Haberler

Şili Ticari Ürünlerde Türkiye'den Vergi Muafiyeti İstedi

Güncelleme:

TUSKON, Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya yönelik faaliyetleri kapsamında Türkiye – Şili Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi.

TUSKON tarafından gerçekleştirilen ' Türkiye – Şili Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera Echeniquea, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının (STA) derinleştirilmesini, ticari ürünlerin tamamında gümrük vergisi muafiyetlerinin uygulanmasını teklif etti.

Türkiye'nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya yönelik faaliyetleri kapsamında Türkiye – Şili Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. Gerçekleştirilen forum kapsamında Türk firmalarına Şili'deki ticaret ve yatırım imkânları hakkında bilgiler verildi. Foruma TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı.

'Türkiye – Şili Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera Echeniquea, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının (STA) derinleştirilmesini, ticari ürünlerin tamamında gümrük vergisi muafiyetlerinin uygulanmasını teklif etti.

Türkiye ile Şili'nin benzer yanları bulunduğuna işaret eden Pinera, "Bizler, ortalama 700-800 bin kilometrekareye yayılan ülkeleriz. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası 850 milyar, Şili'nin ise 300 milyar dolar. Yine her iki ülke ilerleme yolunda." dedi. Pinera, iki ülkenin dünyaya adapte olmayı, rekabet gücünü artırmayı temel aldığını ve aynı yollarda ilerlediğini ifade etti.

Türkiye ile Şili'nin 600 milyon dolara yakın ticareti olduğunu bildiren Pinera, şöyle devam etti: "Bu ufak bir rakam ama milat. Ama şu muhakkak STA'dan itibaren ticaret önemli oranda arttı. Burada biz Türkiye'nin önde gelen şirktlerinden daha çok ihracat yapmalarını talep etmiyoruz, dar olan marketi genişletmeyi hedefliyoruz. Bu ticaretin 10 katını yapabiliriz. STA ile uyumlu olarak ticareti 3 sene içinde ikiye katlamayı öngörüyoruz. Ama biz, 2011'de planlanandan daha iyi, daha süratli ilerleyelim. Avrupa ve ABD güç günlerden geçiyor. Dünya bunalımla çalkalanıyor. Buna mukabil Türkiye ve Şili büyüyor; istihdam yaratıyor, halklarını daha müreffeh kılıyor. Hedefler belirlerken ve uygularken ayağın yere değmesi de önemli. Bu anlamda bir davette bulunuyorum. Bakın, ticaret ve yatırım forumundayız, bu anlamda biz STA ile ilgili genişlemeye açığız. STA'ya yatırımların her türünü ve hizmetleri eklemekten yanayız. Gelin ülkeler olarak anlaşmayı derinleştirelim, 6 seneyi doldurmadan gümrük vergilerini bertaraf edelim. Ürünlerin kalifiye ve sıhhi olmalarını önemli görüyoruz. Şili de bu anlamda Avrupa Birliği ilkelerine uyuyor. Burada uygulamaya gerek duyulduğu ortada. Gelin güçlü ve yürekli adımlar atalım."

Sanayi ürünlerinde vergi 2015'de kalkacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Türkiye ile Şili ticaretinin iki ülkeyi bir birine yakın kılacağını, şirketlerin ortaklıklarını artıracağını söyledi.

Türkiye ve Şili ticaretinin dilenilen seviyede olmadığından yakınan Eker, şöyle devam etti:

"Bu durum ülkelerin bulunduğu yer ve birbirini yeterince tanımamaları ile bağlantılıdır. Biz Şili'ye 130 milyon dolar ihracat yapıyoruz, buna mukabil 475 milyon dolar ithalat yapıyoruz. Ticaretin dengeli olması ülkelerin menfaatine. Ticari bağların dilenilen seviyelere gelmesi adına yapılacaklar çok. Bir defa Türkiye ile Şili'nin tarafı olduğu bir STA var. Bu anlaşmanın yürürlüğünden memnuniyet duyuyoruz. Kuşku yok STA, Türkiye ile Şili ticaretinin artışına imkan tanıyacaktır. İnovasyon, Ar-Ge, tarım, gıda üretimi, maden, enerji, çevre, eğitim ve İK gibi konularda ortaklıkları kolay kılacaktır. STA, gümrük muafiyetini öngörüyor. Şili'de ürünlerin yüzde 94'üne denk gelen bölümde gümrük vergileri sıfırlandı. Kalan bölümü sanayi ve tarım ürünleri teşkil ediyor. Sanayi ürünlerinde vergi 2015'e, tarım ürünlerinde 2017'ye dek kaldırılacaktır."

Türkiye'nin tarımda önemli bir yere geldiğinden söz eden Mehdi Eker, "Şu an Türkiye tarım üretimi bağlamında dünyada 7., Avrupa'da 1. Bundan 9 sene evvel Türkiye tarım sektörünün 23 milyar dolar hasılası vardı, şu an 62 milyar doları buldu. Yine tarım ihracatı 15,4 milyar dolar, gıda ihracatı 14,2 milyar dolara gördü " diye konuştu.

Bakan, Türkiye ve Şili'nin tarımda teknik ortaklıklara gidebileceğinden, meyve ve sebze ticaretine artırabileceğinden bahsetti. Şili Cumhurbaşkanı Pinera'yı da bütün gümrükleri ve vergileri kaldırmaya davet etti.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Türkiye ve Şili'nin STA yaparak ticareti önemli oranda artırdığını belirtti. Meral, yatırımcılar olarak Şili'ye ilgi duyduklarını, ülkenin doğal kaynaklarından turizme de değer verdiklerini ifade etti. Meral, ilgilendikleri diğer alanları da deniz ürünleri, maden, kağıt ve kimyevi ürünler olarak sıraladı. Türkiye'nin tekstil ve yapı sektöründe edindiği deneyimi Şili'ye de taşıyabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Rızanur Meral Türkiye Şili Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title