Haberler

Sivas'ta Şap Hastalığı 58 Hayvanı Telef Etti

Güncelleme:

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, kentte 220 hayvanın şap hastalığına yakalandığını ve bunlardan 58'inin telef olduğunu söyledi.

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, kentte 220 hayvanın şap hastalığına yakalandığını ve bunlardan 58'inin telef olduğunu söyledi. Aslan kentte 2 hafta önce hastalığın tespit edildiğini belirtti.

"HASTALIK ÇOK HIZLI YAYILIYOR"

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, kentte 2 hafta önce şap hastalığının tespit edildiğini belirterek, "Bu çıkan şap hastalığının yeni bir tür olduğunu öğrendiğimizde ilk yaptığımız şey Sivas sınırlarını hayvan hareketlerine kapatmak oldu. Ardından tüm hayvan pazarlarımızı kapattık. Böyle olduğu için de hastalık Sivas'ta çok hızlı bir yayılış göstermiyor şu an. ve aldığımız karantina tedbirlerinin yanı sıra bakanlıktan da yeni çıkan tiple ilgili aşı talep ettik. ve aşıyı da gönderdiler. Yaklaşık 10 gündür de aşılama çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.

"7 BİN 330 ADET AŞI YAPILDI"

Şu ana kadar Sivas'ta 22 ahırdan hastalık çıktığını ifade eden Aslan, "Bugün itibariyle ölen toplam hayvan sayımız 58, hasta olan hayvan sayımız ise 220. Şap aşılama çalışmalarına son hızla devam ediyoruz. Tüm veteriner hekimlerimiz şu an sahada. 7 bin 330 adet aşılama yapılmış durumda. Aşılama yaparken hastalık çıkışı olan yerler öncelikli yerlerimiz oldu. Daha sonra ithal kaynaklı işletmelerimizde çalışma yürüttük. Ardından büyük ticari işletmelerimizi ve en sona da küçük aile işletmelerini bırakacak şekilde bir aşılama politikası izliyoruz. İlimizdeki tüm hayvanları aşıladıktan sonra karantina tedbirlerini kaldırmayı düşünüyoruz." dedi.

"İNSANLARA NADİREN BULAŞIYOR"

Şap hastalığı nedeniyle gerçekleşen ölümlerin çoğunlukla ithal kaynaklı işletmelerden çıktığını belirten Aslan, ölümlerin karantinaya tabi olduğunu ancak tazminata tabi olmadığını ifade etti. Aslan, tazminat ödenmesi için gerekli girişimlerde bulunulduğunu, bunun için bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Aslan ayrıca şap hastalığının insanlara nadiren bulaştığını belirterek çiftçilerin bu konuda tedirgin olmaması gerektiğini söyledi.

ÇARESİZ HASTALIK 'ŞAP' NEDİR?

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İhsan Aslan Sivas Yerel Sağlık Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024!
500

Yorumlar (21)

tülin:

sivaslilar günahlarindan derhal tövbe edip, camileri doldurmalidirlar, , yoksa cok daha beter olabilir.

15
14
yanıtYanıtla
Veteriner hekim:

Bu hastaligin cikis yei Van... Hayvan hareketinj kacak kocek yapan yetistiriciler oldugu ivin bu ksdar hizli gsyiliyo.

yanıt2
yanıt3
Amedli:

Bu nasıl bir zihniyettir tülin

yanıt5
yanıt3
han:

senide bi gagalayalım doldururuz

yanıt1
yanıt2
yosn nylfl:

Bu ülkede bıktık yani ayrılıkçı Hain fitnelerden bırakın artık insanları memleketine göre , ırkına, diline , dinine göre yargılamayı.

yanıt1
yanıt0
mmmeeeeee one minutes:

sarayin cobanina haber salin koyunlar tehlikede diyecem fakat israil sap hastaligina karsi ilac yapmis eee saraylada aralari duzeldigine gore bi kiyak yapip saplarlar akkoyunlari

6
15
yanıtYanıtla
kuş inek gribi:

böyle uyduruk hastalıklarla türkiyedeki hayvancılığı durduracanız

6
15
yanıtYanıtla
193:

Aynen hayvanları itlaf edip et ithal edecekler köylerde mesela tavuk kalmadı yumurtayı bakkaldan alıyorlar

yanıt2
yanıt0
....:

Yorum yapmak icin konusma bil de konus geveze seni

yanıt0
yanıt0
agusto:

hocam türkçe yi neden böyle katlediyorsunuz morbidite nedir mortalite nedir zoonoz nedir. ben fransizca biliyorum. bu kelimelerin manasini da biliyorum ama ne gerek var bizim türkçemiz yetersizmi söz konusu kürtçe olunca tüyler diken diken oluyor. kurduğunuz bir cümlenin üç te ikisi fransizca oldu olacak fransizca yazin.

16
2
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title