Haberler

Tse Başkanı Şentürk'ün Dünya Standartlar Günü Mesajı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, “Ülkemizin küresel pazarda güçlü olabilmesi için uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında etkin olarak yer alması gerekmektedir” dedi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, "Ülkemizin küresel pazarda güçlü olabilmesi için uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında etkin olarak yer alması gerekmektedir" dedi.

TSE Başkanı Şentürk, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Standartların insanlık tarihi kadar eski, günlük yaşamın her alanında bulunan, hayatı kolaylaştırmak, sosyal, ekonomik, kültürel ve benzeri alanlarda belirli bir düzen tesis etmek amacıyla oluşturulan kurallar olduğuna dikkat çeken Şentürk, "İnsanların anlaşabilmek için kullandıkları dil ve yazı da aslında birer standarttır. Ürünler ile ilgili standartlar çok eski tarihlere dayanmaktadır. İlk ortaya çıkan ürün ile ilgili standartlar ölçüm standartlarıdır. Bu standartlar, mal ve hizmet alışverişinde bulunan tarafların ilişkilerde haksızlığa yol açmamaları için fiziksel ölçüm temelinde yayınlanmıştır. Standartların yazılı olarak yürürlüğe konulduğu ilk uygulama ise 1502 tarihine dayanmaktadır. Standardın bugünkü anlamında algılandığını gösteren yazılı en eski belge olarak dünya tarihine geçen Kanunname-i İhtisab-ı Bursa, Osmanlı Padişahı Sultan II. Bayezit Han tarafından ferman olarak yayınlanmıştır. Bu belgede kalite, boyut, ambalaj gibi konularda standartlar belirlenmiş, narh ve ceza hükümlerine de yer verilmiştir. Standardizasyon çalışmalarının günümüz anlamında kullanımı, yani belirli ve yetkili kuruluşlar tarafından standartların belirlenmesi çalışmaları 20. yüzyılda gerçekleşmeye başlamıştır. Uluslararası standartlar teşkilatı olarak ilk kurulan teşkilat 1906 yılında faaliyete geçen Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'dur (IEC). Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) ise 1947 yılında kurularak çalışmalarına başlamıştır" dedi.

Standardizasyon faaliyetlerinin önemine ve faydalarına dikkat çekmek üzere 14 Ekim'in "Dünya Standartlar Günü" olarak kutlandığını belirten Şentürk, "Dönemin Türk Standardları Enstitüsü Başkanı olan Faruk Sunter'in Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı Genel Kurulu'na sunduğu teklifle tüm dünyada 'Dünya Standartlar Günü'nün kutlanmasına karar verildi. 1970 yılından bu yana her yıl Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ortak yayınladıkları mesajla 14 Ekim Dünya Standartlar Günü'nü kutlamaktadır. Ortak mesajın bu yılki teması 'Standartlar, herkese eşit fırsatlar sunar' başlığıyla açıklanmıştır. Ticaretin uluslararası dili olan standartlar, küresel piyasaları geliştiren, etkin iş ortamları yaratan, ekonomik büyümeyi destekleyen ve iklim değişikliğinin azaltılmasına katkı sağlayan en önemli araçlardır. Uluslararası standartlar, enerji verimliliğinden yönetim sistemlerine, iklim değişikliğinden bilgi ve iletişim teknolojilerine kadar bütün sektörlerde dünyanın önde gelen uzmanlarının fikir birliğine vardığı görüşleri yansıtırlar. Böylece gelişmekte olan ülkelerin 'tekerleği yeniden icat etmekten' kaçınmalarını sağlayan iyi uygulamaları ortaya koyarak hızlı ekonomik büyümeyi destekler, iletişim ve işbirliği önündeki engelleri kaldırarak olumlu değişimi sağlarlar. Standartlara uygun ürün ve hizmetler, söz konusu ürün ve hizmette bulunması gereken asgari şartların karşılanmasını garanti etmektedir. Standartlara uygun üretim maliyetleri düşürdüğü, verimliliği ve rekabeti artırdığı için tüketicinin daha uygun fiyatla ürün veya hizmete erişimine imkan sağlar" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin küresel pazarda güçlü olabilmesi için uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında etkin olarak yer alması gerekliliğini kaydeden Şentürk, şöyle devam etti:

"Bunun için TSE olarak ISO, IEC, ITU gibi uluslararası standardizasyon kuruluşları ile bölgesel standardizasyon kuruluşlarının çalışmalarına ülkemiz adına katılıma büyük önem vermekteyiz. Uluslararası (ISO ve IEC) ve Avrupa standardizasyon kuruşlarının (CEN ve CENELEC) tam üyesi ve ülkemizdeki tek temsilcisi konumunda olan TSE, bu kuruluşların standart hazırlama çalışmalarını yürüten teknik komitelerine ülkemiz adına görüş bildirmektedir. TSE'nin ülkemiz adına yaptığı bildirim, Enstitü bünyesinde 20 sektörde kurulan 97 ayna komiteye üye olan özel sektör, kamu, üniversite, sivil toplum örgütleri ve tüketicilerden gelen görüşlerden oluşturulan mutabakat metnidir. Böylelikle ülkemiz sanayicileri, ihracatçıları, uluslararası ve bölgesel standart hazırlama çalışmalarına standartlar yayınlanmadan müdahil olma imkanı elde etmektedir. TSE standardizasyon alanındaki çalışmaları ve sahip olduğu saygınlık ile geçmişten bu yana uluslararası standardizasyon kuruluşlarının yönetim organlarında da önemli görevler üstlenmektedir. Enstitü son olarak, 2014 yılı Eylül ayında yapılan Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) Genel Kurul toplantısında teşkilatın politikalarına yön veren Genel Kurul'dan sonraki en üst yönetim organı olan ISO Konseyi üyeliğine seçilmiştir. 16 Ekim'de 60'ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Türk Standardları Enstitüsü, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'de standardizasyonun ülke için taşıdığı önemi anlatmaya, bu konuda tüm kesimlerin bilinçlenmesine yönelik toplantı, çalıştay ve sempozyumlar düzenlemeye devam edecektir. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin standardizasyon alanında dünya devleriyle aynı kulvarda olması gerektiği açıktır. TSE, bu bilinçle standardizasyon çalışmalarına devam etmektedir. Bu düşüncelerle standartların öneminin anlaşılmasına, standardizasyon bilincinin ülkemizde ve tüm dünyada yaygınlaşmasına hizmet eden 14 Ekim Dünya Standartlar Günü'nü kutluyorum." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hulusi Şentürk Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title