Haberler

Toyota'dan Açıklama

Güncelleme:

"Türkiye'de yerli otomobil yapacak her türlü teknoloji ve insan gücü var."

Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer,

"Türkiye'de yerli otomobil yapacak her türlü teknoloji ve insan gücü var. Fakat sermaye çok önemli. Bu işe girerken cesur olmak, 'babayiğit' olmak lazım. Ciddi projeler hazırlayıp, üretim, dizayn ve pazarlama ayağıyla devletin karşısına çıkılırsa gerekli destek alınabilir" dedi.

Özer, Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Güney Maramara Şubesi tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen "5. Yönetim Zirvesi"nde konuşmacı olarak katılacağı oturum öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, otomotiv sektöründeki krize ilişkin sorusu üzerine, krizin 2008'den beri sürdüğünü ancak 2011'i çok iyi geçirdiklerini ifade eden Özer,

"2012'de yaklaşık yüzde 9 civarında ihracat düştü. 2013'ün de aynı şekilde gideceğini tahmin ediyorum. İhracat yönüyle ciddi bir iyileşme beklemiyorum. Toyota olarak 2013'te yeni Corolla'yı üretmeye başlayacağız. İhracatımız daha çok artacak. Otomotiv sektörünün ihracatına 2013'te ciddi katkı getireceğiz. Ama, Avrupa'nın ekonomik durumu ve krizin durumu 2013 için çok da ümitli mesajlar vermiyor" diye konuştu.

Özer, 2013'te krize karşı kapasite kullanımlarını artıracaklarını dile getirerek, "Yeni modelle birlikte olması gereken kapasite kullanım seviyelerine ulaşacağız. İlave bir yatırım gerektirecek durumumuz yok. Zaten yaklaşık 200 bine yakın kapasitemiz var. Kapasite artırımı konusunda bir şey yapmayı düşünmüyoruz ama iç hacmimiz kesinlikle artacak" ifadesini kullandı.

"İç piyasayı canlandırmak için yapılan otomobil kampanyalarına devlet vergi indirimi sağlamalı mı-" yönündeki soruyu ise Özer, şöyle yanıtladı:

"Ülke ekonomisine istihdam yaratacak, katma değer getirecek konularda devletin destek olması gerekir. Ekonomi Bakanlığı, yatırım teşvikleri için gayet güzel bir sistem çıkarttı. Bu yönde yapılan kaynak kullanımları faydalıdır. Bana göre pazara yönelik kaynak kullanımı ise gereksizdir. Zaten pazarın yüzde 70'i ithal araçtır. Bizim kendi sanayimizi güçlendirmemiz lazım. Bunun için de yatırım teşviklerine verilecek kaynak uygun ve doğrudur. Pazara yönelik teşviklerin ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum."

-"Türkiye'de yerli otomobil yapacak her türlü teknoloji ve insan gücü var"

Özer, yerli otomobil konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yerli otomobil yapacak her türlü teknoloji ve insan gücü var. Fakat sermaye çok önemli. Bu işe girerken cesur olmak, 'babayiğit' olmak lazım. Ciddi projeler hazırlayıp, üretim, dizayn ve pazarlama ayağıyla devletin karşısına çıkılırsa, gerekli destek alınabilir diye düşünüyorum. Türkiye'nin 2023'te dünyadaki ilk 10 ekonomiye girme hedefi var. Benim bu hedefte tereddütüm yok. İlk 10 ekonomiye gireceğiz. Böyle bir Türkiye'nin kendi markasının olması çok fazla bir beklenti değil. Türkiye'nin bunu yapacak gücü var. Ama, 'yapılır mı yapılmaz mı-' emin değilim. Yapılabilir."

"Yerli otomobil, yüzde 100 yerli olacak" beklentisinin olmaması gerektiğini ifade eden Özer, "Önemli olan dizaynın ve markanın Türk şirketine ait olması. Zamanla da yerlileşme oranı artabilir. Aracın Türk olması gerekir, bütün parçaların değil" dedi.

Muhabir: Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel

Yayıncı: Murat Taydaş - BURSA

Kaynak: AA / Güncel

Toyota Türkiye Orhan Özer Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title