Haberler
BBC

Kovulan FBI Başkanının Tutanakları Trump'ı Koltuğundan Edebilir

Güncelleme:

ABD Başkanı Trump'ın, kovduğu eski FBI Başkanı Comey'den, eski ulusal güvenlik danışmanı Flynn'ın Rusya'yla bağlantılarıyla ilgili yürütülen soruşturmayı kapatmasını istediği iddiası koltuğunu sallıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden aldığı FBI Başkanı James Comey'nin Oval Ofis'teki bir toplantının ardından tuttuğu tutanaklar, ABD siyasetinin merkezine oturmuş durumda.

TRUMP, SORUŞTURMANIN KAPATILMASINI İSTEDİ Mİ?

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, geçtiğimiz günlerde kovduğu eski FBI Başkanı Comey'den, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'ın Rusya'yla bağlantılarıyla ilgili yürütülen soruşturmayı kapatmasını istediğini iddia etti. Beyaz Saray iddiayı reddetti.

COMEY GEÇTİĞİMİZ HAFTA GÖREVDEN ALINMIŞTI

James Comey, geçtiğimiz hafta Trump tarafından görevden alınmıştı. Michael Flynn ise, göreve gelmeden önce Rus yetkililerle görüştüğü iddialarının ardından gelen baskılar üzerine Şubat ayında istifa etmişti.

TUTANAKLARDA YER ALMIŞ

Gazete, Trump'ın bu talebini, Şubat ayında Beyaz Saray'da gerçekleştirilen bir toplantı ardından Flynn'e ilettiğini yazdı. New York Times bu bilginin, Comey'nin toplantı ardından yazdığı tutanakta yer aldığını belirtti.

BEYAZ SARAY YALANLADI

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 'Trump'ın Comey'den veya başka birinden, General Flynn'le ilgili soruşturma da dahil olmak üzere herhangi bir soruşturmayı kapatmayı istemediği' belirtildi.

'GÖREVDEN AZLEDİLME' KONUSU KONUŞULUYOR

Aralarında Angus King gibi bağımsız senatörlerin de bulunduğu çevrelerce yavaş yavaş dillendirilmeye başlanan 'görevden azledilme' konusu gündemde. Eğer bugün Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar çoğunluğu ellerinde tutuyor olsalardı, 'azil' tasarısı şimdiden yazılıyor olurdu.

Ancak ABD Kongresi'nde hâlâ Cumhuriyetçilerin üstünlüğü söz konusu. Cumhuriyetçiler için Trump'ı terk etmek ve öngörülebilir gelecekte bulundukları güçlü konumu yitirmek oldukça zor bir karar.

"WATERGATE SKANDALI KADAR BÜYÜK"

Fakat Trump'ın içine düştüğü durumu "Watergate skandalı kadar büyük" olarak tanımlayan John McCain gibi bazı senatörler şimdiden tereddüt yaşıyor. Elbette eski başkan adaylarından John McCain'in parti çizgisine kıyasla aykırı tutumlar takınabildiğini biliyoruz. Cumhuriyetçilerin Trump'ı terk edebilmeleri için önce başarısız bu başkanlık döneminin 'suç ortağı' olduklarını kabullenmeleri gerekiyor.

TEFLON DONALD ARTIK DOKUNULMAZ DEĞİL

BBC'de yapılan yorum ise Trump için riskin ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor:

"Cumhuriyetçi partinin kurultayında Trump'a tam destek vermişlerdi. Trump'ın Irak'ta hayatını kaybeden askerlerin aileleriyle girdiği tartışmaları göz ardı ettiler, eski güzellik kraliçelerinden Alicia Machado hakkındaki sözlerini sineye çektiler. Kadınlar hakkında söylediği ağıza alınmayacak ifadeler basına sızınca dillerini ısırdılar. Cumhuriyetçilerin ön seçimleri sırasında Trump'ın dışındaki adaylara destek vermiş olabilirler. Genel seçimler sırasındaysa hepsi Trump'ın değirmenine su taşıdı. Ama artık deniz bitiyor.

Elbette Trump bu krizi de atlatabilir. Comey'nin tutanakları kağıttan kaplan çıkabilir. Yeminli ifadesinde yavaşça geri vitese takabilir. Ancak giderek daha da net hale gelen bir şey var ki o da 'Teflon Donald' artık dokunulmaz değil. Geleceği ise son derece belirsiz. Büyük bir fırtına toplanıyor ve Cumhuriyetçiler için işler iyiye gitmeye başlamadan önce daha da kötüleşecek gibi gözüküyor."

BBC

Donald Trump Beyaz Saray James Comey Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title