Haberler

Tuğgeneral Çitil'in Yargılanması Çorum'da Başladı

Güncelleme:

Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in tutuksuz yargılandığı davanın görülmesine Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Mardin'in Derik İlçesi'nde 1993- 1994 yılları arasında 13 köylünün faili meçhul şekilde öldürülmesinden sorumlu tutulan dönemin İlçe Jandarma Komutanı ve şu anda Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in tutuksuz yargılandığı davanın görülmesine Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Müşteki avukatlarının, duruşmaya katılmayan Tuğgeneral Çitil'in tutuklu yargılanması yönündeki talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Derik'te 1993- 1994 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesinden sorumlu tutulan dönemin İlçe Jandarma Komutanı, şu anda Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanacağı davanın, Adalet Bakanlığı'nın talebi ve Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin onayı ile Çorum'da görülmesine karar verildi. Dosyayı inceleyen Çorum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi iddianamenin kabulüne karar verdi. Hakkında, 13 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan Tuğgeneral Çitil'in duruşması bugün başladı.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya Tuğgeneral Musa Çitil, rahatsızlığından dolayı aldığı 5 günlük rapor nedeniyle katılmadı. Duruşmaya sanık avukatı ve ölenlerin aileleri katıldı. Duruşma öncesi alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

DOSYA GERİ GÖNDERİLSİN

Müşteki avukatlarından İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, duruşma salonunda ilk sözü alan kişi oldu. Sanık ve şikayetçi avukatlardan talep olmamasına rağmen dava yerinin değiştirildiğini bir kez daha gündeme getiren Kuzu, "Bu bir sürgün yargılamasıdır. Mardin'den herhangi bir Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen davalarda sanık her zaman beraat etmiştir. Bizim de dosyanın Mardin'e gönderilmesi yönünde bir talebimiz var. Biz bu yargılanmadan adilane bir sonuç bekliyoruz. Müştekilerin sanıktan önce dinlenmesi sanığın savunmasını güçlendirecektir. Bu davanın derinlemesine araştırılması gerekmektedir. 1993 ile 1996 yılları arasında terörle mücadele adı altında gayri hukuk ortaya çıkmıştır. Gerçeklerin bütün boyutlarıyla anlaşılması için bu mahkemenin Diyarbakır'da görülmesi gerekir. Bu anlamda dosyanın tekrar Diyarbakır'a sevk edilmesini istiyoruz. Eğer bu talebe ret kararı alınırsa bu cinayetlerin örgütlü bir yapı tarafından gerçekleştirildiği kanısına varacağız" dedi.

Mahkeme Başkanı Süreyya Saygın ise dosyanın nakline Yargıtay tarafından karar verildiğini, dosyanın Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi hususundaki talebin kabul edilmediğini söyledi.

MUSA ÇİTİL TUTUKLU YARGILANMALIDIR

Söz alan müşteki avukatlarından Pınar Akdemir, "13 kişi suç işleyip işlemediğine bakılmaksızın Kürt olması nedeniyle öldürülmüştür. Sanığın ve kendisinin o dönemde emir komuta zincirinde kim varsa onların da burada olması lazım. Kamuoyu vicdanının aydınlatılması için cinayetle yargılanan bir insanın tutuklu yargılanması gerekir. Sizin burada vereceğiniz karar adil bir yargılanma yapılıp yapılmadığını gösterecektir. Bu dava Türkiye'nin tarihiyle yüzlemesi demektir. Musa Çitil hala Bölge Jandarma Komutanlığı yapıyor. 13 kişiyi öldürmekle yargılanıyor. Soykırım yapmadığı sürece bundan daha ağır bir suçlama yok. Tanıkların ve müştekilerin sağlıklı ifade verebilmeleri için ve davanın selameti için Musa Çitil'in görevinden alınarak tutuklu yargılanmasını talep ediyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, avukatın bu talebini değerlendirdi ve Çitil'in kamu görevlisi olduğu kaçma şüphesinin bulunmadığı gerekçesiyle sanık avukatlarının tutuklanma talebini red etti.

MUSA ÇİTİL MAHKEMEYE GETİRİLEMİYORSA KUŞKULAR RTIYOR

Müşteki avukatlarından Eser Poyraz ise "Sanığın aldığı ve mahkemeye katılmamak için gerekçe sunduğu raporların gerçekliğinin sorgulanmasını talep ediyorum. Şahsın hasta olup olmadığının yerinde görülmesi ve eğer raporlar sahte ise raporu verenler hakkında yasal işlem başlatılmasını istiyoruz. Tarafsız ve bağımsız mahkeme Musa Çitil'i getiremiyorsa kuşkular artıyor demektir" diye konuştu. Mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Temmuz tarihine erteledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title