Haberler

Stratonikeia'da 10 Günde 5 Mezar Bulundu

Yatağan ilçesinde bulanan ve 3 bin 500 yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, 10 günde aralarında yaklaşık 3 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen 5 mezar bulundu.

Yatağan ilçesinde bulanan ve 3 bin 500 yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, 10 günde aralarında yaklaşık 3 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen 5 mezar bulundu.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin batısındaki Erikli mevkisinde kazı çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Buradaki çalışmalarda Nekropol alanı olarak geçen bölgede son 10 günde farklı dönemlere ait 5 mezar bulduklarını belirten Söğüt, "Bu mezarlar bizim için çok önemli. Çünkü günümüzden 3 bin 500 yıl önce burada yaşamın var olduğunu gösteriyor. Bulduğumuz bu mezarlar kentin diğer alanlarında bulduğumuz eserleri destekler nitelikte" dedi.

Söğüt, buldukları mezarların birisinin yaklaşık 3 bin 200 yıllık, diğerlerinin ise yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Erikli mevkisindeki kazı çalışmalarında buldukları mezarlardan birisinin bir aileye ait olduğunu, farklı tarihlerde ölen 4 kişilik ailenin aynı mezara gömüldüğünü tahmin ettiklerini ifade eden Söğüt, "Mezarda bize ilginç gelen şey, o dönemde farklı bir yerde ölen aile ferdinin yakılarak küllerinin pişmiş bir toprak kapta o mezara gömülmesi. Muhtemelen o dönemde farklı bir yerde ölen aile ferdi yakılarak külleri bir kaba konulmuş ve aile mezarlığına gömülmüş" diye konuştu.

-Mezar hediyeleri-

Söğüt, günümüzden 2 bin yıl önce ölen kişilerin mezarlarına hediye konulduğunu hatırlatarak, mezarın içinde ölen kişilere hediye olarak gözyaşı şişeleri, pişmiş topraktan yapılmış kap ve sikke bulduklarını bildirdi.

Doç. Dr. Bilal Sögüt, Stratonikeia Antik Kenti'nin antik dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisi olduğunu kaydetti.

Muhabir: Utku Uçrak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA / Güncel

Bilal Söğüt Yatağan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title