Haberler

Seracı Kadınların Umutları Yeşerdi

Erzurum'un Tortum İlçesi'nde 20 kadın, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında sera sahibi yapıldı.

Erzurum'un Tortum İlçesi'nde 20 kadın, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında sera sahibi yapıldı. Pehlivanlı Beldesi'nde, yaklaşık 200 metre yüksekliğindeki tepenin düzlük bölümünde kurulan seraları kazma küreklerle ekilebilir hale getiren yaşları 20 ile 45 arasında değişen kadın ve kızlar biber, domates, salatalık, kabak gibi sebzelerin fide vermesiyle büyük sevinç yaşadı. Kaymakam Yılmaz Kurt ile Tarım İl Müdürü Mustafa Altun'un destek verdiği kadınlar, hayallerini gerçekleştirme imkanı buldukları için mutlu olduklarını söyledi.

Tortum İlçe Tarım Müdürlüğü, Pehlivanlı Beldesi'nde oturan genç kız ve kadınların talebi üzerine 'örtüaltı sebze ve çiçek yetiştiriciliği' konusunda kurs düzenledi. Ziraat Mühendisi Barış Yıldız'ın verdiği kursu başarıyla tamamlayan kadınlar kendilerine sera yapılması için girişimde bulundu. Tortum Kaymakamlığı'nın destek vermesi üzerine SRAP kapsamında Pehlivanlı Beldesi'ne yaklaşık 119 bin liraya 20 sera kuruldu.

Belediye tarafından yerleri hazırlanan seralarını teslim alan kadınlar, kolları sıvayarak çalışmaya başladı. Kazma küreklerle toprağı kazan, taşları tek tek temizleyen kadınlar, 240'ar metrekareden oluşan seralarına domaset, biber, çilek, patlıcan gibi sebze ve meyve ekimi yaptı. 15 gün süren çalışma temposunun ardından, emeklerinin fide verdiğini gören kadınlar büyük bir mutluluk yaşadı.

2 YIL ÖDEMESİZ, 8 YILDA ÖDEYECEKLER

Her bir sera için devlete 6'şar bin lira borçlandıklarını belirten kadınlar, öncelikle ilk 2 yıl ödemesiz, 8 yılda ödeyecekleri borçları için para biriktirmeyi hedeflediklerini belirtti. 20 yaşındaki Emine Çelik, halı kursuna giderken böyle bir projenin tasarlandığını belirtti. Kaymakamlığın, Belediyenin ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün desteğiyle sera sahibi olduklarını kaydeden Emine Çelik, sebzelerin fide vermesinin kendilerini mutlu ettiğini anlattı.

21 yaşındaki Ayşegül Küçükalp de, organik tarımla üretecekleri sebzelerle insanların sağlıklı gıda tüketmesine yardımcı olacaklarını vurguladı. 20 serayı da kazma- kürekle çalışarak hazır hale getirdiklerini anlatan Semra Poz ise, "Herkesin bir hayali var. Hepimiz bu hayalimizi gerçekleştirmek için bu seralara umut bağladık. Onların böyle yeşermesi sebzelerin fide vermesi bizim umutlarımızı da yeşertti" dedi.

KAYMAKAMDAN DESTEK

Seralarda yapılan çalışmayı kontrol etmek üzere Pehlivanlı Beldesi'ne gelen Tortum Kaymakamı Yılmaz Kurt, kadınlardan büyük ilgi gördü. Seralar için teşekkür eden kadınlar, bölgeye bir idare binası yapılmasını istedi. Sera bölgesindeki ihtiyaçların giderileceğini belirten Kaymakam Yılmaz Kurt da, ilçede örnek bir çalışma yaptıklarını anlattı. Geri dönüşümlü projede belediyenin tohum desteği verdiğini kaydeden Kaymakam Yılmaz Kurt, kadınların her zaman yanında olacaklarını, sorunlarını kısa sürede çözeceklerini bildirdi.

'BÖLGE ATIL DURUMDAYDI'

Pehlivanlı Beldesi'nde kırsal kalkınmanın önemli bir ayağının gerçekleştirildiğini vurgulayan Tarım İl Müdürü Mustafa Altun ise, "Burada kadınlarımıza gelir kaynağı sağlayacak bir çalışma yapıldı. Bu bölge atıl bir vaziyetteydi. Yıllardır işlenmemiş ham toprağı kadınlar kazma küreklerle işlediler. Şimdi burada sebzeler fidelenmiş, çiçek açmış. Kadınlarımız için özgün bir proje olan çalışmanın artarak devam etmesini diliyorum" diye konuştu.

Projeye destek veren Pehlivanlı Belediye Başkanı AK Partili Yunus Keskin, bu tür çalışmalarla vatandaşı devletin kapısından kesildiğini, emeğinin karşılığını aldığını kaydetti. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title