Haberler

Tarım İşçileri Çalışmaya Değil Ölüme Gidiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, yaşanan ölümlü iş kazalarının yüzde 90'ının tarım sektöründe meydana gediğini, bunların çoğuna da trafik kazalarının neden olduğunu belirterek hükümeti önlem almaya davet etti.Akkaya, CHP Manisa...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, yaşanan ölümlü iş kazalarının yüzde 90'ının tarım sektöründe meydana gediğini, bunların çoğuna da trafik kazalarının neden olduğunu belirterek hükümeti önlem almaya davet etti.

Akkaya, CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel ve Sakine Öz ile birlikte Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 2 işçinin öldüğü ve 33 işçinin yaralandığı trafik kazasının ardından acılı ailelere bir araya geldi. Kazada yaşamını yitiren minibüs şoförü Muhammet Ceylan ve işçilerden Hediye Kutlu'nun ailelerine başsağlığı dileyen CHP heyeti, yaralanan işçilerin evlerini de ziyaret etti. Akkaya ziyaretlerin ardından yaptığı açıklamada, işçilerin ölümüne neden olan trafik kazasının aslında bir "iş cinayeti" olduğunu ifade etti. Akkaya, Türkiye'de her dört işçiden birinin tarım sektöründe çalıştığını, sayısı 6 milyonun üzerinde olan tarım işçilerinin sadece 1,2 milyonunun sigortalı olduğunu belirtti. Yaşanan ölümlü iş kazalarının yüzde 90'ının da tarım sektöründe yaşandığını kaydeden Akkaya, tarımda ölümle sonuçlanan kazaların çoğunun ise ulaşım esnasında olduğuna dikkat çekti. Akkaya, şöyle devam etti:

"Günlük 35 lira yevmiye için insanlar hiçbir güvenlik tedbiri olmadan bile bile yaşamlarını, sağlıklarını hiçe sayarak önlerine gelen her işte çalışmak zorunda kalıyorlar. Sosyal hukuk devletinin görevi çalışanları korumaktır ancak AKP iktidarında tarım emekçilerinin, mevsimlik işçilerin yaşadıkları insanlık dramları gözlerden kaçırılmakta ve bu işçilerin çalışma koşullarına yönelik hiçbir koruyucu önlem alınmamaktadır. İşçiler, hiçbir kural gözetilmeksizin taşınmakta, çalışma koşulları ve yerleri denetlenmemektedir. Çalışma Bakanlığı, çalışanların haklarını gasp edecek uygulamalar için kafa yormak yerine tarım sektöründe yaşanan bu vicdanları sızlatan kazaları önleyecek tedbirler almalıdır. Manisa'da normalde şoför dahil 24 kişinin binmesi gereken bir midibüste nasıl olup da 44 kişinin taşınmasına müsaade edildiğini açıklamaları gerekmektedir."

Kaynak: ANKA / Güncel

Yakup Akkaya Özgür Özel Sakine Öz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title