Haberler

Sera Atıkları Ekonomiye Kazandırılacak

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevli 4 öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK'ın destek verdiği projeyle sera atıklarının ekonomiye kazandırılması hedefleniyor Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgin: "Yerel yönetim ve özel sektör destekli peletleme tesislerinin kurulmasıyla sera atıkları.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan projeyle sera atıklarının ekonomiye kazandırılması çalışması yürütülecek.

Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefai Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin yürütücülüğünde, Prof. Dr. Davut Karayel, Doç. Dr. Murad Çanakçı ve Doç. Dr. Mehmet Topakcı tarafından hazırlanan "Sera Bitki Atıklarının Peletlenmesi ve Bazı Teknik Faktörlerin Pelet Kalitesi ve Maliyeti Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi" projesini TÜBİTAK'ın, 204 bin lira ile desteklediğini söyledi.

Projede, seralarda bitkisel üretim sonucu ortaya çıkan ve ciddi oranda çevresel kirliliğe neden olan bitki atıklarının pelet formunda katı yakıta dönüştürülmesinin planlandığını bildiren Bilgin, peletlerin sera ve evsel ısıtmalarda kullanılabilirliğinin araştırılacağını kaydetti.

"Proje ilk olma özelliği taşıyacak"

Projede, seralardan toplanacak bitkisel materyallerin peletlenip kalite özelliği, üretim maliyeti ve enerji analizlerinin yapılacağını anlatan Bilgin, "Sera atıklarının biyokütle kaynağı kullanımı ve pelet formunda katı yakıta dönüştürülmesiyle ilgili bilimsel çalışmaya rastlamadık. Proje, hem ilk olma özelliği taşıyacak hem de bilimsel literatüre önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca mevcut pelet sobalarında verimli şekilde yakılması için gerekli parametrelerin belirlenmesi açısından da özgün nitelik taşımaktadır" dedi.

"Sera atıkları ekonomiye kazandırılacak"

Bilgin, pelet yakıtların en büyük avantajlarından birinin otomatik beslemeli yakıt yakma sistemlerinde kullanılabilmesi olduğunu aktararak, elde edilecek peletlerin aynı zamanda seraların ısıtılmasında kullanılan kömür yakma kazanlarında rahatlıkla kullanılabileceğini, bu sayede kömürün neden olduğu çevre kirliliğinin de önlenmiş olacağını belirtti.

Bu tip uygulamaların sera işletmelerinin kendi yakıtını üretmelerinin yolunu açacağını ve işletmelerin yıllık yakıt maliyetlerinin düşmesini sağlayacağını dile getiren Bilgin, şöyle devam etti:

"Sera atıklarının enerji kaynağı olarak geri kazanımı için yerel yönetimlere, sera üreticilerine ve kooperatif birliklerine önemli görev düşüyor. Proje sonuçları, yapılacak toplantılarla bu kişilere aktarılacak. Konunun önemi vurgulanacak ve bitki atıklarının yoğun olarak çıktığı yerlere gerekli tesislerin kurulması için girişimler yapılacak. Yerel yönetim ve özel sektör destekli peletleme tesislerinin kurulmasıyla sera atıkları ekonomiye kazandırılacak. Böylece çevre sağlığı korunacak, gelecek nesillere daha sağlıklı temiz bir çevre ve hava kalitesi bırakılacak." - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Çanakçı Sefai Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik 1 Mayıs kurumsal mesaj örnekleri! Şirket çalışanlarınıza gönderebileceğiniz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları 1 Mayıs kuaförler açık mı, berberler kapalı mı? X CEO'su Linda Yaccarino kimdir? İşte Yaccarino'nun kariyeri Taksim 1 Mayıs'ta neden yasak? 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamak yapmak niye yasak, Taksim 1 Mayıs'ta neden kapalı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title