Haberler

Suriyelilere 2 milyar dolar GAZİANTEP

Suriyelilere 2 milyar dolar GAZİANTEP

Suriyelilere 2 milyar dolar - GAZİANTEP

Suriyelilere 2 milyar dolar

- Koordinatör Vali Dalmaz: "Şu ana kadar 200 bini kamplarda olmak üzere 600 bin Suriyeli'yi misafir ettik ve bunlar için yaklaşık 2 milyar dolar masraf yapıldı"

GAZİANTEP (AA) - Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, "Şu ana kadar 200 bini kamplarda olmak üzere 600 bin Suriyeli'yi misafir ettik ve bunlar için yaklaşık 2 milyar dolar masraf yapıldı" dedi.

Dalmaz, Büyükşehir Belediyesi Suriyeli Misafirlerimiz Bilgi ve Eğitim Merkezi'ndeki 675 öğrencinin eğitime başlaması nedeniyle düzenlenen törende, kentte 100 bine yakın Suriyeli bulunduğunu belirtti. Suriyelilerin okula ihtiyacı bulunduğunu anlatan Dalmaz, Türkiye'ye sığınanların yüzde 25'ini okul çağındaki çocuklar oluşturduğunu ifade etti.

BM, Avrupa Birliği (AB) ve yardım seven ülkelere eğitime katkı yapmaya davet eden Dalmaz, şunları kaydetti:

"Ayrıca bu alanda çok görünmeyen İslam ülkelerini de yardıma katkıda görmek istiyoruz. Şu ana kadar 200 bini kamplarda olmak üzere 600 bin Suriyeli'yi misafir ettik ve bunlar için yaklaşık 2 milyar dolar masraf yapıldı. Devletimiz, milletimiz, hükümetimiz ve devlet adamlarımız, yapılanların bizim kardeşliğimizin, tarihten kalan bir borcumuz olduğunun idrakindedir. Suriyeli misafirlerimize barınma, beslenme, sağlık ve diğer yardımları yapıyoruz. Ama Suriyeli gençlerimize ve çocuklarımıza hayatlarından 3 seneyi alıp gidecek, kaybedecek bir eğitim imkanı verememişsek bu nesil bize beddua edecektir. Eğitim imkanı verdiğimiz çocuklarımız bunları hiçbir zaman unutmayacakladır. Onun için çocuklarımızın, gelecek tomurcuklarımzın eğitimi konusunda bütün fedakarlığı yapmamız, bu anlamda başka yerlerden de destekleri beklememiz yapacaklarımızın en güzelidir."

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de kardeş şehir Halep'ten ve çevresinden gelen Suriyeli misafirlere verdikleri hizmetten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Geçen yıl 900 öğrenciye eğitim verdiklerini anlatan Güzelbey, bu sene iki okul daha açacaklarını dile getirdi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından geçici hükümet başkabanı seçilen ve bir süre önce istifa eden Gassan Hito ise desteklerinden dolayı Türk hükümetine teşekkür etti. Şükranlarını sunmakta aciz kaldığını dile getiren Hito, Suriye'deki durumun çok zor olduğunu vurguladı.

Herkesin bir arada çalışması gerektiğine dikkati çeken Hito şöyle devam etti:

"Bu halk ve bu ülke çıkarı için çalışan bütün insanlara dua etmemiz gerekiyor. Bu sıkıntıdan çıkmak için onlara en içten dua etmek gerekiyor. Aramızdaki negatif ayrışmayı bir tarafa atmalıyız ve karşı görüş sahibi olan insanları kabul etmeliyiz. Hata ve eksikler varsa üstesinden gelmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsak birleşme konusu alanda aktif ve gerçekçi olmayacaktır. Suriye içinde savaşan insanların psikolojisini de anlamamız gerekiyor."

Konuşmaların ardından Suriyeli öğrenciler halk oyunları gösterisi sundu.

Sınıfları gezen protokol üyeleri, öğrencilerle sohbet etti, elbise ve kırtasiye yardımında bulundu.

Muhabir: YUSUF ATLIHAN

Yayınlayan: Ahmet Caner Baysal

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Dalmaz Asım Güzelbey Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title