. Kentin önemli su kaynaklarından olan Meriç Nehri'nin debisi son 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Nehir Debi verilerine göre, geçen yıl aynı ay Kirişhane İstasyonu'nda 69 olan Meriç Nehri'nin debisi 12 Ekim 2023 tarihinde 44 metreküp saniyeye geriledi. Tunca Nehri'nin Suakacağı İstasyonu'ndaki ölçümde ise nehrin debisinin 6 metreküp saniyeye kadar gerilediği görüldü.

Kış aylarında yatağına sığmayıp taşkınlara neden olan Tunca ve Meriç Nehirleri dip seviyeyi gördü. Bölge çiftçisinin üretimde de kullandığı nehir suyunun giderek azalması endişelendiriyor.

"Daha önce bu kadar kuruduğunu hiç görmemiştim"

Sulama kooperatifinde görevli Okan Paçör, "Bu yılki kuraklık gerek arazi sulamasında gerekse ürünlerin yetişmesi anlamında çiftçileri çok etkiledi. Çok zorlu bir yıl yaşadık. Bu sadece çiftçilik anlamında değil, hayvanlar açısından da balıkların hayatında da tehlike oluşturdu. Geçtiğimiz yıllarda çok yağış alan bölgemiz bu yıl 4-5 ay hiç yağış almadı. Kış aylarında seddelerde patlama olurdu. Bu yıl onu yaşamadım ama yazın çok büyük kuraklığa şahit olduk. Şuan nehirlerin debisi çok düşük. Ekim dönemi yaklaşıyor. Daha önce bu kadar kuruduğunu hiç görmemiştim" dedi.

"Eskiden taşkınlarla anılırdı, şimdi kuraklıkla gündeme geliyor"

Vatandaşlardan Selçuk Kahvecioğlu, daha önce taşkınlarla anılan nehirlerin son 2 yıldan beri kuraklıkla gündeme geldiğini hatırlatarak, "Ekim ayına geldik ama hala su seviyesinde bir yükselme yok. Bu durum hem insanlar, hem çiftçiler hem de suda yaşayan canlılar için olumsuz bir durum teşkil ediyor. Meriç Nehri'nin yanı sıra Tunca Nehri'nde de su seviyesi çok düşmüş durumda ve nehirde kum birikintileri, ağaç dalları gözüküyor. Çoğu yerleri yosun kaplamış. Lastik, şişe gibi o kadar çok katı atık var ki umarım herkes çevre konusunda daha duyarlı olur. Umarım sonraki yıllarda bu görüntüye muhtaç kalmayız" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Tunca Nehri Edirne Meriç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title