Haberler

Suriyeli Çocukların Karne Sevinci

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacı 757 çocuk Avcılar'da karne sevinci yaşadı.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacı 757 çocuk Avcılar'da karne sevinci yaşadı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun kontrolünden geçirilen Arapça baskılı kitaplarda öğrenim gören Suriyeli çocuklara törenle karneleri dağıtıldı.

Canlarını kurtarmak için aileleri ile savaştan kaçan ailelerin çocukların eğitimden mahrum kalmaması amacıyla hazırlanan proje kapsamında Avcılar'daki Atatürk Ortaokulu, öğleden sonra Suriyeli miniklere açıldı. Uluslararası Şefkat Der'in katkıları ile Avcılar'da sınıfları Suriyeli miniklere açılan okul, sığınmacılardan büyük ilgi gördü. Atatürk Ortaokulu Müdürü Polat Ercan, aynı binada ilkokul düzeyinde ders yılında açılan 17 sınıftaki 680 Suriyeli öğrencinin sayısı yeni kayıtlarla 22 sınıfta 757 öğrenciye ulaştı. İki ülke öğrencilerinin eğitim gördüğü Atatürk Ortaokulu'nun Müdürü Polat Ercan, saat 08.00-15.00 saatleri arasında orta okul düzeyinde eğitim gören Türk öğrencilerden sonra Suriyeli ilkokul düzeyindeki öğrencilerin saat 20.00'ye kadar ders gördüklerini söyledi. Arapça eğitim gören Suriyeli öğrencilere Halk Eğitim Merkezi'nden görevlendirilen 2 Türk öğretmen Suriyeli çocuklara haftada 3'er saat Türkçe verdi.

KARNE SEVİNCİ

Suriyeli küçük öğrenciler eğitim yılının son gününde okula anneleri ile gelirken, Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan'ın da katıldığı karne töreni yapıldı. Bazı sınıflarda başarılı öğrencilere 'Milli Eğitim Bakanlığı Geçici Eğitim Merkezi Öğrenci Karnesi' dağıtan Kaymakam Doğan, Avcılar'da 25 bine yakın Suriyeli sığınmacı bulunduğunu, Arapça eğitim gören Suriyeli çocuklar için öğretmenlerin ücretini devletin karşıladığını söyledi. Kaymakam Doğan, gelecekte ülkelerinde iyi yerlere gelmesini dilediği Suriyeli çocukların son derece mutlu olduğunu belirterek, "Ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimize devletimizin şefkatini, her türlü hizmetini gösteriyoruz. Tabiri caiz ise bizler ensar, onlar mücahir. Onları seviyoruz. Bizim çocuklarımızdan farklı bir hizmet değil hemen hemen aynı hizmeti alıyorlar. Hiçbir farkları yok. Türkiye Cumhuriyeti devleti halkıyla kardeşlerinin yanında sağlık ve eğitim ile ilgili diğer konularla ilgili sıkıntılarda elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz" dedi.

"DERS KİTAPLARI MİLLİ EĞİTİM ONAYLI"

Avcılar Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Suriyeli çocukların gördükleri derslerdeki kitapların Milli Eğitim Müfredatı'ndan geçtikten sonra Uluslararası Şefkat Der tarafından bastırıldığını belirtirken, "Tarihteki meşhur yanlışlar; örneğin Hatay meselesi diğer şeylerle ilgili yanlışlar bu kitaplarda yer almıyor. Tarihimizi ve ülkelerindeki tarihi doğru öğreniyorlar" diye konuştu.

Suriyeli çocuklardan biri Türkçe ve Arapça ilahi okurken, öğrencilerden biri Türkçe yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ederken, "Savaş mağduru çocuklar olarak bize bu okulu tahsis ederek eğitimsiz koymadı. Bize kucak açtı ve bizim için tüm imkanları seferber etti. Yaşasın Türkiye-Suriye dostluğu" ifadesini kullandı.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Talim Terbiye Kurulu Hulusi Doğan Avcılar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title