Haberler

Sezer Topu Anayasa Mahkemesine Attı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin 45'inci Kuruluş Yıldönümü Mesajında, Yüksek Mahkeme'nin Hukuk Devleti İçin Önemine Değindi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hukuk devleti anlayışı ve anayasal düzenin korunması için tüm kişi ve kurumlara her zamankinden çok ve büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin yasalar, yasa gücünde kararnameler ve TBMM İç Tüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetlediğini vurgulayarak, Yüksek Mahkeme'nin işlevine vurgu yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin yasama ve yürütme organlarının iktidar gücü karşısında denge rolü üstlendiğini kaydeden Sezer, "Anayasa Mahkemesi, görev anlayışından, Cumhuriyet'e sahip çıkma kararlılığından ödün vermeden, kararlarıyla bu amaç doğrultusundaki çabalara katkılarını artırarak sürdürecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin 45'inci kuruluş yılı nedeniyle yargı organının Başkanı Tülay Tuğcu'ya gönderdiği mesajda, Yüksek Mahkeme'nin görevleri ve Anayasa'nın işlevine vurgu yaptı. Sezer, Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesinin, devleti oluşturan güçleri hukukla sınırladığını, yönetimin keyfiliğe sapmasını önlediğini, rejimin sağlıklı biçimde işlemesini olanaklı kıldığını kaydetti. "Anayasa'ya uygunluk denetimi, Yüce Divan, siyasal partilerin denetimi gibi yetki ve görevleri bulunan Anayasa Mahkemesi, anayasal düzenin, laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin koruyucusu ve temel kurumlarındandır" diyen Sezer, "Hukuk devleti ilkesinin işlerlik kazanmasında ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında etkin rol oynayan Yüksek Mahkeme ayrıca, ulusal egemenliğin kullanılmasında önemli paya sahiptir" görüşünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin, anayasal kural, kavram ve ilkeleri resmi olarak yorumlamaya yetkili tek organ olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme'nin, kararlarıyla bu kural ve ilkelere içerik kazandırdığını ve bağlayıcı olduğunu vurgulayan Sezer "Yasama ve yürütme organlarının, anayasal kural, kavram ve ilkeleri, bu kararlar ışığında uygulamaları zorunludur" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, mesajını şöyle sürdürdü:

"Yasaların, yasa gücünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi, yasama ve yürütme organlarının oluşturduğu iktidar gücü karşısında denge rolü üstlenmektedir.

Kurulduğu günden bu yana görevlerini Atatürk ilke ve devrimlerinin yol göstericiliğinde, yansız ve bağımsız biçimde yerine getiren Yüksek Mahkeme, demokratik düzenin anayasal ilkeler ışığında kurum ve kurallarıyla işlemesinin, Cumhuriyet'in değiştirilemez niteliklerinin ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasının, demokrasinin yaşatılmasının en büyük güvencelerindendir.

Hukuk devleti anlayışının egemen olması ve anayasal düzenin korunması için tüm kişi ve kurumlara her zamankinden çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Anayasa Mahkemesi, görev anlayışından, Cumhuriyet'e sahip çıkma kararlılığından ödün vermeden, kararlarıyla bu amaç doğrultusundaki çabalara katkılarını artırarak sürdürecektir." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title