Haberler

Süleyman Şah Çadır Kentte Üst Düzey Toplantı Yapıldı

Geçtiğimiz günlerde, Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerindeki çadır kentte yaşanan olaylar dolayısıyla, Suriye Ulusal Meclis Üyesi Muhammed Sarmini, Telabyad Belediye Başkanı Saad el-Süveyş, Çadır Kentler Koordinatörü Vali Veysel Dalmaz,...

Geçtiğimiz günlerde, Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerindeki çadır kentte yaşanan olaylar dolayısıyla, Suriye Ulusal Meclis Üyesi Muhammed Sarmini, Telabyad Belediye Başkanı Saad el-Süveyş, Çadır Kentler Koordinatörü Vali Veysel Dalmaz, Süleyman Şah çadır kentini ziyaret ederek, yetkililerden olaylarla ilgili bilgi aldı.

Süleyman Şah çadır kentte yapılan genel değerlendirme toplantısına; Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, Süleyman Şah Kamp Müdürü Halil Tekyıldız, müdür yardımcıları Mehmet Asutay, Bekir Engül, Yasin Seyhan, Suriyeli cami imamları, kanaat önderleri, mahalle muhtarları, Suriye Ulusal Meclis Üyesi Muhammed Sarmini, Telabyad Belediye Başkanı Saad Süveyş, Çadır Kentler Koordinatörü Vali Veysel Dalmaz katılım gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde Süleyman Şah çadır kentinde bir grup Suriyeli mülteci örgütlenip diğer mültecileri de kışkırtarak eylem yapmıştı. Bunun üzerine bu karışıklığı önlemek amacıyla güvenlik güçleri, bu olayı çıkaran provokatörlere müdahale ederek, olayları kimsenin burnu kanamadan yatıştırdı. Çadır kent içerisinde bu olayları gerçekleştiren mülteciler, güvenlik güçleri tarafından olaylar esnasında çekilen görüntülerle tespit edildi. Tespit edilen bu şahıslar, Suriyeli mültecilerin içeriden baskılarına dayanamayarak ülkelerine geri dönme talebinde bulundu. Çadır kent yönetimi de bu talepleri değerlendirerek, Suriyeli provokatörlerin ülkelerine dönmelerini sağladı.

Son günlerde basında çıkan, 600 kişinin istemediği halde yönetim tarafından sınır dışı edildiği haberleri üzerine, Süleyman Şah çadır kentine gelen Suriye Ulusal Meclis Üyesi Muhammed Sarmini yaptığı açıklamada, böyle bir şeyin doğru olmadığını, 130 Suriyeli vatandaşın kendi istekleriyle ülkelerine dönmeyi talep ettiklerini açıklayarak, zorunlu sınır dışı edilmenin olmadığını söyledi. Sarmini, şunları kaydetti: "İlk olarak biz Şanlıurfa'ya gelerek Sayın Valimiz Celalettin Güvenç'i makamında ziyaret ettik. Daha sonra Çadır Kentlerden Sorumlu Koordinatör Valimiz Veysel Dalmaz'la birlikte iki gün önce Süleyman Şah çadır kentinde yaşanan olayları yerinde tespit etmek için kampı ziyaret ettik. Yetkililerle ve Suriyeli vatandaşlarımızla görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde yapılan hizmetlerin yerinde ve eksiksiz olduğunu gördük. Çıkan bu olayların bazı provokatörler tarafından çıkarıldığını tespit ettik. Mahallelerde Suriyeli vatandaşlarımızla görüşmeler neticesinde, bu olaya alet edildiklerini bize beyan ettiler. 130 Suriyeli vatandaşımız kendi istekleri doğrultusunda Suriye'ye dönüş yaptılar. Bu dönüşler sırasında vatandaşlarımıza yardımcı olan Türk yetkililere teşekkür ediyorum."

Kaymakam Eyüp Fırat ise toplantı sonrası yaptığı konuşmada, "Suriyeli yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, kamptan ayrılan 130 kişi tamamıyla kamp içerisinde büyük çoğunluğun gazabından korktukları için yönetime başvurdular. Konsey temsilcimize ve sayın valimize bu durumu arz ettim, belediye başkanımızla daha önce de görüşmüştük. Kendileri burada kalamayacaklarını söylediler. Burada kalırlarsa kendi vatandaşlarından tepki göreceklerinden çekinerek, kendi ülkelerine gönüllü geri dönüş talebinde bulundular. Bizde yazılı beyanları var. Bunun üzerine bu arkadaşları burada tutmamız zaten mümkün değildi. Fakat buradaki bütün sıkıntı, bizim yaşanan bu kargaşadan sonra bu insanların deşifre olmasıydı. Büyük çoğunlukla aralarında böyle bir sıkıntı olması bizi çok endişelendirdi. Dolayısıyla kendi yazılı beyanları üzerine, bizler Telabyad'a kadar eşlik ederek ülkelerine gönderdik" dedi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Veysel Dalmaz Süleyman Şah Akçakale Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title