Haberler

Seçim Sonuçlarında Kafalar Karıştı

Güncelleme:

Devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı'nın açıkladığı oy oranları arasında ciddi farklar olması kafaları karıştırdı.

Seçim sonuçları ortaya çıkmaya başlarken büyük bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Seçim sonuçlarını yayınlayan Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı arasında ciddi farklar var. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı özellikle Ak Parti'nin oy oranı konusunda birbirinden uzak oranlar veriyor. Yeni büyükşehir yasasının ardından, bu seçimlerde partilerin Türkiye geneli oy oranının hesaplanmasında da bir ilk yaşanacak. Türkiye ortalamasının hesaplanmasında farklı kriterler göz önüne alınabilir.

RAKAMLAR FARKLI

Yerel seçim yarışını hem Anadolu Ajansı hem Cihan Haber Ajansı Türkiye'ye duyuruyor. İki ajans arasında partilerin oy dağılımında büyük farklılıklar bulunuyor. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı özellikle Ak Parti'nin oy oranı konusunda birbirinden uzak oranlar veriyor.

YÜZDELER NASIL HESAPLANACAK?

Önceki seçimlerde tüm illerdeki il genel meclisi oylarının sonuçları partilerin Türkiye genelindeki oy ortalamasını gösteriyordu. Ancak yeni yasaya göre 81 vilayet, 30 Büyükşehir Belediyesi ve 51 il belediyesi olarak ikiye ayrıldı ve 30 Büyükşehirde İl Genel Meclisleri kaldırıldı. Bu nedenle ülke genelinde İl Genel Meclis oy oranı hesaplanamıyor. Değişiklik sonrası, Türkiye genel oy ortalamasının nasıl açıklanacağına dair YSK ve partilerin resmi bir açıklaması olmadı.

2 YÖNTEM VAR

Bu nedenle bu sene oy ortalamasının tespitinde kullanılabilecek genel olarak 2 yöntem var.

1. Yöntem:

51 ilin il genel meclisi sonuçları + 30 büyükşehir belediye başkanının aldığı oyları...

2. Yöntem

51 ilin il genel meclisi oy oranları + 30 büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçe belediye meclisi oyları

Kulislerde AK Parti'nin 1'inci, CHP'nin ise 2'nci hesaplama yönteminin daha doğru olduğu görüşünü belirttikleri konuşuluyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Cihan Haber Ajansı Anadolu Ajansı Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (25)

sezer aygünsezeraygun@windowslive.com:

akp li cahiller yüzünden olan bizlere gençlere oluyo . özgürlüğümüzün elimizden lınmasına sebep olanlarda sizsiniz. siz e sizin gibilere yazıklar olsun .. din iman deyince ödünüz kopuyo .

26
16
yanıtYanıtla
ademadem342@mynet.com:

Başbakanımız yine kazandı hayırlı olsun ülkemize

15
11
yanıtYanıtla
mustafa saglamekinoksbird@yahoo.com:

Adem sadece uzuluyorum senin adina.hic dusunmedigin icin.bir kere kendine sor ya adem neden basbakan onlarca ses kaydi iddaa larini kamuoyunda gercekkeriyle karsilastirip alin iste sahtekarliklari burada demedi dermisin kendine.

yanıt0
yanıt0
mustafa saglamekinoksbird@yahoo.com:

Ah aysun kayaci ah.ne kadar dogru soylemisin zamaninda.kizmislardi sana birde.goruyormusun memleketi.onlarca ses kaydi belge vs.ama sahte ama degileger montajsa neden yargiya basvurup bir gunde orjinal kayitlariistemediler diye kimse dusunmeden yine gidip bildigini yapmis insanlar.kabahat kimde burda dusunmeyendemi dusundurtemeyendemi...yoksa sendemi sn kayaci

13
8
yanıtYanıtla
Mustafamustafa54arslan@hotmail.com:

biraz aklını kullansan gerçeği yakalarsın birader. Aysu gibisin inan.

yanıt0
yanıt0
kfts-57osman5757@hotmail.de:

gezici degil kaliciyiz,alayina ONE MiNUTE

11
10
yanıtYanıtla
Gudubettgudubetsin@gmail.com:

Hirsiz partiden ne beklersin.

6
14
yanıtYanıtla
HIDIRSAHIT@WINDOWSLIVE.COM:

AKP CHP HEPSİ = YÜZDE SIFIR. ELDE VAR SIFIR. GİZLİCE SEÇİME KATILAN BİRKAÇ KİŞİDEN BAŞKA KİMSE YOK TÜRKİYEYE ONAY VEREN. BU DURUMU ÇOK HAFİFE ALIYORLAR HERKES. BÜTÜN HERYERDE KAMERA VAR, SOKAĞA DAHİ ÇIKMAYAN MİLLET Mİ OY KULLANDI. BESBELLİ HERŞEY. YÜZDE 50 LER SÖZ KONUSU OLMADIĞI GİBİ, MÜMKÜN OLACAĞINIDA SANMIYORUM HERHANGİ BİRŞEKİLDE. HERŞEY YALAN. HİLE

8
11
yanıtYanıtla
mustafamustafa54arslan@hotrmail.com:

sen hangi ülkeden bu tespitlerini yapıyorsun. Anlaşılan AB vatandaşısın galiba

yanıt0
yanıt0
kfts-57osman5757@hotmail.de:

koyun dediniz koyduk

13
5
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title