Haberler

Tika'dan Nijer'e Arıcılık Eğitimi ve Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), arıcılığın önemli geçim kaynaklarından biri olduğu Nijer’e arıcılık alanında eğitim ve modern ekipman desteğinde bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), arıcılığın önemli geçim kaynaklarından biri olduğu Nijer'e arıcılık alanında eğitim ve modern ekipman desteğinde bulundu.

Nijer'de geleneksel yöntemler ve el yapımı verimsiz araç-gereçler ile yapılan arıcılık faaliyetleri hem bal kalitesinin düşük olmasına, hem de ürünün önemli bir miktarının kaybolmasına sebep oluyordu. TİKA'nın desteğiyle, Nijer Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı ile Youkoulba ve New Palma Arıcılık Kooperatiflerinden 7 kişilik bir heyet Türkiye'ye gönderilerek Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları eşliğinde Giresun ve Ordu'da eğitim aldılar. Projenin devamında ise Türkiye'de aldıkları eğitim ile arıcılık konusunda altyapı kazanmış olan Kooperatiflere, modern yöntemler kullanılarak arıcılık yapabilmeleri için arıcılık ekipmanları temin edildi. Youkoulba ve New Palma Arıcılık Kooperatiflerine verilen 168 arı kovanı ve ekipman desteği ile hem ürün kalitesi hem de ürün verimi artırıldı.

Proje açılışında konuşan Nijer Büyükelçisi Hüseyin Özdemir, Türkiye ile Nijer'in son yıllarda giderek ivme kazanan bir işbirliği içerisinde olduklarına değinerek TİKA'nın her alanda Nijer halkı ile işbirliğine hazır olduğunu belirtti. Youkoulba Arıcılık Kooperatifi Başkanı Maman Omar Dıoffo ise Türkiye'nin dünyada Çin'den sonra ikinci en büyük bal üreticisi olduğuna dikkat çekerek Nijer'de modern anlamda ilk arıcılık faaliyetlerinin TİKA sayesinde gerçekleştirileceğini vurguladı.

TİKA tarafından kendilerine yapılan desteğin bu anlamda bir ilk olduğunu da belirten Dioffo, Arıcılığın Nijer'de yalnızca bal üretimi için değil, bitkilerin üremesi amacıyla da çok önemli olduğunu ifade etti. Bu destekten yalnızca arıcıların değil, bu kişilerin aile ve akrabalarının da istifade edeceğini söyleyen Dioffo, Kooperatif yetkililerinin aldıkları eğitimi tüm Kooperatif üyelerine aktararak sürekliliği sağlayacaklarını belirtti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title