Haberler

Silifke'de Böğürtlen Hasadı

İlçeye bağlı Atayurt Beldesi'nde çiftçi Ahmet Öz'e ait bahçesinde sezonun ilk böğürtlen hasadı yapıldı.

İlçeye bağlı Atayurt Beldesi'nde çiftçi Ahmet Öz'e ait bahçesinde sezonun ilk böğürtlen hasadı yapıldı. Türkiye'nin en önemli çilek üreticisi olan Silifke'de üretilen böğürtlen kilosu 3 liradan Ankara ve İstanbul'da gönderildi. Silifke Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Güngör, bu yıl 130 dönüm alanda üretimi yapılan böğürtlenden yaklaşık 350 ton rekolte elde edilmesinin beklendiğini kaydetti. Türkiye'de ilk böğürtlen hasadının Silifke'de yapıldığını kaydeden Güngör, bunun üreticilere büyük avantaj sağladığını belirtti. Böğürtlenin ilçede çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaya başladığını vurgulayan Güngör, Böğürtlenler bu sene hem verim hem de fiyat bakımından üreticileri memnun ederken, ağustos ayı sonuna kadar sürecek hasat dolayısıyla da istihdama katkı sağlıyor. Böğürtleni ilk defa 2002 yılında Antalya'dan getirdiğim fidelerle 5 dönümlük bir arazide üretmeye başladım. Böğürtleni ilk ektiğimde birçok üretici bu ürün burada tutmaz demişlerdi. Ancak çileğe alternatif ürün olarak getirdiğimiz bu ürün ilçede zaman içerisinde rağbet görmeye başlayıp üretim alanı da arttı. Böğürtlenin üretim maliyeti düşük olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilen bir ürün oldu. Böğürtlen ilçenin iklimine iyi şekilde adaptasyon sağladı. Yüksek verimi ise üreticinin yüzünü güldürüyor dedi. En büyük sıkıntılarının soğuk hava deposu olmadığını kaydeden Güngör, sözlerini şöyle tamamladı

Böğürtlen taze olarak tüketilmesinin yanında kozmetik ürünlerde, dondurma yapımında kullanılıp marmelattı ve reçeli yapılmaktadır. Birçok kullanım alanı olan böğürtleni daha yüksek fiyata satabilmemiz için ürünü saklayabileceğimiz bir soğuk hava deposuna ihtiyacımız var. Bir soğuk hava deposunun maliyeti 150 bin lira civarında. Böğürtlen üretimi yapan üreticilerimizin de bu maliyeti kaldıracak maddi imkanı yok. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatih Güngör Ahmet Öz Atayurt Silifke Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title