Haberler

Toroslar'da 400 Hektar Ormanlık Alan Kül Oldu

Mersin'in Gülnar İlçesi'ne Bağlı Kavakoluğu Köyü'nde Önceki Gün Çıkan ve Saatte 70 Kilometre Hızla Esen Poyraz Nedeniyle Bir Türlü Kontrol Altına Alınamayan Orman Yangını Devam Ediyor. İki Kişinin Öldüğü Yangının Söndürülmesi İçin Yardım İsteyen Polis, İnternet Kafelerdeki Gençleri, "Chat'i Bırakın Memleket Yanıyor" Diyerek Topluyor.

Mersin’in Gülnar İlçesi’ne bağlı Kavakoluğu Köyü’nde önceki gün çıkan ve saatte 70 kilometre hızla esen poyraz nedeniyle bir türlü kontrol altına alınamayan orman yangını devam ediyor. İki kişinin öldüğü yangının söndürülmesi için yardım isteyen polis, internet kafelerdeki gençleri, "Chat’i bırakın memleket yanıyor" diyerek topluyor.

MERSİN’in Gülnar İlçesi’nde başlayan ve poyraz yüzünden bir türlü kontrol altına alınamayan yangında, Kavakoluğu, Korucuk ve Delikkaya köyleri tamamen yandı. Koçaşlı ve Laptepe köyleri boşaltıldı. Akkulu Nükleer Santrali’nin yapılacağı Büyükeceli Beldesi ile Yanışlı, Çavuşlar ve Ulupınar Köyleri ise yangın tehdidi altında.

Kavakoluğu Köyü’nde evlerinden çıkamayan CHP Milletvekili İsa Gök’ün 84 yaşındaki akrabası Hatice Kırlangıç ve 16 yaşındaki torunu Hatice Bulut yanarak can verdi, 44 yaşındaki kızı Fatma Bulut ise yaralı kurtuldu. Elinde, ayaklarında ve yüzünde yanıklar oluşan Fatma Bulut, her şeyin çok ani geliştiğini belirterek, "Her şey bir anda oldu. Keçilerimi kurtarmak isterken kendimi alevler arasında buldum. Tek çareyi bağırmakta buldum. Komşularım tarafımdan alevlerin arasından çıkarıldım. Allah bir daha böyle bir cehennem yaşatmasın" dedi. Dumandan etkilenen 39 kişi ise hastanelerde tedavi edildi. Can derdine düşen çevre sakinleri evlerini bırakıp kaçarken, büyük çoğunluğunun geçimlerini sağladığı küçük ve büyük baş onlarca hayvan telef oldu.

Bir operatör kayıp

Büyükeceli Beldesi’ne doğru ilerleyen yangın nedeniyle beldedeki 15 ev tahliye edildi. İki bin nüfuslu beldeye 6 kilometre yaklaşan alevlere, rüzgár sürekli yön değiştirdiği için güçlükle müdahale edilebildi. Alevler arasında kalan üç dozer yandı, iki operatör ise kayboldu. Kayıp operatörlerden birinin sağ olduğu belirlenirken, diğer operatörden haber alınamadı. Yaklaşık bin hektar alanı etkileyen yangının ilerleme durumuna göre, Ulupınar ve Yanışlı köylerinin de boşaltılabileceği belirtildi. Gülnar İlçesi Büyükeceli Beldesi ile Delikkaya Köyü arasındaki yol da alevler nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Polisler yangına müdahale edilmesi için internet kafeleri ve kahveleri dolaşarak vatandaşlardan yardım istedi. Bunun üzerine vatandaşlar polis araçlarına binerek yangın mahaline gitti.

Yangına müdahale için Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Antalya ile çevredeki ilçe orman işletme müdürlükleri ekipleri bölgeye gelerek sündürme çalışmasına katıldı. Üç helikopter, bir uçak, 40 arasöz, 60 itfaiye, 15 iş makinesi ve 500 ormancının müdahale ettiği yangın, bölgenin sarp olması ve şiddetli poyraz yüzünden kontrol altına alınamadı. Bölgeye ulaşan Kızılay, Gülnar İlçesi’ndeki futbol sahasına çadır ve aşevi kurdu. Köylerini terk edenler, burada konaklayıp ihtiyaçlarını karşılayacak. Kızılay, ayrıca evleri yanan vatandaşlara da çadır, battaniye gibi malzemeler dağıttı.

Ormancılar kırmızı alarmda

ADANA Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, meteorolojiden alınan bilgiye göre, 8- 15 Temmuz’da sıcaklıkların 35- 40 derecelere çıkacağını, nem oranının yüzde 20’nin altına düşeceğini, rüzgarların orman yangınları açısından büyük risk oluşturacağını belirterek, bu nedenle ’kırmızı alarm’ durumuna geçtiklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title