Haberler

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! Oy verme işlemi sona erdi

Güncelleme:

Son dakika: CHP'nin 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda saat 10.00'da başladı. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yarışıyor; İlhan Cihaner ve Örsan Öymen adaylıktan son anda çekildi. Kurultay'da 21.00'da başlayan oy verme işlemi sona erdi, sayım başladı. Gözler çıkacak sonuçta. İşte tüm detaylar...

Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için sandık başında. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor. Eski milletvekili İlhan Cihaner ve eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ise son anda yarıştan çekildi. Saat 21.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi sona erdi. Ayrı bir salonda gerçekleştirilen oy verme işleminde 1366 kurultay delegesi, 23 sandıkta tercihini yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in yarıştığı seçimin ilk turunda salt çoğunluk şartı aranıyor.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

KURULTAY 2 GÜN SÜRECEK

100. yaşını kutlayan CHP'de bugüne kadar 19'u olağanüstü olmak üzere 56 kurultay gerçekleştirildi. CHP'nin 38. Olağan Kurultayı ise bugün ve yarın Ankara Spor Salonu'nda yapılacak. Divan başkanlığını Ekrem İmamoğlu'nun yapacağı kurultayın ilk günü genel başkan, ikinci günü Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimi yapılacak.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

YETERLİ İMZA SAYISINA ULAŞTILAR

Yeni genel başkanı ve PM üyelerini belirleyecek 1368 kurultay delegesi, kurultay için imza attı. CHP Genel Başkanlığı'na aday olabilmek için 65, Parti Meclisi üyeliğine aday olabilmek için de 10 delegenin imzası gerekiyor. Hem Kılıçdaroğlu hem de Özel aday olabilmek için yeterli imza sayısına ulaştı. Kemal Kılıçdaroğlu delegelerin 771'inin imzasını alarak aday olurken; Özgür Özel'e 600 delege imza verdi. 8 delegenin imzası ise mükerrer olması sebebiyle geçersiz sayıldı.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildiİlhan Cihaner

CİHANER: BU ANTİDEMOKRATİK YARIŞIN PARÇASI OLMAYI REDDEDİYORUZ

Kurultayda; CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor. Önce eski milletvekili İlhan Cihaner, ardında da eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen adaylıktan çekildi. Aldığı kararla gündem yaratan Cihaner, "Yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı 'siyasetsiz' bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür. 'Vatan Cephesi' katılımlarını andıran imza açıklamaları baskıya dönüştürülerek diğer aday adaylarının demokratik temsilleri engellenmiştir. O kadar ki 'diğer adaylara imza desteği verileceği' dedikoduları yayılarak bizlere destek olan delegelerimizin destekleri şaibeli hale getirilmiştir. Bu anti demokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylarÖrsan Kunter Öymen

ÖYMEN'DEN ZEHİR ZEMBEREK SÖZLER

Adaylıktan çekilen bir diğer isim olan Örsan Kunter Öymen sert bir açıklamada bulundu. Öymen; "CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların "yarışına" dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı'ndan çekilmeye karar verdim. Bu kurultayda; kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur" dedi.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

SALONA GİRİŞTE YOĞUN İLGİ

Öte yandan; partililer sabahın erken saatlerinden itibaren salonu doldururken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Adayı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu saat 11.15 civarında Arena Spor Salonuna giriş yaptı. Özel'in salona giriş anında 'Ey Özgürlük' şarkısı çaldı.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildiKılıçdaroğlu ve Özel yan yana oturdu

İMAMOĞLU DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Kurultayın açılışının ardından Divan Başkanlığı'na önerilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oy birliği ile Divan Başkanı seçildi. Kürsüye çıkan İmamoğlu konuşma yaptı; "Bugün, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının bu ilk günlerinde, bizi yine hayati bir görev bekliyor... Bugün, Cumhuriyet ve demokrasinin ilke ve idealleri etrafında yeniden milletçe kayıtsız ve şartsız buluşmaya ihtiyacımız var. İnançlara saygılı laikliğin, herkesi özgürleştiren o güçlü teminatını eksiksiz biçimde hayata geçirmeye ihtiyacımız var. Bu topraklarda yaşayan her bir yurttaşı eşit ölçüde değerli ve saygın görmeye dayalı bir toplumsal bütünleşmeye ihtiyacımız var. Ülkemizi zenginleştirmeye ve zenginliklerimizi adil biçimde paylaşmaya ihtiyacımız var. Gücünü demokrasi ve hukuka bağlılıktan alan, etkili bir sosyal devleti yeniden inşa etmeye ihtiyacımız var. Bunları gerçekleştirmek için gereken her şey Cumhuriyet Halk Partisi'nin 100 yıllık tecrübesinde, genetik kodlarında ve hafızasında bütün tazeliği ile duruyor."

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

KILIÇDAROĞLU: CAN ATALAY'A, OSMAN KAVALA'YA, SELAHATTİN DEMİRTAŞ'A SELAM OLSUN

Divan Başkanı İmamoğlu'nun konuşmasından sonra kürsüye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Kılıçdaroğlu konuşmasının başında; "Tolga Şardan'a, Can Atalay'a, Osman Kavala'ya, Selahattin Demirtaş'a, Tayfun Kahraman'a, Çiğdem Mater'e, Emine Özerden'e, Yiğit Ali Ekmekçi'ye ve Barış Pehlivan'a selam gönderiyoruz. Selam olsun size demokrasi kahramanları" dedi.

"TÜRKİYE'DE HİÇBİR PARTİYE NASİP OLMAYACAK BİR TARİHİ YAŞIYORUZ"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; "Değerli yoldaşlarım; bu yıl partimizin yüzüncü yılı. 100 yıllık tarihimiz içinde yılmadık, direndik. Türkiye'de hiçbir partiye nasip olmayacak bir tarihi yaşıyoruz. CHP'yi 100 yıl yaşatan gerçek, kuruluşunun savaş meydanlarında Kuvâ-yi Milliyecİlerin kurduğu bir partiyiz. Biz hiçbir evladımızın yatağa aç girmemesi için mücadele eden bir partiyiz. Herkesin kimliğine, yaşam tarzına saygı duyan bir partiyiz.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

"PARTİNİN YÜKÜNÜ TAŞIYAN ÖRGÜTLERDİR"

Bizim kurultaylarımız her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı kurultaylardır. Tartışmaları zaaf olarak gören değil, canlılık olarak gören bir gelenekten geliyoruz. Onların kurultayları ise haber değeri taşımaz. 3 temel noktayı ifade edeyim. Bir; partinin yükünü taşıyan örgütlerdir. Dolayısıyla örgütler partimizin temel taşlarıdır. İki; hiç kimse örgütün otoritesini, gücünü dayanışma ruhunu asla tartamaz. Üç; ben dahil hiç kimse kendisini partinin üzerinde göremez.

"SIRTIMDA HANÇERLERLE SEÇİME GİRDİM"

6 parti bir araya geldik. Ülkeyi nasıl yöneteceğimiz için oturduk çalıştık. Ortak mutabakat metni hazırladık ve halkımızla paylaştık. Güçlendirilmiş parlementer sistem için çalışmalar yaptık. İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık. Yapılan bütün kumpaslara, yalana dolana rağmen, çalıştık, yılmadık, yıkılmadık asla ve asla boyun eğmedik. Yolu doğru olanın yükü ağır olur, hançerle beraber yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil sırtımdaki hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

"EN BÜYÜK DEĞİŞİMİ YAŞAYAN PARTİ CHP'DİR"

Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. Hayatın kendisi değişir zaten. En büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. Örneğin ne diyorlardı? Bu CHP varya, Sivas'ın ötesine gidemiyordu diyorlardı. Peki bugün, bugün oralardan milletvekili çıkardık. Hangi değişimden söz ediyorsunuz? Girilemeyen yerlere girdik. CHP Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler. Asla yan yana gelemez dedikleri insanlarla yan yana geldim, kucaklaştım. Dilimizi değiştirmek zorundaydım. Biz sadece muhalefet eden bir parti görünümündeydik. Ama öyle köklü bir değişim yaptık ki Türkiye'nin en temel sorunlarına çözüm üreten bir parti olduk. Biz hangi sorun varsa Türkiye coğrafyasında o sorunlara akılcı çözümler üreten tek partiyiz.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

"BUNLAR SAĞIN DA SOLUN DA NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR"

'CHP sağa kaydı' diyorlar. Bunlar, sağın da solun da ne olduğunu bilmiyorlar. Çok açık ve net söylüyorum: CHP, halkın partisidir, 6 okumuzdan birisi halkçılıktır. Avrupa'nın en güçlü sosyal demokrat partisi, CHP'dir.

"BİR SONRAKİ KURULTAYDA ADAY OLMAYACAĞIM"

Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın. Bay Kemal'i arkadan hançerlemeyeceksin. Değişim, dönüşüm nasıl olacak dünya görecek. Yeniyi, güçlü bir şekilde inşa edeceğiz. Köklü bir değişime beraber imza atmış olacağız. Hukuksal normu örgütümüz belirleyecek. İnşallah bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup, seçilen yeni genel başkanımı alkışlayacağım."

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylarAbdullah Şahin notlarını fırlatıp kürsüden indi

ÖZGÜR ÖZEL: BAYRAĞI SALLAYANLARA KURULTAYIMIZDAN SELAM OLSUN

Kurultay sona ermeden önce bir konuşma yapması beklenen değişimcilerin adayı Özgür Özel, salona giriş yaptı. Özel konuşma yapmak için kürsüye çıktı: Özgür Özel şunları söyledi: "Rize Pazar'da biri uyandı bu sabah. Isparta Yalvaç'ta, Edirne Keşan'da biri uyandı bu sabah. Tekirdağ Malkara'da Sinop Erfelek'de biri uyandı bu sabah. Konya Taşkent'te 81 ilde 973 ilçede biri uyandı bu sabah. Biri uyandı gitti partiyi açtı, televizyonu açtı, çayı demledi ve dedi ki 'Birazdan gelir bizimkiler kurultayı izleriz' dedi. Baba evimizde çayı demleyenlere, bacayı tüttürenlere, bayrağı sallayanlara kurultayımızdan selam olsun. Memleketim Manisa'ya ikinci memleketim deyince kafasındaki kasveti çıkarıp başıma geçiren Ökkeş amcanın Osmaniye'sine, Ecevit'in Zonguldak'ına, sayın Genel başkanımızın Tunceli, Dersim'e, Uşak'ına, Trabzon'a, Karadeniz'e selam olsun. Güzelim Marmara'ya selam olsun. Trakya'ya selam olsun. Van'a, Mardin'e, Güney Doğu'ya selam olsun.

"DEMİRTAŞ'A, KAVALA'YA SELAM OLSUN"

Memleketimin dört bir yanında altı oklu bayrağı sallayanlara, Soma'da, Zonguldak'ta, Bartın'da yerin yüzlerce metre altında çalışanlara, İzmir'de Agrobay'da direnen kadınlara, Silivri'de Bakırköy'de hepimizin yerine yatan Can Atalay'a, Tolga Şardan'a, Osman Kavala'ya, Selçuk Mızraklı'ya, Selahattin Demirtaş'a selam olsun. Sizlerle aynı çatı altında olmak, aynı havayı solumak, aynı partide siyaset yapmak büyük onur. Hepinize merhaba.

"İSMET PAŞA'NIN PARTİSİYİZ"

Bugün buraya dalları ülkemizin her köşesini saran, yaprakları her bir insanımıza umut olan yüzyıllık ulu çınarımızın gölgesine geldik. Biz geçmişten gelen büyük bir emaneti taşımanın yanında gençlerin gelecek hayalini hedefimiz sayanlarız. Bizler, 1 Mart Tezkeresi'nde ABD'de verdiği sözü tutmak için BOP Eş Başkanının gelip de Meclis'e dayattığı 1 Mart tarihinde görünen tezkerede eğer o olmasaydı 1 milyon ABD postalının ülkemize ayak basacağı Deniz Baykal'ın partisiyiz. Biz ülkemizi çok partili rejimle barıştıran, kaybettiği ilk seçimden sonra 'Benim en büyük zaferimdir' diyebilen 'Ne ezen ne ezilen' ve Garp Cephesi komutanı İsmet Paşa'nın partisiyiz.

"TARİHİMİZDEKİ İKİ BÜYÜK KURULTAY PARTİMİZİ İKTİDAR YAPTI"

38. Kurultayımızdayız. Atatürk ilk kurultay olarak toplanan 1927 kongremizin açılış konuşmasında 'Bu CHP'nin ikinci kurultayıdır' der. Paşa der ki 'İlkini Sivas'ta yapmadık mı' İşte bu ifade bizim kurultayımızı diğer bütün partilerin kurultaylarından farklılaştırır. CHP Kurultayları sadece kendi partimiz için değil ülke siyasetini de şekillendirir, şekillendirmiştir. Biz bugün sadece partimize genel başkan seçmeye gelmedik. Yeni bir hikayeye başlamak, Türkiye siyasetini yeniden şekillendirmek için buradayız. Özellikle tarihimizdeki iki büyük kurultay memleketimizin önüne önemli hedefler koydu ve partimizi iktidar yaptı.

"PARTİMİZ 44 YILDIR AĞIZ TADIYLA İKTİDAR OLAMADI"

Burada bize ve kendinize yeni bir görev vereceksiniz. Bu görev Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında CHP'yi yeniden iktidar yapma görevidir. Partimiz, 1979'dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu yapmayı beceremedik. Aslında ikinci yüzyılın ilk kurultayındayız. Ben sizi sadece bir genel başkan, bir parti meclisi seçecek 38. Olağan Kurultay'ın delegeleri olarak görmüyorum. Ben bugün tribünlere baktığımda, sahaya baktığımda sizlerin gözlerinin içine baktığımda parti tarihini bilen, her biri tertemiz, sosyal demokrasiyi benimsemiş, pırıl pırıl partilileri, gençleri görüyorum. 44 yıldır delegelerimizin verdiği görevi yerine getiremediğimizden hem partimiz hem ülkemiz bedeller ödedi. CHP iktidar olmadıkça ardı ardında sağ partiler ülkeyi yönettiler.

"HESABI NE KEMAL BEY ÖDÜYOR, NE ÖZGÜR ÖZEL"

Bugüne dek değişimi başaramadığımız, iktidar olamadığımız için kuruluşunda büyük rol oynadığımız Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına çürümüş bir adalet sistemiyle, yarısı yoksulluk sınırının altında yaşayan bir nüfusla giriyoruz. CHP'nin seçim kaybının maliyeti deyince bazı arkadaşlarımız dar bir çerçeveden bakıp 'Hepimiz oradayız, hesabı neden sadece Kemal bey ödüyor' diyor. Hesabı ne Kemal bey ödüyor, ne Özgür Özel. Ancak hesabı dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor. Cumhuriyet yas tutma rejimi değildir. Marifet yas tutulacak acıları bitirecek, yas tutan yaşlı gözlerin yaşını silmek. Anaları da çocukları da babaları da güldürmektir Cumhuriyet.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

"HELALLİK İSTEME YOLCULUĞU"

Sokağın sesini duymazdan gelemeyecek yüreklerimiz, umutsuzluğa kapılmayacak delegelerimiz var. Biz altı okumuzdan mahcup olmayacak, sokaktan ve meydandan korkmayacak bir parti anlayışına hızla evrilmek durumdayız. Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız. Bir yolculuktayız, bu 'Sana Söz' deyip yola çıkıp boynunu büktüklerimizden helallik isteme yolculuğudur.

"ORTA DOĞU YİNE ATEŞ ÇEMBERİ"

Bakın Orta Doğu yine bir ateş çemberi. Bir terör örgütü olan Hamas'ın sivillere attığı füzeler ile yaptığı katliam İsrail'in devlet terörüne dönüştü. Biz CHP olarak terörün her şekline ve İsrail'in devlet terörüne asla ve asla seyirci kalamayız. CHP, kısa bir süre önce yapılan seçimi kazanamamışken, iktidarı bize devredin Filistin sorununu çözeceğim deyince toplumda gayriciddi olarak algılanıyor.

"CHP'DE HANÇER YOK"

Hiç üstüme alınmadım. CHP'de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. En iyi siz bilirsiniz ki ne partide ne partililer de hançer olmaz ama kılıç da olmaz. Seçimlere 2 gün kala atadığınız bir arkadaşıma sordum dediğiniz kişi Hasan Cengiz çıktı. Bu Cengiz, bir kılıç getirmiş, üstüne de şöyle paylaşmış, 'Değişimciler için kılıçlar çekildi.' Değişim diyenlere kılıç çekecek olanların alnını karışlarım.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

"PARTİYİ DAHA İYİ YÖNETECEĞİMİZİ İDDİA EDİYORUZ"

Bu partinin ilk delegeleri Sivas Kongresi'nin delegeleridir. Bugün birkaç saat sonra oy kullanacak olan sizleri zarfa atana kadar tanıyan sonra değersiz gören bir yaklaşımı asla kabul etmiyorum. Biz partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Biz altı ayda bir bu delegeyi Ankara'ya davet edip, onlarla ülkenin temel meselelerini konuşacağımız gerekirse gruplara ayrılacağımız bu ülkeyi bu parti yönetir diyeceğimiz bir katılımcılığın sözünü veriyorum.

"CHP'DE BU ÜLKENİN EVLATLARINI GÖRECEKSİNİZ"

Biz geçtiğimiz dönemde çok kritik bir süreç vardı. Yukarıda Rusya-Ukrayna savaşı, doğuda Azerbaycan-Ermenistan savaşı. Tayyip Erdoğan, Tahıl Koridoru ile dünyaya caka sattı ama bize bunu anlatacak genel başkan yardımcımız yoktu. Bütün gençler, Teknofest ile ilgilenirken bizim savunma sanayi konusunda bir yönetici yoktu. Dün bir yalan tweet dolaşıyordu, o tweetle alakamız yok. Yarın Parti Meclisi listesine baktığınızda Türkiye çapında dış politikacı, bir teknoloji şirketinin Ar-Ge'sinin başındaki bir kişi. Savunma sanayinde uzman bir emekli tümamiral. Hangi alan boşsa o alana yönelik bilim insanlarından. Ama böyle geçmişinde CHP'ye Atatürk'e dil uzatmışları da değil bu ülkenin evlatlarını göreceksiniz.

"BEN SİZE ERDOĞAN'I GEÇEBİLECEK BİR LİDER ÖNERİYORUM"

Bu kongrede ben size oyu Tayyip Erdoğan'a daha yakın, onun gibi sert konuşabilecek bir lider önermiyorum. Ben size Erdoğan'a benzeyen değil, Erdoğan'ı geçebilecek bir lider öneriyorum. Miting yapacaksan zamlar üzerinden yapacaksın. Yap bakalım öyle miting, AK Partili, MHP'li senin mi arkana geçiyor iktidarın mı? Sokaktan korkmayan CHP'nin bir genel başkanı olacağımın sözünü veriyorum.

"ÜÇ HAFTA SONRA TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİRECEĞİZ"

6 ayda bir delegeleri Ankara'ya davet edip ülkeyi konuşacağımız ve anlaşacağımız, bu ülkeyi bu parti yönetir dedirtecek bir katılımcılığın müjdesini veriyorum. 2014 yılından bu yana örgüte aynı yardım yollanıyor. 9 kat artması gerekirken aynı para yatıyor. Fiyat güncellenecek. Tam 9 katı örgütlere yollanacak. Tüzük değişikliği hepimizin istediğiydi. Zeynel Emre, yaz boyunca yapacağız dedi. Şimdi üç hafta sonrası söyleniyor. Üç hafta sonra buradayız tüzüğü değiştireceğiz. Tüzük alelacele olmaz. Ben Zeynel'in sözü yerde bırakmayacağım. Ama asıl tüzüğü yerel seçimlerden sonra düşüne taşına ve bir daha aşındırılmayacak bir hale getirerek yapacağım. Ben 2015 yılında Manisa'da yapılan ön seçimde tüm zamanların Türkiye rekorunu kırarak yüzde 86 ile birinci çıkmış, siyasette var olmuş bir evladınızım. Sayın Genel Başkan, Adalet Yürüyüşü'nün videosunu izlettiniz, biz oradaydık. Sırtımıza bu yükü vurmayın. 39 vekil verilirken biz yoktuk, Oğuz Kağan Salıcı vardı yanınızda. Gizli protokol yapılırken de biz yoktuk."

KILIÇDAROĞLU: KEŞKE YÜZÜME SÖYLESEYDİN

Özgür Özel'in konuşmasının ardından, CHP Genel Başkanı ve adayı Kılıçdaroğlu söz aldı. Kemal Kılıçdaroğlu'nın konuşmalarından satır başları şu şekilde: "Uzun yıllardır beraber çalışıyoruz. Buna rağmen partinin bir dış politika danışma kurulu olduğunu bilmiyorsa bir arkadaşımız ve o kurulda iki genel başkan yardımcımız olduğunu bilmiyorsa, oraya bir soru işareti koymak zorundayım. Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık kimse yoktur. PM'de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz ya keşke yüzüme söyleseydin.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

"BU PARTİNİN BÜTÜN HESAPLARI DENETLENİR"

Benim hala ABD'ye, İngiltere'ye neden gittiğimi öğrenmemişse; Türkiye'ye teknoloji getireceğiz, hala bundan haberi olmayan bir kişi varsa ve partide görev yapıyorsa beni dinlemiyor demektir. Örgütlere gönderilen para; tüzükte yüzde 40 diyor zaten. Yüzde 40 göndermediysek, neden mali rapora evet dediniz? Bu partinin bütün hesapları denetlenir. AYM tarafından denetlenir, Sayıştay tarafından denetlenir.

"SANKİ ÖRGÜT HİÇ YOK, BEN TEK BAŞIMAYIM"

Benim ömür boyu başkanlık yapmak gibi bir şeyim yok zaten. Daha bir ay önce İstanbul'da iki il başkanımız devir teslim töreni yaptı. Ben de yeni başkana teslim yapmayacak mıyım? Sanki örgüt hiç yok, ben tek başımayım. Olayları çarpıtarak anlatmak doğru değil. Genel başkan sağduyulu olmalı. Özgür kardeşimi severim, uzun süredir beraberiz. Belediye başkan adayı olacağım dedi, oldu. Milletvekili olacağım dedi, oldu. Genel başkanlarda çifte standart olmaz. İşin özü budur. Size inanıyorum. Her kuruşun hesabını vermeye hazırız."

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

KÜRSÜDE GERGİN ANLAR

Kurultayda kürsüye çıkan CHP'li Abdullah Şahin, konuşması sırasında mikrofonunun kapanmasına isyan etti. Süresi bittiği belirtilen Şahin, sinirlenerek notlarını fırlatıp kürsüden indi.

KURULTAYDA SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda hazırlanan sonuç bildirgesi, delegelerin onayına sunuldu. Delege oylarıyla kabul edilen bildirgeyi, Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre okudu. Sonuç bildirgesinde, 38. Kurultay tarafından belirlenen hedefler 10 maddede sıralandı.

"DEMOKRATİK VE LAİK BİR SİSTEMİ KURACAĞIZ"

Bildirgede öne çıkan hedefler şöyle: "Hukuk güvenliğini sağlayarak vatandaşın alınan kararlara itimat ettiği ve adaletin sağlanmasından başka hiçbir amacı bulunmayan hakim ve savcıların olduğu bir Türkiye'yi kuracağız. İnsan haklarının garanti altına alındığı, şiddetin her biçimine karşı çıkılan ve asla tolerans gösterilmeyen, başta terör olmak üzere uyuşturucu, çeteleşme ve organize suçlar ile yoğun bir şekilde mücadele eden bir devlet mekanizmasına ülkemizi kavuşturacağız. Ülkemizde güçler ayrılığı ilkesine dayanan, etkin ve hızlı kararlar alabilme kabiliyetine sahip, yasama organı güçlü, denge ve denetleme mekanizmaları etkili bir şekilde işleyen, demokratik ve laik bir sistemi kuracağız.

"EGEMENLİK BUGÜN NE YAZIK Kİ GASBEDİLMİŞTİR"

Türkiye'de egemenlik bugün ne yazık ki gasbedilmiştir ancak CHP'nin mücadelesiyle kayıtsız ve şartsız milletin olacaktır. Türkiye güçlendirilmiş eğitim sistemi ve özgür üniversiteleri ile gelişen yeni teknolojileri ve inovasyonları pasif bir şekilde takip ve taklit eden değil, bu yeni teknolojilerin hem sivil hem de askeri alanlarda gelişmesine katkı sağlayan bir ülke konumuna gelecektir."

KADINA KARŞI ŞİDDET

CHP iktidarında ekonomik ve sosyal politikaların birincil önceliğinin her vatandaşın insan onuruna yaraşan işlerde çalışabilmesi ve hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi olduğu vurgulanan bildirgede, kadına karşı şiddetin son bulmasının CHP'nin başlıca hedefleri arasında bulunduğu kaydedildi.

KAÇAK GÖÇMEN VURGUSU

Milli güvenliğe, yaşam tarzına ve ekonomiye büyük zararlar veren, acımasız emek sömürüsünün öznesine dönüşen sığınmacıların ve kaçak göçmenlerin sebep olduğu sorunların insancıl, akılcı ve dünya standartlarında politikalarla çözüme kavuşturulacağına işaret edilen bildirgede, kente ve insana hizmeti önceleyen, demokratik katılım mekanizmalarını geliştirecek bir yerel yönetim modelinin oluşturulacağı belirtildi.

AB'YE ÜYELİK

Deprem ve afetlere karşı dirençli kentlerin oluşturulacağı aktarılan bildirgede, iklim kriziyle mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Bildirgede, CHP iktidarında, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefinin kesin bir şekilde takip edeceği, AB'ye üyelik için gerekli siyasi ve ekonomik kriterlerin gerçekleştireceğinin altı çizildi.

OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ

CHP'nin Ankara Spor Salonu'nda devam eden 38. Olağan Kurultayı'nda saat 21.00 itibarıyla oy verme işlemine geçildi.

Ayrı bir salonda gerçekleştirilen oy verme işleminde 1366 kurultay delegesi, 23 sandıkta tercihini yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in yarıştığı seçimin ilk turunda salt çoğunluk şartı aranıyor. Oy verme işlemi tamamlandı.

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İlhan Cihaner, son anda genel başkanlık yarışından çekildi

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu İlhan Cihaner Örsan Öymen Özgür Özel Ankara Spor Politika Güncel Haberler Son Dakika

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title