Haberler

Şirehan Festivalinde Bağbozumu Geleneği

Gaziantep’te 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali kapsamında geleneksel bağbozumu şenlikleri yapıldı.

Gaziantep'te 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali kapsamında geleneksel bağbozumu şenlikleri yapıldı.

Yöresel köy kahvaltısı ile başlayan bağbozumu etkinliğine yurtdışından gelen ünlü gurmelerin yanı sıra çok sayıda konuk katıldı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın katılımıyla açılışı yapılan 2. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali'nin ikinci gününde bağbozumu şenlikleri düzenlendi.

Ünlü roman yazarı Ahmet Ümit ve Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan'ın koordinesinde gerçekleşen etkinlikte, sabah erken saatlerde Gaziantep- Kilis karayolu üzerinde bulunan üzüm bağına gelen yerli ve yabancı konuklar burada ilk olarak köy ekmeği yapımı eşliğinde yöreye özgü kahvaltı yaptı.

Bağbozumunun ardından toplanan üzümler Sahan Restoran'a getirildi. Önce ezilen ardından kaynatılan üzüm suyundan elde edilen karışıma; ceviz, badem, fıstık konularak sucuk yapıldı. Katılımcılar, kendi topladıkları üzümleri çeşitli işlemlerden geçtikten sonra sucuk olarak yeme imkanı buldu.

Bağbozumuna AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de katıldı. Festivale katılan yüzlerce kişi, Gaziantep'in asırlık şire geleneğini yaşatmaya çalıştı.

Yaklaşık 20 dönümlük bir üzüm bahçesi içerisinde gerçekleşen etkinlikte, şire yapımında kullanılan üzümleri büyük bir titizlikle sepetlerine toplayan konuklar, bol bol hatıra fotoğrafı çektirip eğlenceli saatler yaşadı.

Bağ bozumu şenliğinde amaçlarının şire geleneğini yaşatmak ve uluslar arası alanda tanıtımına katkı sunmak olduğunu söyleyen yazar Ahmet Ümit, kültürel değerlerin önemine vurgu yaptı.

Ahmet Ümit, şunları söyledi:

"Burada bulunmamızın nedeni 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali'nin önemli bir ayağını gerçekleştirmek. Burası Gaziantep'in biraz dışarısında. Ne yazık ki yok olmaya yüz tutan bağlardan biri. Biz ne yapıyoruz? Gaziantep'teki şire geleneğini sürdürmek için geliyoruz buraya sabah erkenden, gün doğumuyla beraber geldik, burada bağlardan üzümleri kesiyoruz. Şirenin ilk ayağıdır bu. Burada konuklarımız da bize katılıyor. İstanbul'dan, yurtdışından gelen gurmeler var. Dün akşam onlar bize çok güzel yemekler yaptı. Biz de yemeklerimiz yaptık. Karşılıklı yepyeni bir yemek kültürüne, yemek sentezine doğru gittik. Festivaldeki asıl amacımız Gaziantep'in o olağanüstü mutfağını, olağanüstü gurme kültürünü hem ulusal bazda hem de uluslararası bazda duyurmak. Tabi daha genel olarak düşünürsek, neden yapıyoruz bu festivalleri; Gaziantep'i bir marka şehir, dünya kültür başkenti yapmak amacıyla bu festivalleri yaptığımızı söyleyebiliriz. Çok büyük bir ilgi var. Bundan çok mutluyuz. Birincisinden çok daha yoğun bir ilgiyle karşı karşıyayız."

Dünyada gastronomi turizminin yüzde 30 gibi önemli bir rakamsal boyuta ulaştığına dikkat çeken Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, "Sevmek lazım, sevdirmek lazım. Biz öncülük yaptık. Kartopu gibi yuvarladık. Bunu artık yuvarlayıp büyütmek tamamıyla şehrin mülki amirlerine ve şehirde yaşayanlara düşüyor" dedi.

Etkinliğe katılan ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da şöyle konuştu:

"Gaziantep kadim bir şehir. Bağbozumu, bölgenin kadim bir kültürü. Bağbozumu aynı zamanda bereket, sosyalleşmek demek. Bugün herkes burada. Kaynaşılıyor, sohbet ediliyor, bir yandan da üzüm toplanıyor. Tabii bugün burada olmamız ve bu etkinliğin sürdürülmeye çalışılması güzel bir olay. Biz de bu olayda geçen yıl da yerimizi aldık bu yıl da desteklemek için buradayız."

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ise festivalin önemine değinerek, "Bizim için bu festival çok önemli. Gaziantep'in kültürünü batıya ve gelecek nesillere aktarabilecek bir yapılanma, organizasyon. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Festivalin amacına ulaştığına vurgu yapan Kantara Turizm ve Seyahat Acentesi Genel Müdürü Hasibe Sözmen, şu açıklamada bulundu:

"Festival amacına ulaştı. Yerli-yabancı basın burada. Gaziantep'imizi çok güzel bir şekilde tanıtmaya çalıştık. İnşallah gelecek seferlere daha da büyük bir tanıtımla Gaziantep'imizi çok güzel bir şekilde tanıtacağız. Yerli-yabancı kanallarda, gazetelerde, dergilerde, köşe yazılarında misafirlerimiz dönüşlerinde hem kanallarında hem de gazetelerinde bahsedecekler. Gaziantep'imiz için bu çok güzel bir tanıtım. Ayrıca unuttuğumuz geleneklerimizi hatırladık." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Erdoğan Mehmet Şeker Gaziantep Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title