Haberler

Somalı İşçiler İçin Arabuluculuk Önerisi

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağında çalışan 2 bin 830 işçinin işten çıkarılması ve işçilik haklarını alamaması üzerine arabuluculuk sisteminin devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağında çalışan 2 bin 830 işçinin işten çıkarılması ve işçilik haklarını alamaması üzerine arabuluculuk sisteminin devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Balkız ayrıca, Soma iddianamesinde iki yaralının raporları dışında eksik kalmadığını ve iddianamenin kısa sürede verilebileceğini söyledi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, baroda düzenlediği basın toplantısında sözleşmeleri feshedilen 2 bin 830 işçinin kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarının hala ödenmemesi üzerine ülkemizde son iki yıldır uygulanan arabuluculuk sisteminin devreye girmesini beklediklerini söyledi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, "Soma Eynez Maden Ocağında çalışmakta olup sözleşmeleri işveren tarafından feshedilen 2 bin 830 işçinin kıdem tazminatları ve işçilik alacaklarını alması için şuanda yeni bir sürecin başlayabileceği ihtimalini elde ettiklerini söyledi. Bunun hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk metodu olduğunu anlatan Balkız, şöyle konuştu: "Adalet Bakanlığı hukuki uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Daire Başkanlığının da arzusu bu konudaki arabuluculuk sisteminin geliştirilmesi ve tanıtılması noktasındaki tavsiyeleriyle bugün itibariyle sendika ve işverenlerle de görüşme sağlanmış, dolayısıyla bu ihtilafın 3 kanadını teşkil eden asıl işveren Türkiye Kömür işletmeleri A.Ş., işveren ve hizmet alım sözleşmesinin tarafı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ve diğer taraftan da 3'üncü taraf işçiler ve onların temsilcileri olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında arabuluculuk sürecinin başlayabileceği ihtimalini taraflarla yaptığımız görüşmeler sonucunda daha inandırıcı bir noktaya geldiğini görüyoruz" dedi.

Balkız, bugün Arabuluculuk Daire Başkanıyla bir görüşme yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Görüşmemiz neticesinde kendilerinin Türkiye Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin de asıl işveren sıfatıyla bu masaya oturabilecekleri yani arabuluculuk sürecine dahil olabilecekleri izlenimi bize ulaştı. Diğer taraftan sendika ile yapmış olduğumuz görüşmelerde kendilerinin 400 işçiyle İstanbul ve Ankara'da TBMM'de ve diğer yerlerde haklarını aradıklarını ve işçilik haklarının biran önce ödenmesi mücadelesini verdikleri bize bildirildi. İşveren tarafı ile görüşmemiz neticesinde de işverenin eğer Türkiye Kömür İşletmelerinden alacak oldukları kömür alacağının ödenmesi mümkün olduğu takdirde onların da masaya oturacakları ve devletten alacak oldukları ile işçilerin alacaklarını biran evvel ödeyebilecekleri ihtimalini bize bildirdiler"

"İŞÇİLERİN ALACAKLARI ARABULUCUK SİSTEMİYLE ÇÖZÜLEBİLİR"

Soma'da işten çıkarılan 2 bin 830 işçinin alacaklarının mahkeme yoluna gitmeden arabuluculuk sistemiyle çözülebileceğini anlatan Baro Başkanı Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bu 3 tarafın bugün itibariyle bu görüşmelere olumlu cevap vermeleri noktasında biz bu ihtilafın yani 2 bin 830 işçimizin kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarının arabuluculuk sistemiyle çözülebileceğini bugün kamuoyuna açıklamak istiyoruz. Arabuluculuk sistemi nedir? Tarafların iradi olarak kabul etmeleri halinde arabuluculuk siciline kayıtlı bir arabulucuya gitmeleri halinde ve o arabuluculuğun öncülüğünde tarafların kendi düşüncelerini masaya koyma suretiyle mahkemelere gitmeden daha ucuz ve daha kısa bir metotla ihtilafın çözülmesini düzenleyen bir sistem. İki seneden beri Türkiye'de uygulanıyor ama maalesef vatandaşlarımız tarafından bilinmiyor. Arabuluculuk Daire Başkanlığı da hem bu sistemi tanıtmak hem de Soma'da 2 bin 830 işçinin alacağının bir an evvel tahsili için bu metodun Soma'da uygulanmasını ön görmekte ve tavsiye etmektedir. Biz Manisa Barosu olarak 50 üzerinde sicilli arabulucu avukatı yetiştirdik. Bu ihtilafı görebilmek için arkadaşlarımızın bilgileri, kabiliyetleri ve kapasiteleri yeterlidir. Eğer bu ihtimal önümüzdeki günlerde gelişirse Manisa Barosu arabulucuları bu ihtilafı çözmek istemektedirler."

"SOMA DAVASININ YAKIN BİR SÜRE İÇERİSİNDE BAŞLAYACAĞI İZLENİMİNİ ALDIM"

Soma soruşturmasına ilişkin hazırlanan iddianamedeki eksikliklerin büyük çoğunun giderildiğini aktaran Balkız, şunları söyledi: "İddianame ile ilgili dün Sayın Başsavcımız ile yaptığımız görüşme neticesinde, iddianamenin eksikliği olarak, 2 yaralının adli tıptan raporlarının gelmesini beklediklerini ve ayrıca tarafların özellikle sanık tarafının dosyaya verdikleri bir takım hukuki mütalaa ve taleplerin incelendiğini, bunların tamamlanması halinde davanın hemen açılacağını söyledi. Bu da yerine göre 3 gün yerine göre 10 gün olabilir. Süre veremeyiz. Yakın bir zaman süre içerisinde davanın başlayacağı izlenimini aldım."

İÇ GÜVENLİK YASA TASARISI

İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi amacıyla bugün Türkiye Barolar Birliği'nin öncülüğünde bütün baro başkanlarının Ankara'da olduğunu ifade eden Balkız, bu tasarının geri çekilmesini ve siyasi partilerin tamamının görüş ve düşüncelerinin değerlendirilmesi sonrası hukuki bir kanun teklifinin meclise getirilmesini beklediklerini söyledi. Balkız ayrıca, böyle bir tasarıya ihtiyaç duymadıklarını vurguladı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zeynel Balkız Soma Kömür Eynez Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title