Haberler

"Suriye ile İlgili Savaş Endişesi Yok"

Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye ile Suriye arasında bir savaş endişesi yoktur" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Turizm barış içinde gelişen ve barışı geliştiren bir sektördür. O yüzden 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesinden hiç bir zaman vazgeçmememiz gerekiyor" dedi. Günay, "Biz Suriye'de Suriye halkıyla bir çatışma içinde değiliz. Suriye'de barış, esenlik olsun, silahlar sussun istiyoruz. Onun için Türkiye ile Suriye arasında bir savaş endişesi yoktur" diye konuştu.

Genç Turizmciler Derneği tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Turizm Trendleri Zirvesi'ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TURİZM BARIŞI GELİŞTİREN BİR SEKTÖRDÜR

Suriye ile Türkiye arasındaki gerginliğin turizm sektörüne etkisinin sorulması üzerine Günay, şunları söyledi:

"Şükürler olsun, Türkiye dünyanın önemli ve çok bilinen, marka değeri yükselen turizm ülkelerinden birisi haline geldi. Geçen yıl Dünya Turizm Örgütü'nün kendi yayın organlarında yaptığı açıklamalarda İngiltere'yi geçerek, gelenlerin sayısı altıncı sırada yer aldı. Bu yıl da bölgemizdeki çeşitli sıkıntılar ve büyük pazaralardaki ekonomik sorunlara rağmen geçen yılın üzerinde bir yerdeyiz. Elbette Suriye'de bu olumsuz sorunlar olmazsa, elbette İsrail'le bir kaç yıldan beri yaşadığımız gerginlik olmazsa, Suriye sorununun, İran gibi başka pazarlara bir ölçüde küçük yansımaları olmazsa, belki çok daha yüksek rakamlar ve gelirler ifade etmek imkanı olacak. Ama şu an itibariyle biz, hala 2011 üzerinde seyrimizi devam ettiriyoruz. Hep söyledim, turizm barış içinde gelişen ve barışı geliştiren bir sektördür. O yüzden 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesinden hiç bir zaman vazgeçmememiz gerekiyor. Ben hem kendimiz için içeride, evimizden başlayarak bütün ülkemizde, hem bölgemizde ve bütün dünyada barışın insanlık için yürünecek tek yol olduğuna inanıyorum."

SAVAŞ RİSKİ YOK

Günay, aynı zirvenin sabahki oturumunda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Eğer turizmin gelişmesini, büyümesini istiyorsak, savaşlardan uzak durmalıyız" sözleri hatırlatılarak, Türkiye'nin böyle bir riskle karşı karşıya olmasını nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Böyle bir risk yok inşallah. Biz komşularımızı, kendi halklarının duyarlılıklarına karşı saygılı olmak konusunda uyardık. Bizim bu uyarımızın ne kadar haklı olduğu, o ülkelerde yaşanan olaylarla ortaya çıkmaya başladı. Bir ülkenin yönetimi, kendi halkının taleplerini, silahla, topla, tüfekle önlemeye çalıştı ve kendi halkına verdiği zarar kendi sınırları içinde de kalmadı, bizim sınırlarımıza da, topraklarımıza da bazı sorunlar, sıkıntılar yaşatıyor. Ama biz Suriye'de Suriye halkıyla bir çatışma içinde değiliz. Suriye'de barış, esenlik olsun, silahlar sussun istiyoruz. Onun için Türkiye ile Suriye arasında bir savaş endişesi yoktur. Ama bizim topraklarımıza yapılan yanlışlığa sadece biz hak ettiği gibi mukabele ediyoruz. Suriye'nin bundan ötesine cesaret edebileceğini de zaten hem ummuyorum hem de temenni etmiyorum. Bir savaş tehlikesi içinde Türkiye'yi görmüyorum. Ayrıca Ana Muhalefet Partisi Lideri'nin sözlerini de şöyle algıladım. Ben uzunca bir zamandan bu yana ısrarla turizmin barışı geliştiren ve barışla gelişen bir sektör olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Demek ki bunları dinlemiş, algılamış ve tekrar ettiğinden ötürü ben mutlu oldum."

TEZKERENİN CAYDIRICI ETKİSİ OLACAK

Tezkerenin, Türkiye ile Suriye arasındaki gerilimi tırmandırma ihtimalinin sorulması üzerine Günay, şunları söyledi:

"Hayır, tezkere sanıyorum ki Türkiye'nin yaptırım konusunda ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor. Bunun bir olumlu yansıması olacaktır. Zaten bir ölçüde Suriye rejiminin şimdiye kadar ayakta durmasını sağlayan ülkeler de son zamanlardaki sorunların ciddiyetinin farkındalar. Sanıyorum herkes, bir an önce Suriye'de silahların susacağı ve Suriye'nin sükuna kavuşacağı bir ortamın gelişimine yardımcı olacaktır" dedi. Günay, tezkerenin Suriye üzerinde caydırıcı bir etkisinin olup olmayacağı sorusuna ise, "Yeteri kadar caydırıcı olacağını tahmin ediyorum. Caydırıcı olmazsa, bu uyarıdan ders çıkarmayanlar zararlı çıkarlar" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Genç Turizmciler Derneği Ertuğrul Günay Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title