Haberler

Suriyeli Ermeni Kadınlara Türkiye Kucak Açtı

Güncelleme:

Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabası ve çevresini ele geçiren muhalifler, bölgede yaşayan ikisi Ermeni kadın 3 kişiyi, Türkiye'ye gönderdi.

Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabası ve çevresini ele geçiren muhalifler, bölgede yaşayan ikisi Ermeni kadın 3 kişiyi, kendi istekleri üzerine Türkiye'ye gönderdi.

Muhaliflerin kontrolüne geçen Keseb kasabası ve çevresinde, yaklaşık 12 gündür rejim güçleri ile muhalifler arasında çatışmalar sürüyor.

Çoğunlukla Suriyeli Hristiyan ve Ermenilerin yaşadığı kasabada, çatışmalar öncesi insanların iç bölgelere göç ettiği, az sayıda halkın bölgede yaşamayı sürdürdüğü biliniyor.

Son günlerde yoğunlaşan çatışmalar sonucu kasabayı ele geçiren muhalifler, evlerinde yaşamayı sürdüren 3 kişiyi kendi istekleri üzerine Türkiye sınırına getirdi.

Muhaliflerin kontrolündeki Keseb Sınır Kapısı'ndan geçerek Yayladağı Sınır Kapısı'na gelen ikisi Ermeni kadın 3 kişi, güvenlik güçlerince teslim alındı.

Surpuhi (80) ve Satenik (82) Titizyan adlı Ermeni kardeşler ile 90 yaşındaki İsman Nizar adındaki Suriyeli, güvenlik soruşturmasının ardından Yayladağı Öğretmenevine getirildi.

Yayladağı Kaymakamı Turan Yılmaz ve İlçe Emniyet Amiri Akif Kızılkaya tarafından karşılanan Suriyeliler, getirildikleri araçtan iner inmez sevinçle dua etti. Yürümekte zorlanan yaşlı Suriyeliler, Kaymakam Yılmaz ve görevlilerin kollarına girmesiyle misafir salonuna kadar çıkarıldı.

Burada ilk olarak sağlık kontrolünden geçirilen Suriyeliler, yemek ikramının ardından telefonla Türkiye'de yaşayan akrabalarıyla görüştürüldü.

- Mutluluk şarkısı

Satenik Titizyan, buradaki mutluluğunu şarkı söyleyerek dile getirmeye çalışırken, Kaymakam Yılmaz'a "Olaylar bittiğinde biz de sizi kendi köyümüzde misafir etmek istiyoruz" dedi.

Türkiye'de oldukları için çok mutlu olduğunu az bildiği Türkçe'yle anlatmaya çalışan İsman Nizar da aslen Halepli olduğunu, 30 yıldır Keseb kasabasında yaşadığını söyledi.

Savaşın başlamasıyla kasaba ve çevresinde herkesin göçtüğünü kaydeden Nizar, "Hiçbir şeyden haberimiz yoktu. O gün duydum çatışma var ve savaş büyüdü. Ben tek başıma yaşadığım evdeydim. Muhalifler geldi, bana halimi hatırımı sordular, çok iyi baktılar" dedi.

Ermeni kardeşlerin de Keseb yakınlarındaki Karaduran köyünde oturduğunu belirten Nizar, "Keseb'e bağlı Karaduran köyünde oturuyorlarmış. Savaş, çatışma olmuş kendilerinin haberleri yok. Köylerine gelen 15 kişi, onlara 'istediğiniz yere götürebiliriz sizi' demişler. Türkiye'ye gelmek istemişler. Muhalifler de onları Türkiye sınırına getirdi" diye konuştu.

Nizar, Türkiye'ye misafirperverliklerinden ötürü çok teşekkür ettiklerini sözlerine ekledi.

Ermeni kadınların, akrabalarının bulunduğu Samandağ ilçesindeki Ermenilerin yaşadığı Vakıflı köyüne götürüleceği, İsman Nizar'ın ise Halep kentine oğlunun yanına gitmek istediği öğrenildi.

Kaynak: AA / Güncel

Turan Yılmaz Yayladağı Lazkiye Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title