Haberler

Slovakya'da cumhurbaşkanlığı seçimi -

Slovakya'da halk, yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Slovakya'da halk, yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Seçmenler, saat 07:00'den itibaren 6 bin 968 seçim bölgesinde oy kullanmaya başladı. Oy kullanma işlemi saat 22.00'a kadar devam edecek.

Slovakya'da 18 yaşını dolduran ve ülkede yaşayan herkes oy kullanabiliyor, yurt dışında yaşayanlar ise sadece seçim günü ülkeye gelmeleri halinde oy verebiliyor.

Yasalara göre kayıtlı seçmen sayısı seçim öncesi açıklanmıyor. Yaklaşık 5,5 milyon nüfuslu ülkede 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaklaşık 4 milyon 340 bin kişi oy kullanmıştı.

Seçim sonuçları, seçim bölgelerinden gelen bilgilere göre İstatistik Ofisi tarafından yayınlanacak. Resmi sonuçlar, 17 Mart'ta Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanacak.

-Yüzde 50'nin üzerinde oy alan cumhurbaşkanı-

Seçimin ilk turunda yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday doğrudan cumhurbaşkanı seçilmiş olacak, adaylardan birisi yüzde 50'nin üzerinde oy alamazsa en fazla oy alan iki aday, 29 Mart'ta ikinci tur seçimlerde yarışacak.

Slovakya'da cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından 5 yıl için seçiliyor. Cumhurbaşkanı İvan Gasparoviç, 2004 ve 2009 tarihlerinde yapılan seçimlerde iki kez cumhurbaşkanı seçilmişti. İki dönem cumhurbaşkanı olduğu için Gasparoviç'in yeniden aday olma hakkı bulunmuyor.

Seçimlerin en iddialı ismi Başbakan Robert Fico olarak görülüyor. Fico, 2012 genel seçimlerinde yüzde 44 oy alarak tek başına iktidar olmuştu. 2006-2010 yıllarında Başbakanlık yapan Fico, tanınan ve sevilen bir isim olarak biliniyor.

Fico'nun karşısında dikkati çeken diğer isim işadamı Andrej Kiska olarak görülüyor. Yapılan anketlerde, Kiska'nın oy oranı yüzde 20'lerin üzerinde görülüyor.

İlk tur seçimlerin Fico ve Kiska arasında geçmesi, ikinci tura kalınması halinde Fico'nun cumhurbaşkanı olması tahmin ediliyor.

Çekoslovakya'dan ayrılarak Ocak 1993'te bağımsızlığını ilan eden Slovakya, Mart 2004'te NATO'ya ve Mayıs 2004'te AB'ye üye olmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Slovakya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title