Haberler

Tümgeneral, Darbe Girişiminden Önce Tatil Biletlerini İptal Ettirmiş

ISPARTA'da 12'si tutuklu 27 sanık hakkında, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde kullanılmak üzere 700 Harbiyeliyi Ankara'ya götürmeye çalıştığı iddiasıyla hazırlanan iddianamede tanık ifadelerine yer verildi.

ISPARTA'da 12'si tutuklu 27 sanık hakkında, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde kullanılmak üzere 700 Harbiyeliyi Ankara'ya götürmeye çalıştığı iddiasıyla hazırlanan iddianamede tanık ifadelerine yer verildi. İfadelerde, eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı tutuklu Tümgeneral Metin Akkaya'nın darbeden birkaç gün önce tatil için ayırttığı biletleri iptal ettirdiği, eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Kurmay Başkanı tutuklu Kurmay Albay Devran Çetinkaya'nın masasında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzü karalanmış ve üzerinde 'Erdoğanizm' yazılı fotoğrafının bulunduğu belirtildi.

Isparta Cumhuriyet Savcısı Üzeyir Sarı'nın, 15 Temmuz gecesi Isparta'daki 700 Harbiyelinin Ankara'ya götürülmek istenmesine ilişkin 12'si tutuklu 27 sanık hakkında hazırladığı 138 sayfalık ikinci iddianame Isparta 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen hafta kabul edildi. Eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı tutuklu Tümgeneral Metin Akkaya'nın bir numaralı, eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Kurmay Başkanı tutuklu Kurmay Albay Devran Çetinkaya'nın ise iki numaralı sanık olduğu iddianamede; sanıkların 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından cezalandırılması talep edildi.

'İZNE AYRILDIKTAN SONRA ŞEHİR DIŞINA ÇIKMADI'

İddianamede tanık ifadelerine yer verildi. Tanık E.Y. ifadesinde, darbe girişiminden yaklaşık 1 hafta önce izne ayrılan Devran Çetinkaya'nın izne çıkmadan önce çalışanlara "Evrakınız varsa getirin imzalayayım, şehir dışına çıkacağım" dediğini ancak izne ayrıldıktan sonra şehir dışına çıkmadığını anlattı. Çetinkaya'nın her gün öğleden sonra kışlaya geldiğini, odasında oturduğunu ve elektronik postalarına baktığını aktaran E.Y., Metin Akkaya ile görüştüğünü söyledi. Resmi izinlerinde dahi kapı güvenlik ve kontrol çizelgesini her gün imzalayan Çetinkaya'nın 14 Temmuz 2016 ve önceki 2 gün gelmesine rağmen imzalamadığını kaydeden E.Y., Çetinkaya'nın 14 ve 15 Temmuz 2016 tarihlerinde kışlaya özel aracıyla geldiğini belirtti. E.Y., daha önce aracını hep ön tarafa bırakan Çetinkaya'nın bu iki gün arka taraftaki garaja bıraktığını, daha önce odasını açık tutarken 15 Temmuz günü oda kapısının daima kapalı olduğunu, hiçbir ikram talebinde bulunmadığını anlattı.

IN ÜZERİNDE 'ERDOĞANİZM' YAZISI

E.Y., Çetinkaya'nın 15 Temmuz günü kışlaya geldiğini ve aynı soruşturmada tutuklu binbaşı Süleyman Tezel ile görüştüğünü anlattı. Aynı gün 21.30- 22.00 saatlerinde yoğun telefon trafiği yaşandığını belirten E.Y., askeri hat telefonunun sürekli çaldığını söyledi. Çetinkaya'nın yorgun olduğunu söyleyerek kendisine izin vermesinin ardından saat 07.30'da tekrar komutanlığa geldiğini kaydeden E.Y., Devran Çetinkaya'nın odasında Süleyman Tezel ile kağıt kırptıklarını, kırptıkları kağıtların hep kriptolu mesajlar olduğunu, kağıt kırpma makinesinin sesini duyduğunu ve kırptıklarını gördüğünü, kağıtların üzerinde B5, A18 gibi yazılar olduğunu anlattı. E.Y., darbe girişiminden 2 hafta önce Devran Çetinkaya'nın odasına temizliğe gittiğinde masasının üzerinde 6-7 sayfalık yazı olduğunu, üstteki sayfada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzünün karalanmış ve üzerine mühür basılmış bir fotoğraf olduğunu, üzerinde 'Erdoğanizm' yazılı olduğunu, kendisinin baktığını gören Devran Çetinkaya'nın kağıtları ters çevirdiğini söyledi.

TATİL REZARVASYONUNU İPTAL ETTİ

Bir başka tanık O.K. ise ifadesinde, darbeden önceki hafta Metin Akkaya'nın tatil planı olduğunu, İstanbul'a, Ankara'ya ve İç Anadolu'da bir yere uçakla gidileceğini anlatırken, Z. hanımın (sekreteri) bilet alınacak yeri arayarak önceden alınan biletleri iptal ettirdiklerini ve bu olayın darbeden birkaç gün önce olduğunu aktardı.

DARBE GECESİ SUBAYLARDAN OLUŞAN LİSTE HAZIRLANMIŞ

İddianamede 'Eylül' kod adlı gizli tanığın ifadeleri de yer aldı. Gizli tanık, darbe gecesi subaylardan oluşan liste hazırlandığını, bunun emrini Metin Akkaya ve aynı iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan tutuksuz Okul Komutanı Y.U.'nun verdiğini iddia etti. Whatsapp üzerinden listedeki kişilere ulaşıldığını, darbe teşebbüsü sabahı Metin Akkaya alındıktan sonra bu listelerin Y.U. tarafından iptal edildiğini anlatan gizli tanık, 15 Temmuz 2016 günü öğleden sonra karargahta bir toplantı yapıldığını, o toplantıda darbe planının yapıldığını duyduğunu kaydetti. - Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Metin Akkaya Çetinkaya Isparta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title