Haberler

Suriyeli Hukukçular Gaziantep'te

Suriyeli bazı hukukçular ülkelerinde yaşanan olayları Gaziantep'te düzenledikleri toplantıda görüşerek, 9 maddelik bildiri yayımladı.

Suriyeli bazı hukukçular ülkelerinde yaşanan olayları Gaziantep'te düzenledikleri toplantıda görüşerek, 9 maddelik bildiri yayımladı.

Hakim, savcı ve avukatlardan oluşan Suriyeli 110 hukukçu, Bülbülzade Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen "Suriye İçin Adalet Müzakereleri" konulu toplantıda buluştu. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda çeşitli konularda görüş birliğine varan hukukçular, Halep ve ilçelerindeki seçimler için Gaziantep'te 3 kişiyi görevlendirme kararı aldı.

Toplantı sonunda Türkçe ve Arapça olarak hazırlanan 9 maddelik ortak metnin Türkçesini Anadolu Hukukçular Birliği Üyesi Hakan Gencer, Arapçasını da Adalet İçin Sınır Tanımayan Hukukçular Birliği Başkanı Muhammed Enes Okudu.

Bildiride, katılımcıların tümünün Suriye halkının özgürlük adına verdiği mücadeleyi desteklediği belirtilirken, mazlum halkın katledilmesi suçuna iştirak edip, maddi ve siyasi destek veren bütün rejim yanlılarının adalet önünde yargılanarak hesap vermesi gerektiği bildirildi.

-Haklar yerel ve uluslararası mahkemelerde aranacak-

Mazlum ve mağdur edilmiş Suriye halkının mağduriyetlerini belgeleyen her türlü doküman ve delilin muhafaza edilip kurula ulaştırılması halinde, hakların yerel ve uluslararası mahkemelerde aranacağı ifade edilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Rejimin işlediği insanlık suçlarına siyasi ve maddi destek veren bütün rejim yanlılarının suçlarının hafifletecek hiçbir karar kabul edilmeyecek ve uluslararası ve yerel mahkemelerde yargılanarak cezalarını çekmeleri sağlanacaktır. Rejim yanlıları, işledikleri savaş suçları, insanlık suçları, mazlumları evlerinden çıkarma ve ilticaya zorlama, toplum katliamlar ve yargısız infazlardan dolayı yargılanmalı, cezaya çarptırılmalıdır."

Yeni süreçte geçiş dönemi için bir sistem oluşturulması ve kurulacak yönetim şeklinin yapılandırılması için de altyapı çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğine vurgulanan bildiride, bunun için mahkeme ve bağlı kurulların yeniden teşekkülünde bir düzen oluşturulacağı, kanunların da İslam esasları alınarak çıkarılacağı aktarıldı.

Bunun için de hukukçular ve ilahiyatçıların birlikte çalışması gerektiği belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi.

"Alınan bu kararların yürütülmesi için katılımcılar arasından bir icra heyeti teşekkül ettirilecektir. Bu icra heyeti bizim adalet adına yürüttüğümüz mücadelemizi yerelde ve uluslararası camiada temsil ederek kamuoyu oluşturmalıdır. Bugün bu toplantıda seçilecek 3 kişi 2-3 Mart'ta Gaziantep'te Halep ve ilçeleri için yapılacak yerel seçimde seçim kurulu olarak görevlendirilecektir."

Bildiriye, Adalet İçin Sınır Tanımayan Avukatlar Birliği, Halep Özgür Avukatlar Kurulu, İdlib Özgür Avukatlar Kurulu, Suriye Özgür Avukatlar Kurulu, Savcılar Birliği Meclisi Bağımsız Savcılar Kurulu, Uluslararası Adalet Kurulu, Müslüman Savcılar Meclisi, Anadolu Platformu ve Anadolu Hukukçular Birliği de destek verdi.

Muhabir: Adem Yılmaz / Veli Gürgah

Yayıncı: İbrahim Uyar - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Güncel

Hakan Gencer Gaziantep Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title