Haberler

Suriyeli Sığınmacıların Kamplarından Sorumlu Koordinatör Vali Dalmaz Açıklaması

"Suriyeli mültecilerin yaşadığı kampların devlete maliyeti şu ana kadar 1 milyar 350 milyon lira" "Sivil toplum kuruluşlarının yardımları, altyapı ve personel maliyetleri düşünüldüğü zaman bu...

Suriyeli sığınmacıların kamplarından sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Suriyeli mültecilerin yaşadığı kampların devlete maliyetinin şu ana kadar 1 milyar 350 milyon lira olduğunu, sivil toplum kuruluşlarının yardımları, altyapı ve personel maliyetleri düşünüldüğü zaman bu rakamın 2 milyar doların üzerine çıktığını bildirdi.

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in kamplarından sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, memleketi Antalya'da gazetecilerle bir araya geldi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Dalmaz, iddia edildiği gibi Suriye sınırında Türkler ile Kürtler arasında bir duvar örülmediğini söyledi. Dalmaz, duvarların Suriye'den seken kurşunların önlenmesi ve şehir içerisindeki geçişle alakalı tedbir mahiyetinde düşünüldüğünü ifade ederek, "Bunun 'Kürtlerle Türkler arasında duvar örülüyor' diye yansıtılması  tamamen kastidir ve tamamen Türkiye'yi sıkıntıya sokmaya yönelik bir çabadır" dedi.

Dalmaz, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerle ilgili 20 kampın bulunduğunu ve kamplarda 200 bin mültecinin kayıtlı olduğunu, bunun dışında şehir merkezlerinde oturanların koordinasyon merkezleri oluşturularak, onların yaptığı sistemle kayıt altına alınan 200 bine yakın mültecinin barındığını bildirdi.

Afet ve Acil Durum Başkanlığının (AFAD), ilçeleri arayarak, Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının sayısıyla ilgili tahminde bunmaya çalıştığını kaydeden Dalmaz, 500 bine yakın kayıtsız olan mülteci olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Dalmaz, Suriye'den gelen kaçak göçmenlerle ilgili köylerde muhtarların, ilçelerde kaymakamlık, illerde de valilikler tarafından kayıt tutulması gerektiğini bildirdi. Kimliği bulunan ve kayıt yaptıran mültecilere geçici ikamet verilmesi gerektiğini ifade eden Dalmaz, böylelikle mültecilerin eğitim, sağlık ve çalışmayla ilgili sıkıntılarının giderilebileceğini dile getirdi.

Kampların devlete maliyeti 1,35 milyar lira

Söz konusu kampların devlete maliyetinin şu ana kadar 1 milyar 350 milyon lira olduğunu belirten Vali Dalmaz, sivil toplum kuruluşlarının yardımları, kampların altyapı, personel ve araç kiralama maliyetleri de hesaba katıldığı zaman maliyetin 2 milyar doların üzerine çıktığının söylenebileceğini bildirdi.

Dalmaz, "Türkiye büyük devlet. Bölgede böyle bir şey varsa, bu da karşılanacaksa burada bir sıkıntı yok. Biz Suriye'de süreci iyi götürmezsek esas maliyet oradan çıkar" diye konuştu.

Kamplarda sağlık sıkıntısı var mı?

Türkiye'deki mülteci kampında herhangi bir sağlık sıkıntısı olmadığını ifade eden Dalmaz, çocuk felci, kızamık, şark çıbanı gibi konularda aşılama çalışmaları yapıldığını bildirdi. Vali Dalmaz, bir soru üzerine, Suriye'den gelen mültecilerin önümüzdeki seçim döneminde, Türk vatandaşı olmadığı için oy kullanamayacağını da kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Dalmaz Antalya Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title