Haberler

Slovakya Cumhurbaşkanı'nın Bosna Hakkındaki Sözleri

Bosna-Hersek ziyaretinin ikinci gününde Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Banya Luka kentine giden Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparoviç'in, ülkenin bir parçası olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ni bağımsız bir ülke gibi yansıtan ifadeleri, iki ülke...

Bosna-Hersek ziyaretinin ikinci gününde Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Banya Luka kentine giden Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparoviç'in, ülkenin bir parçası olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ni bağımsız bir ülke gibi yansıtan ifadeleri, iki ülke arasında krize neden oldu.

Başkent Saraybosna'daki temaslarının ardından dün ülkenin kuzeyindeki Banya Luka kentine giden Gasparoviç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'le görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi Bosna Sırp Cumhuriyeti ve Bosna-Hersek de bir çok yönden birbirine benziyor" demişti.

Gasparoviç'in, Bosna-Hersek'e bağlı Bosna Sırp Cumhuriyeti ile Bosna-Hersek devleti arasındaki ilişkiyi bağımsız iki ülke olan Çek Cumhuriyeti ve Slovakya işbirliğine benzetmesine Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç sert tepki gösterdi.

Slovakya'nın Saraybosna Büyükelçisi Miroslav Moyjita'yı devlet başkanlığına çağıran İzzetbegoviç, Cumhurbaşkanı Gasparoviç'in kullandığı ifadelere ilişkin açıklama istedi.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Büyükelçi Moyjita'nın İzzetbegoviç ile yaptığı görüşmede Gasparoviç'in kullandığı ifadelerden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdiği bildirildi.

Büyükelçi Moyjita, Cumhurbaşkanı Gasparoviç'in Bosna-Hersek ziyaretinin amacının iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Bosna Hersek'in AB ve NATO üyeliğine doğru sergilediği çabaları desteklemek olduğuna işaret ederek,

"Slovakya'nın Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğüne olan desteği tam ve tartışılmazdır" dedi.

Bakir İzzetbegoviç ise görüşme sırasında Slovakya Cumhurbaşkanı Gasparoviç'in "Bosna-Hersek'in sadece bir parçası olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ni Slovakya veya Çek Cumhuriyeti ile eşitlemenin kabul edilemez ve siyasi ile hukuki anlamda büyük bir hata olduğunu" belirtti.

İzzetbegoviç, "Bosna Sırp Cumhuriyeti Bosna-Hersek çerçevesinde kurulan bir otonom bölge, bir entitedir. Bu entite soykırım, işgal ve etnik temizlik üzerine kurulu bir yapı ve bağımsızlık için herhangi bir tarihi ve vicdani dayanağı yoktur" ifadelerini kullandı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin sadece Bosna-Hersek çerçevesinde varlığını sürdürebileceğini vurgulayan İzzetbegoviç, bu entitenin başında bulunan Milorad Dodik'in bazen devletin "sakin bir şekilde parçalanacağına ilişkin" açıklamalarda bulunduğunu, "bu asılsız açıklamalardan Slovakya Cumhurbaşkanı Gasparoviç'in de etkilenmiş olabileceğini" kaydetti.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel

Çek Cumhuriyeti Banya Luka Slovakya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title