Haberler

Tokat'ta, Mevlevi Dergahından 1'inci Dünya Savaşı'na Gidenler Anıldı

Tokat'taki Mevlevi dergahından 15 Ocak 1915'te 1'inci Dünya Savaşı'na katılmak üzere Şam'daki 4'üncü Ordu bünyesine giden 31 kişi, düzenlenen programla anıldı.

Tokat'taki Mevlevi dergahından 15 Ocak 1915'te 1'inci Dünya Savaşı'na katılmak üzere Şam'daki 4'üncü Ordu bünyesine giden 31 kişi, düzenlenen programla anıldı. Programda, 100 yıl önceki uğurlama töreninin fotoğrafları gösterildi.

Tokat'ta 14 Ocak 1915'te, 1'inci Dünya Savaşı'na katılan Tokat Mevlevi dergahından 31 kişi için anma töreni düzenlendi. Tokat Mevlevihanesi'nde düzenlenen törene Vali Cevdet Can, Belediye Başkan Vekili Altan Çelik, Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş ile davetliler katıldı. Program öncesi anma programının yapıldığı Mevlevihane'nin ikinci katında semazenlerin bulunduğu alan soğuk olması dolayısıyla elektrikli ısıtıcı ile ısıtıldı, semahanelerin yanına koyulan ısıtıcı ilginç görüntü oluşturdu.

'MANEVİ DESTEK SAĞLADILAR'

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak, 1. Dünya Savaşı'nda Şam'da bulunan 4'üncü Ordu bünyesine Türkiye'nin farklı noktalarında bulunan Mevlevihanelerden şeyh ve müritlerin katıldığını söyleyerek, "1. Dünya Savaşı'na girdiğimizde bütün Müslümanlar, İngilizler'e, Fransızlar'a ve bütün sömürgecilere karşı savaşa davet edildi. Bu hem cihadı ekbere manevi bir destek. Aslında Mevlevi alayından beklenen ön safta savaşması değil, orduya katılıp manevi destek sağlaması. Sadece ordunun kıtalarına Kuran-ı Kerim okuyarak ve sema dönerek onlara manevi destek vermek. İşte Mehmet Reşat'ın bu çağrısına hemen hemen tüm Mevlevi dergahları uyuyor. Tokat'ta büyük bir törenle tam 100 yıl önce 31 şeyh ve mürit uğurlanıyor. Meydan Cami önünde yapılan kalabalık bir toplantıyla, şehrin o gün ki mülki ve askeri erkanın hazır bulunduğu kalabalık bir uğurlamayla uğurlandılar ve Şam'a gittiler. Şam'da bulunan 4'üncü Ordu bünyesinde yerleştirildiler. Bunlar 1917'ye kadar Şam'daki 4'üncü Ordumuza moral desteği vermek üzere bölgede bulundular" dedi.

İlk kez ortaya çıkan 100 yıl önceki uğurlama töreninden çekilen fotoğraflar ile sunum yapan Prof. Dr. Çolak, 31 şeyh ve müridin kaçının geri Tokat'a döndüklerini bilmediklerini söyledi. Ardından 31 kişi için Kuran okunup, dua edildi. - Tokat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Çolak Tokat Ordu Şam Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title