Haberler

Sedye ile Geldi, Yürüyerek Çıkacak

Irak'tan sedye ile Samsun'a gelen parkinson hastası kadın, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde uygulanan tedavi ile ayağı kalktı, birkaç haftalık tedavisinin ardından hastaneden yürüyerek çıkacak.

Irak'tan sedye ile Samsun'a gelen parkinson hastası kadın, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde uygulanan tedavi ile ayağı kalktı, birkaç haftalık tedavisinin ardından hastaneden yürüyerek çıkacak.

Irak'ın Musul şehrinden gelen 61 yaşındaki İntishar Hamdi, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzman Hekimi Metin Güzelcik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi Zafer Yıldız ve Fizyoterapist Orkun Çökelez'in uyguladıkları nöro-rehabilitasyon ve diğer tedavi yöntemleri ile 1 ayda ayağa kalktı.

52 yaşında parkinson hastalığına yakalanan İntishar Hamdi, Irak'ta birçok hastaneye başvurmuş fakat hastalığına çare bulamamış. İntishar Hamdi, Ankara'da oturan kardeşi Sündüz Keten'in Türkiye'de yaptığı araştırmalar neticesinde nöroloji ve fizik tedavi ve rehabilitasyonun bir arada yürütülerek takibinin yapılabileceğini öğrendiği Romatem Hastanelerinin Samsun şubesine gelerek tedaviye başladı.

İntishar Hamdi'nin hastaneye sedye ile geldiğini belirten Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzman Hekimi Metin Güzelcik, "İntishar hanım yaklaşık 3 haftadır hastanemizde yatıyor. 7 - 8 yıllık parkinson hastalığı var. Bize geldiğinde hareketleri oldukça donuktu. Hastamızın eklemlerinde sertlik ve hareketlerinde yavaşlık ön planda idi. Her iki kolunda da yoğun titremeler mevcuttu. Biz ilaçlarını düzenledik ve hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi ile birlikte nöro - rehabilitasyon ağırlıklı yoğun bir tedavi yöntemi planladık. Şu anda tam bağımsız olmasa da destekli olarak yürümeye başladı. Kilitlenmeleri ve titremeleri azaldı. Destekli olarak yürüyebiliyor. Hareketleri hızlandı. Yutma problemi düzeldi ve sağlıklı beslenmeye başladı. 3 haftalık tedavimizden sonra hastamızı bu duruma kadar getirdik. Tabii bu tablomuz ileride daha da iyi olacak" dedi.

Felçli hastalar için yürüme robotu olan Lokomat'ı Iraklı hasta İntishar Hamdi'ye uyguladıklarını ifade eden Güzelcik, "Parkinsonda dopamin denen madde beyinde eksiliyor. Ona bağlı olarak da extrapramidal dediğimiz sistem devre dışı kalıyor. Dolayısıyla yürümeyi de otomatik yapamıyoruz. Biz de robotla beraber bunu otomatik yapmaya çalışıyoruz. Robot, hastamızı yürüterek bu işi ona yeni baştan öğretmeye çalışıyor. Hasta robottan indikten sonra yürümesi daha da hızlanıyor" diye konuştu.

Hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında en iyi hizmeti sunduklarını belirten Romatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi Zafer Yıldız, "İntishar hanım parkinson hastası. Burada nöroloji uzman hekimi ile birlikte muayenesini yaptık. Nöro - rehabilitasyon ünitemizde ilaç tedavisine bağlı olarak fizyoterapistlerimizle birlikte denge, koordinasyon egzersizleri, duyu ile ilgili egzersizler ve destekli yürüme çalışmaları yaparak en bağımsız hale sokmaya çalışıyoruz. Hastamız ilk geldiğinde tamamen yataktaydı. Şu anda yardımlı olarak yürüyebiliyor. Hastamız şu anda yüzde 60 gibi yürümede ve destekli ayakta durmasında rahatlama var" şeklinde konuştu.

Konuşmakta biraz zorluk çeken parkinson hastası Iraklı İntishar Hamdi, kendisini eskisinden daha çok iyi hissettiğini, yemeklerini yiyebildiğini ve hatta yatakta sağa sola kendi çabasıyla dönebildiğini söyledi.

Beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı olarak bilinen parkinsonun ana temel belirtileri titreme, sertlik ve hareketlerin yavaşlaması olarak ortaya çıkıyor. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zafer Yıldız Samsun Musul Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hava yağmurlu mu? 2-5 Mayıs hava yağmurlu mu? Bu hafta yağmur yağacak mı? FED FAİZ KARARI 2024 | Mayıs FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz kararı ne oldu? 2 Mayıs hangi burç? 2 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Mayıs tarihi hangi burç olur? BU AKŞAM HANGİ DİZİLER VAR? 2 Mayıs TV yayın akışı! Bugün hangi diziler yayınlanıyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 2 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Survivor Yasin elendi mi? Dün akşam Survivor'a kim veda etti? Survivor eleme adayları kim oldu? 2 Mayıs Survivor'da potaya kim girdi? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 2 Mayıs Survivor elenen isim! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Resmi Gazete bugün (2 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 2 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title