Haberler

Tıp Öğrencilerinin Davasında Kürtçe Savunma Talebine Ret

Terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklanan tıp öğrencilerinin yargılanmasına başlandı.

Terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklanan tıp öğrencilerinin yargılanmasına başlandı. Sanıkların Kürtçe savunma talebi, Türkçe bildikleri gerekçesiyle reddedildi.

Terör örgütü üyeliği suçlamasıyla haklarında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan, 13'ü tutuklu toplam 43 TIP öğrencisinin yargılanmasına Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 6 Haziran'dan bu yana tutuklu olan öğrenciler ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, KESK Başkanı Lami Özgen, TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı'nın yanı sıra CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Özgür Özel, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncer, Ayla Akat Ata, Sırrı Sakık da izliyor. Dava için 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, duruşma salonu olmadığı için 12. Ağır Ceza'nın salonunu kullanıyor.

-KÜRTÇE SAVUNMADA TAKDİR MAHKEMENİN-

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 43 sanığın yargılandığı davada bazı sanıkların savunmaları alındı. Tutuklu sanıklardan Tuncay Gökçen, Hacettepe Üniversitesi'nde öğrenci olduğunu belirterek, anadilde sağlık hizmetinin önemli olduğunu belirtti. Özgür Sağlık Öğrencileri Topluluğunun bir örgüt olmadığını savunan Gökçen, "Ankara'da düzenlenen mitinge katıldım. Örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmiyorum. Tıp Fakültelerinde hasta, doktar ilişkisi önemlidir. Burada dil önemlidir. Anadilin önemi burada açığa çıkıyor. Hastasını anlamayan hekim, nasıl doğru teşhis yapabilir? Yaşadığım mağduriyet, eğitim hayatıma da yansıdı. Beratımı ve tahliyemi talep ediyorum" dedi. Nitelikli Sağlık Hizmeti için Çok Ses Tek Yürek Ankara Mitingi'ne katıldığını ifade eden Sanık Mustafa Karakurt, iddianamede, mitingde yer alan pankartlardan örgüt çıkarıldığını iddia etti. Karakurt, "İddianamede, halk sağlığından bahsetmek terör suçu olarak yansıtılmış. Bunu kabul etmiyoruz. Tahliyemi ve beratımı istiyorum" dedi. Duruşmada, bazı sanıklar Kürtçe savunma yapma talebinde bulundu. Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır ise Kürtçe savunma talebine ilişkin görüşünde, Türkçe bilen sanıkların taleplerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan düzenlemelere aykırı olduğunu ancak kamuoyunda anadilde savunma için yasal düzenleme yapıldığına dair haberlerin yer aldığını, bu nedenle takdiri mahkemeye bıraktığını kaydetti. Mahkeme, sanıkların Türkçe bilmeleri, AİHS ve ilgili yasal düzenlemeler gereğince anadilde savunma talebinin reddine, Türkçe savunma yapmayan sanıkların savunma yapmaktan vazgeçtiğine karar verdi. Duruşmaya ara verildi. (ANKA/DEVAM)

(YE/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Mehmet Soğancı İlhan Cihaner Lami Özgen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title