Haberler

TBMM'de Bu Hafta: Teklif Dondurulsa da Gündem Yine Hsyk

Haftalardır gündemden düşmeyen, HSYK teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri donduruldu ancak, gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır gündemden düşmeyen, HSYK teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri donduruldu ancak, gündemdeki yerini koruyor. Teklifin görüşmeleri sırasında yaşanan gerginliğin ardından, Meclis Başkanı Cemil Çiçek devreye girdi. HSYK'nın yapısını "Anayasayla değiştirin" çağrısıyla 4 siyasi parti grubunun yöneticileriyle görüştü. İktidar geri adım attı. Muhalefetin, Anayasa değişikliği için şart koştuğu talep gerçekleşerek AK Parti teklifin Genel Kuruldaki görüşmelerini dondurdu. Şimdi gözler iktidar partisinin "Anayasa çağrısına" muhalefetin vereceği yanıta çevrildi.

-HSYK'NIN KADERİNİ CHP'NİN KARARI BELİRLEYECEK-

HSYK'nın yapısını değiştiren yasa teklifiyle ilgili siyasi trafik bu hafta da sürecek. Anayasa değişikliğine baştan kapılarını kapayan MHP'de farklı bir adım beklenmiyor. BDP ise kapılarını en baştan açan tek parti. AK Parti için İse CHP kilit parti. AK Parti, Anayasa değişikliği için CHP'den gelecek "olumlu ya da olumsuz" yanıtı bekleyecek. CHP'nin, iktidarın "Anayasa" çağrısına vereceği yanıt, HSYK teklifinin kaderini değiştirecek. CHP "evet" derse teklif tamamen çekilecek. Ancak, CHP'nin, "hayır" demesi durumunda ise AK Parti teklifi her an gündeme yeniden getirmek için Genel Kurul'da tutacak..

-GENEL KURUL YİNE HAREKETLENECEK-

TBMM Genel Kurulu'nun bu haftaki gündeminde yine tartışmalı bir kanun var. İçinde internet ile ilgili düzenlemelerinde yer aldığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine Salı günü başlanacak. Tasarıda başta internet ile ilgili düzenlemenin yanı sıra tartışmalı maddeler var. Muhalefetin bu düzenlemelere de karşı çıkması bekleniyor.

Düzenleme ile; "internette özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişi TİB'e doğrudan buşvurabilecek. İnternette özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlarda, erişimi engelleme yetkisi TİB Başkanında olacak.

Torba tasarıyla, korumalı iş yerlerinde istihdam edilen zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100'ü tutarında iş yeri indirimi yapılacak.

Tasarıya göre, Türk Standartları Enstitüsü'nün en üst organı olan Genel Kurul'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da temsil edilecek. İndirim her bir engelli çalışan için 5 yıl süreyle uygulanacak.

Korumalı iş yerlerinde çalışan engellilerin işsizlik sigortası işveren payı, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Fonu kaynakları kullanılarak yurt ya da pansiyon yapılabilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın veri sistemi, mahalli idareler ile Türkiye Kızılay Derneği'ne açılabilecek.

-KOMİSYONLAR-

Meclis'te bu hafta; AB Uyum, Dışişleri ve İçişleri komisyonları da gündemindeki konuları görüşecek. 29 Ocak'ta toplanacak olan AB Uyum komisyonu; Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısını ele alacak. Dışişleri Komisyonu da, bazı uluslararası sözleşmeler ile "Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin Başvuru Usulüne İlişkin İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" görüşecek. 30 Ocak Perşembe günü toplanacak olan İçişleri Komisyonu gündeminde ise; Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısını müzakere edecek.

-GRUP TOPLANTILARI-

Parti liderleri Salı günü yapılacak grup toplantılarında gündemi değerlendirecek, kendilerine yöneltilen eleştirilere de yanıt verecek. ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu Meclis Genel Kurulu Avrupa Birliği Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title