Haberler

Şiddet Gören Kadınlara Ücretsiz Adli Yardım Hizmet Bürosu

Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu, Adli Yardım Kurulu ve Staj Yürütme Kurulu işbirliğiyle Antalya Adliyesi'nde Adli Yardım Ön Hizmet Bürosu oluşturuldu.

Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu, Adli Yardım Kurulu ve Staj Yürütme Kurulu işbirliğiyle Antalya Adliyesi'nde Adli Yardım Ön Hizmet Bürosu oluşturuldu. Her gün iki stajyer avukat ekonomik gücü olmayan şiddete maruz kalmış kadınların başvurularını alarak, tüm işlemlerini acilen yerine getirecek. Ardından kurul avukatları ücretsiz hukuk hizmeti verecek.

Antalya Barosu bünyesinde faaliyet gösteren alt kurullardan Kadın Hakları Kurulu, Adli Yardım Kurulu ve Staj Yürütme Kurulu işbirliğiyle Antalya Adliyesi'nde üçüncü katta, şiddet gören kadınlar ve istismar edilen çocuklara ücretsiz adli yardım hizmeti sunulması amacıyla Adli Yardım Ön Hizmet Bürosu açıldı. Açılışı Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, yönetim kurulu üyeleri ve ilgili kurullarda görevli avukatlar birlikte yaptı.

Baro olarak ekonomik gücü olmayan vatandaşlara bunu belgelemeleri halinde ücretsiz avukat tayin edilerek adli yardım hizmeti verdiklerini hatırlatan Alper Tunga Bacanlı, ekonomik gücü olsun veya olmasın şiddet gören kadınlar, istismar edilen çocuklar, şehit ve gazi yakınlarına da hiçbir bürokratik muameleye tabi tutmadan adli yardım bürosundan hizmet verdiklerini söyledi.

MÜRACAATLAR BU BÜRODA ALINACAK

Şiddet gören mağdurların adliyeye geldiği, nereye başvuracağını bilmediği ve genelde baroya yönlendirildiklerini belirten Bacanlı, "Antalya Adliyesi'nde baromuzun üniteleri var. Halbuki adli yardım hizmetini baromuzun ana binasında sağlıyoruz. Dolayısıyla orada bize ulaşamayan, bilgi eksikliği sebebiyle mağdurlar oluyor. Kurul üyelerimiz 'bunu nasıl daha sağlıklı bir şekilde koordine edebiliriz' diye düşünmüş. Şiddet mağduru kişinin ilk geldiği yer adliye ve dolayısıyla irtibat bürosu olarak burayı kullanacağız. İlk müracaat, görüşmeleri stajyer avukatlarımız yapacak" dedi.

ACİL ÖNLEMLER ALINACAK

Aynı zamanda kendi aralarındaki nöbet sistemiyle birlikte kadın hakları ve adli yardım kurulu üyeleriyle birlikte acil yapılması gerekenlerin ele alınacağına değinen Baro Başkanı Bacanlı, "Koruma tedbiri, aile mahkemesine, savcılıklara başvurulması süratle gerçekleştirilecek. Bizim muradımız zaten şiddet mağduru ve adli yardıma ihtiyaç duyarak gelen vatandaşı bir de bürokratik muamelelerle, bir muhatap bulamamayla karşı karşıya getirmek istemiyoruz. Süratle onun meselesine müdahil olmayı amaçlıyoruz" dedi.

HİZMETLER ÜCRETSİZ

Bu hizmetlerin ücretli yapılıyormuş gibi algılandığını da anlatan Bacanlı, "Burada görev yapanların tamamı çok yoğun, büroda çalışan meşgul arkadaşlar. Buna rağmen işinden gücünden, özel hayatından fedakarlık yaparak bu vazifeleri üstleniyorlar. Kadın hakları ve adli yardım kurulları gönüllülük esasıyla burada çalışıyor ve muhatap olduğunuz insanların tamamı şiddet görmüş, sokağa atılmış" diyerek, hizmetin ücretsiz olduğunu vurguladı.

EKONOMİK VE SOSYAL ŞİDDET

Şiddet denince akla genellikle kocasından dayak yiyen, öldürülen kadınlar geldiğine işaret eden Bacanlı, şöyle devam etti:

"Halbuki bundan çok daha yaygın toplumda ekonomik ve sosyal şiddet var. 30-40 senesini ailesine vakfetmiş kadın, çalışma ve tahsil imkanı bulamamış. Bir boşanma sürecine giriliyor, kapının önüne konuluyor. Burada çok ciddi bir ekonomik şiddet var. Sonra boşanan kadınlara toplumun bakış açısı düşünüldüğünde bu kadınlar sosyal şiddete de maruz kalıyor."

Bacanlı, başvuruların yüzde 95'ini boşanma, nafaka işlemleri ve şiddet mağdurlarının oluşturduğunu belirterek, hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında bu büroda iki stajyer avukatın görev yapacağını dile getirdi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alper Tunga Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title